Foto Jaap - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Opleiding Informatica

"Het poppodium gaat mijn idee voor de inzet van VR echt implementeren"

Jaap is afgestudeerd Informaticus en gespecialiseerd in Interactie-technologie. Tijdens zijn afstuderen kwam alles voor hem samen en won hij de HL-Prijs voor zijn VR afstudeerproduct voor een poppodium. Lees zijn verhaal.

Foto Jaap - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Opleiding Informatica

Ik was best wel vroeg begonnen met afstudeerplekken zoeken en bekijken tijdens mijn opleiding Informatica. Informaticaplekken zijn er genoeg, maar Interactie-technologie is wat meer een niche. Ik wilde mijn afstudeerplek natuurlijk wel leuk vinden, want ik zit er een halfjaar mee opgescheept. Uiteindelijk kwam ik een vacature tegen voor een universitaire afstudeerplek bij TNO. Het klonk zo interessant dat ik dacht: Ik probeer het gewoon. Soms zijn enthousiasme en motivatie belangrijker dan kwalificaties. Dus dat ging uiteindelijk allemaal goed: iedereen was enthousiast en ik kon gelijk aan de slag.

De opdracht sloot ook mooi aan op waar ik vandaan kom. Zo waren er een paar artiesten die heel erg aansloten op het kunstenaar-wereldje van mijn ouders en die creativiteit.

Jaap

De afstudeeropdracht was een samenwerking tussen TNO en een poppodium in Eindhoven. Het poppodium was op zoek naar een manier om de communicatieslag tussen de artiest en de fans sterker te maken. Daar hadden ze al wat dingen voor bedacht en ze waren ook al erg sterk in technologie. Zo ontstond het idee om meet and greets tussen artiesten en fans in Virtual Reality (VR) te maken. Wat er uiteindelijk is uitgekomen, is dat een fan de artiest in realtime VR, in 3D, zou kunnen ontmoeten. De technologie bestond al. Ik heb er aan toegevoegd dat het systeem met artiesten en fans samenwerkt, dat je bijvoorbeeld meerdere fans in een soort omgeving kan inladen, maar ook dat deze omgeving een bepaalde concertzaal kan zijn. Dat was echt heel gaaf.

Ik denk dat mijn afstudeerproduct zo goed is ontvangen, omdat het poppodium mijn product direct heeft kunnen oppakken. Ze gaan er echt iets mee doen; het echt implementeren. Ze hebben het natuurlijk niet direct kunnen toepassen, want het was een prototype waar nog wat haken en ogen aanzaten. Maar ze zijn er wel direct heel enthousiast mee aan de slag gegaan. Ik heb met mijn afstudeerproduct zo’n impact kunnen hebben op een bedrijfstak die het in deze tijd al zo moeilijk had. Dat alles zo samenviel en dat ik daar zo’n positieve invloed op heb kunnen hebben, vind ik wel heel gaaf.

Alles kwam tijdens mijn afstuderen samen. Vanaf het begin van mijn studie liep ik al een beetje voor op de rest, want ik was wat ouder en had al een andere studie gedaan die erg aansloot. Door mijn hele studie heen was ik enthousiast en heb ik veel stof geabsorbeerd. Mijn afstudeeropdracht was super leuk en interessant. Al die factoren samen hebben voor mij mijn afstuderen tot een succes gemaakt.

Jaap

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL -Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: