Foto Kelly- Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - HBO-Rechten

"Tijdens mijn stage sprak het onderwerp ontslaggronden mij al erg aan"

Kelly heeft de opleiding HBO-Rechten gevolgd. Voor haar scriptie over ontslagrecht bij TeekensKarstens advocaten notarissen (TK) won ze de HL-Prijs. In haar verhaal vertelt ze meer over hoe ze haar afstudeerproces heeft ervaren. Lees haar verhaal.

Foto Kelly- Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - HBO-Rechten

‘Laat maar komen dat afstuderen!’ Dat is wat ik dacht toen ik begon. Het afstuderen kon voor mij niet snel genoeg beginnen, anders blijf je er ook maar zo tegenaan hikken. Bij het kiezen van mijn onderwerp kreeg ik veel hulp van mijn stagebegeleider bij TK. Hij liet mij erg vrij in mijn keuze en vroeg ook aan me: ‘Over welk onderwerp zou je graag willen schrijven?’ Het eerste waar ik aan dacht waren de ontslaggronden. Die spraken me tijdens mijn stage altijd al erg aan. 

Wanneer spreken we van een rechtmatig ontslag? Aan welke gronden en vereisten moet je dan voldoen en hoe pas je die vervolgens toe? Toen ik mijn interesse met mijn stagebegeleider besprak, vertelde hij me dat hij wel nieuwsgierig was naar het al dan niet rechtmatig ontslag van een statutair bestuurder bij een B.V. op basis van de d- en de h-grond. Ik heb dat toen meegeschreven en ben eerst gaan onderzoeken wat hij nu eigenlijk precies bedoelde. 

Begin gewoon met schrijven. Als je eenmaal bezig bent, dan kom je er vanzelf in en ga je vervolgens aan één stuk door.

Kelly

Ik had van tevoren nooit verwacht dat ik deze prijs zou winnen. Wel had ik voor mezelf een bepaald doel gesteld waarbij ik meer dan tevreden zou zijn. Een acht wilde ik zeker wel halen, want je steekt heel veel tijd en moeite in je scriptie. Verder had ik voor mezelf vroege deadlines op papier gezet voor wanneer ik alles af wilde hebben. Je zal altijd zien dat er op het laatste moment nog dingen tussenkomen die voor vertraging kunnen zorgen. Dat is ook mijn tip die ik graag wil meegeven aan andere studenten: zorg echt dat je jouw scriptie op tijd afhebt en plan voor jezelf duidelijke, vroege deadlines in. Vergis je niet in hoelang je nodig hebt, want het is toch altijd meer werk dan dat je in eerste instantie denkt.

Een scriptie is net een spreekbeurt: je moet het logisch en begrijpelijk opbouwen, zodat bijvoorbeeld ook jouw ouders en jouw vrienden, mensen die niets van het onderwerp weten, het wel kunnen snappen. Als je met die insteek gaat schrijven, dan mis je vaak ook geen stappen.

Kelly

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: