Train de Trainer Muzikaal Spel

Cursus Train de Trainer Muzikaal Spel

 • Cursus
 • Muziek
 • Startdatum volgt
 • Duur 7 maanden
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

De cursus Train de Trainer Muzikaal Spel komt voort uit een meerjarig onderzoek vanuit het Lectoraat Muziek in Onderwijs van Hogeschool Leiden naar het muzikale spel van kleuters en naar hoe leerkrachten dit spel kunnen aanbieden en begeleiden. Ben jij docent met een muziek-pedagogische achtergrond en wil je leren hoe je kleuters hierin het beste kunt begeleiden? In de cursus Train de Trainer Muzikaal Spel ga je zelf in een kleutergroep hiermee aan de slag, zodat je uiteindelijk zelf leerkrachten van groep 1 en 2 kunt trainen in deze vaardigheid.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus Train de Trainer Muzikaal Spel richt zich op docenten met een muziek-pedagogische achtergrond, die willen leren werken met muzikaal spel met kleuters om uiteindelijk leerkrachten van groep 1 en 2 te trainen.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Na deze cursus heb je alle tools in handen om andere docenten te trainen in Muzikaal Spel in hun eigen klas. Je hebt meer;

 • kennisverwerving rondom spel
 • kennisverwerving rondom het muzikale spel van jonge kinderen (4-5 jaar) en de muzikale ontwikkeling die zij hierin doormaken
 • observatievaardigheden o.a. met eigen 'geschoten' filmmateriaal
 • verschillende impulsen die je aan het spel kunt geven om de muzikale ontwikkeling van kinderen te stimuleren
 • vaardigheden voor-/aanpak van de begeleiding van leerkrachten met betrekking tot muzikaal spel

 

 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Voor de cursus Train de Trainer Muzikaal Spel ga je zelf in een kleutergroep aan de slag met het aanbieden en begeleiden van muzikaal spel. Je leert het muzikale gedrag van kinderen te observeren en te interpreteren. Ook oefen je met het meespelen en het geven van impulsen aan het spel van kinderen om hiermee hun muzikale ontwikkeling te stimuleren. Daarnaast ga je de leerkracht van deze groep in deze vaardigheden trainen.

In deze cursus Train de trainer Muzikaal Spel gaan we aan de slag met de volgende onderdelen:

 • kennisverwerving rondom spel
 • kennisverwerving rondom het muzikale spel van jonge kinderen (4-5 jaar) en de muzikale ontwikkeling die zij hierin doormaken
 • observatievaardigheden o.a. met eigen 'geschoten' filmmateriaal
 • verschillende impulsen die je aan het spel kunt geven om de muzikale ontwikkeling van kinderen te stimuleren
 • vaardigheden voor-/aanpak van de begeleiding van leerkrachten met betrekking tot muzikaal spel

De cursus wordt verzorgd door Christiane Nieuwmeijer, Lector Muziek in Onderwijs bij Hogeschool Leiden.

Voor deze cursus dien je zelf een stageplek te regelen op een basisschool bij een kleutergroep met een leerkracht die je tijdens de cursus mag trainen.

Hierbij moet er vanuit de school toestemming zijn voor het filmen van de kinderen ten behoeve van educatieve doeleinden.

Schrijf je in

Heb je interesse in deze nascholing? Vul dan onderstaand interesseformulier in om op de hoogte te blijven van de start van deze cursus. 

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de cursus Train de Trainer Muzikaal Spel? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur: de cursus beslaat 7 bijeenkomsten van 3 uur verdeeld over 8 maanden.
Locatie: Er zijn 4 online bijeenkomsten en 3 op locatie in Utrecht.
Studie-investering: de tijdsinvestering is ongeveer 2 a 3 uur per week tijdens de maanden dat je de cursus volgt. Dat is inclusief de uren dat je op de basisschool bezig bent.
Rooster: de startdatum is nog niet bekend. 
Certificaat: Na de cursus ontvang je bij voldoende deelname een Bewijs van deelname "Train de Trainer Muzikaal Spel" van Hogeschool Leiden
Kosten: € 1100,- incl. koffie, thee & lunch op de fysieke cursusdagen. Excl. € 65,- materiaalkosten.
Deze training wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Netwerk Muziekdocenten Pabo (NMP).
Informatie: neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden via +31(0)6 46846 778 of [email protected].

* Foto credits: Set Vexy

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.