Foto Marlies - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Management in de Zorg

"De juiste zorg op de juiste plek door administratieve taken te verschuiven naar de doktersassistent"

Marlies onderzocht de toekomstige positie van doktersassistenten bij de polikliniek revalidatie bij het Spaarne Gasthuis Ziekenhuis. Een zorg, die door de ambitie om veel werkprocessen te digitaliseren, erg actueel is. Lees haar verhaal.

Foto Marlies - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Management in de Zorg

Aangezien het steeds moeilijker wordt om aan zorgpersoneel te komen, staat het digitaliseren van werkprocessen op de agenda. Het werk van de doktersassistenten van de polikliniek revalidatie kenmerkt zich voornamelijk door administratieve handelingen: het in- en uitchecken van patiënten, afspraken maken, telefoons beantwoorden en e-mailverkeer regelen. Ik vroeg mij af of, op het moment dat dat verandert vanwege de digitalisering, er nog wel een doktersassistent aan te pas zou komen in de toekomst. Dat was de startvraag. 

Het is me gelukt om alle betrokkenen bij dit vraagstuk mee te nemen. Alle stakeholders hebben een stem gehad. Iedereen die met dit vraagstuk speelt is hierdoor met elkaar verbonden en dat maakt dat er nu een oplossing is die goed past bij de strategie van het bedrijf en die past bij de visie van doktersassistenten.

Marlies

De reden dat ik het zo leuk vond om mijn scriptie te schrijven, is omdat er heel veel partijen bij betrokken zijn geweest. Dit is een onderwerp dat een zorg is bij veel managers, doktersassistenten en artsen. Het houdt veel mensen bezig. In de zoektocht naar een antwoord heb ik een actieonderzoek in mijn scriptie opgenomen.

We hebben een pilot gedaan waarbij de doktersassistenten een deel van de intake van de revalidatiearts overnamen en een voorlichtingstaak kregen na het consult met de arts. Dat zijn taken die zij zeker goed kunnen doen. Dit onderwerp sluit zo goed aan op de praktijk en bij het toekomstig beroep van de doktersassistent, omdat er taakverschuiving plaatsvindt van de specialist naar de assistent. 

Artsen hebben een hoge werkdruk door veel administratie. Als je dat deel dus kunt verschuiven naar een doktersassistent creëer je eigenlijk de juiste zorg op de juiste plek.

Marlies

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: