BDB

Senior Didactische Bekwaamheid (SDB)

  • Opleiding
  • Thema
  • Start sept 2024
  • Duur: 10 maanden
  • Nederlandstalig
  • Certificaat SDB

In het kort

Wil jij je als onderwijsprofessional verder ontwikkelen op de gebieden van onderwijskundig leiderschap en onderwijsinnovatie? Sinds 2022 biedt Hogeschool Leiden hier een inspirerend programma voor aan.

Voor wie is het bedoeld:

Het programma is gemaakt voor onderwijsprofessionals met ambitie en die zich willen inzetten om te bouwen aan onderwijskwaliteit. Je kijkt verder dan je eigen modules, programma’s en het eigen vakgebied. Je wilt je ontwikkelen tot voortrekker in vakoverstijgende projecten of onderwijsvernieuwing. Je hebt de ambitie samen met collega’s het onderwijs te innoveren en te zorgen voor inbedding hiervan in het opleidingsprogramma, zodat de opleidingseindtermen worden gerealiseerd. Je vervult een rol op curriculumniveau, als ontwikkelaar/coördinator of bijvoorbeeld door actief te zijn in een Curriculum Commissie of Toets commissie.

Dit programma is primair bedoelt voor collega’s van Hogeschool Leiden. Werk je niet bij de hogeschool en wil je deelnemen, neem dan contact op met de coördinator van het programma Liliana Urru ([email protected]).

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Het doel van het SDB-programma is om docenten en anderen met een onderwijskundige spilfunctie binnen de opleidingen/faculteiten te ondersteunen in de uitvoering van een curriculumontwikkeling. Het SDB-programma bedient zowel jou als de opleiding in je verdere professionele ontwikkeling en beoogt daarmee een impuls te geven aan de kwaliteit van en innovatie binnen het hoger beroepsonderwijs.

Als deelnemer:

• Krijg je gerichte kennis over en ervaring met veranderkundige principes bij onderwijsinnovatie;

• Ontwikkel je vaardigheden en tools om curriculumvernieuwing te begeleiden;

• Krijg je (strategische) handvatten om een proces van onderwijsinnovatie te initiëren en tot uitvoering te brengen;

• Word je je bewust van je eigen rol en kwaliteiten in het leiden van onderwijsinnovatieprocessen.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan Senior Kwalificatie Examineringen (SKE). Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Dit programma start in september en loopt door tot juni. Als je deelnemer wordt, neem je een  onderwijsvraagstuk (minimaal module-overstijgend) mee en ga je 10 maanden lang op zoek naar een concreet, innovatief antwoord dat ook daadwerkelijk wordt geïmplementeerd. Belangrijk is dat het vraagstuk van betekenis is voor de opleiding/ faculteit/Hogeschool, voor het onderwijs en voor de student. Je ontwikkelt zo niet alleen jezelf, maar ook ons onderwijs. 

Daarbij word je ondersteund door een inhoudelijk programma met maandelijkse bijeenkomsten, ingeroosterde zelfstudiedagen, individuele coachingsbijeenkomsten en intervisie.

Tijdens deze dagen gaan we aan de slag met de thema’s

Ik in/en het onderwijs;

Het onderwijs en de toekomst;

In beweging komen en brengen;

Verbinding (inhoudelijk, met het ‘krachtenveld’ en persoonlijk)

We verkennen deze thema’s door middel van de input van gastsprekers, opdrachten en oefeningen worden uitgewerkt. Ook verzorgen jullie in kleine groepen zelf een aantal onderdelen.

De opleiding wordt verzorgt door Marjan de Ruijter en medetrainer. Naast het verzorgen van de dagdelen

Daarbij word je ondersteund door een inhoudelijk programma met 8 maandelijkse bijeenkomsten, 10 ingeroosterde zelfstudiedagen, individuele coachingsbijeenkomsten en intervisie.

  • Je hebt de BDB (of een vergelijkbaar traject) afgerond; 
  • Je hebt ruime ervaring als docent en/of in een coördinerende rol binnen het hoger onderwijs (minimaal 5 jaar), waarvan minimaal 1 jaar bij Hogeschool Leiden; 
  • Je kunt een regierol op je nemen bij een onderwijsontwikkeling (minimaal module-overstijgend); 
  • Je hebt de ambitie de onderwijskwaliteit binnen de eigen opleiding/faculteit/Hogeschool te verbeteren.

Senior Didactische Bekwaamheid

Schrijf je in!

Locatie en faciliteiten

Ben je van plan de opleiding Senior Didactische Bekwaamheid te gaan volgen? Bekijk dan hier de praktische informatie over de duur, locatie en startdatum.

Studie-investering: 200 uur, waarvan +/- 80u bijeenkomsten/coaching/excursie en 120u werken aan je vraagstuk tijdens zelfstudiedagen en/of op de werkplek.  De urenverdeling is als volgt: p1 40 uur, p2 60 uur, p3 60 uur, p4 40 uur

Duur en locatie: de opleiding duurt 1 schooljaar en wordt gegeven op Hogeschool Leiden, of een externe locatie in Leiden

Kosten: € 3950.00

Startdatum: start September 2024, klik hier om het rooster te bekijken

Certificaat: Na het volgen van de cursus ontvang je een SDB certificaat van Hogeschool Leiden.

Informatie: Neem voor meer informatie contact op met Marjan de Ruijter 06-39112644, of Liliana Urru 06-28349724. Zij vertellen je graag meer.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.