Foto Sant - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Vaktherapie

"Het thema faalangst gaat mij erg aan het hart"

Sant is afgestudeerd beeldend therapeut. Zij won van de opleiding Vaktherapie de HL-Prijs voor het beste afstudeerproduct: een behandelmodule voor kinderen met faalangst voor de beeldende therapie. Lees haar verhaal.

Foto Sant - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Vaktherapie

Ik was nog aan het zoeken naar wat ik eigenlijk als afstudeerstage zou willen. Ik had eerder een korte stage gedaan met ouderen en ik heb ook een dag meegelopen in de psychosomatiek bij een instelling. Dus eigenlijk twijfelde ik tussen die twee opties. Met ouderen was wat meer in mijn comfortzone en de psychosomatiek was best wel ver uit mijn comfortzone. Toen ging ik naar het stagebureau en zei ik: misschien wil ik wel iets met kinderen. Je hebt dan ook met ouders te maken en dat vind ik wel spannend, maar dat zit er voor mij een beetje tussenin: een beetje in mijn comfortzone en een beetje uit mijn comfortzone. Een week later kreeg ik bericht van het stagebureau dat mijn huidige stagebegeleider nog iemand zocht. Ik ging op gesprek en toen dacht ik: ik ga dit gewoon doen.

Kinderen zijn speels en vrolijk. Ze zijn nog jong, waardoor je veel teweeg kan brengen. Verder kan je met verhalen en positieve dingen bezig zijn. Dat vond ik heel fijn.

Sant

Ik raakte met mijn stagebegeleider aan de praat en vroeg haar welke problematiek zij het meeste terugzag. Ze noemde de scheiding van ouders, ADD en ADHD, maar ook met name faalangst. Dus ik bedacht dat ik daarom iets met faalangst zou doen. Ook vond ik het wel een interessant onderwerp. Vanuit de hogeschool werd me gezegd dat het werkveld meer behandelmodules wilde om de algemene kennis van de Vaktherapeut te vergroten. Dus dat kwam goed samen en daaruit is mijn afstudeeronderwerp ontstaan.

Mijn afstudeerproduct is best wel uitgebreid en de relevantie is goed onderbouwd. In de behandelmodule worden veel voorbeelden gegeven van wat de therapeut kan doen. Het is heel specifiek. Het blijft niet op de oppervlakte, maar gaat er dieper op in. Verder is het een thema dat me heel erg aan het hart gaat. Voorin heb ik een heel mooi gedicht geplaatst en de voorkant heeft ook weer een betekenis. Mijn afstudeerproduct is goed doordacht, dat vind ik mooi. Ik heb het met aandacht gemaakt.

Een boodschap van een vaktherapeut uit een van mijn interviews is me heel erg bijgebleven: door positieve ervaringen ergens op te doen en je daar op te richten, kun je vervolgens vanuit dat vertrouwen weer stapje voor stapje spannende en nieuwe uitdagingen aangaan. Dit werkt heel positief tegen faalangst.

Sant

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL -Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: