Hogeschool Leiden

Senior Kwalificatie Examinering (SKE)

 • Cursus
 • Examinering
 • Startdatum 16 maart 2022
 • 9 maanden
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

In het onderwijs is toetsing een belangrijk onderdeel. Versterk je toetsdeskundigheid door deel te nemen aan de cursus Senior Kwalificatie Examinering (SKE). Hierin leer je om op een onderbouwde, overstijgende en praktische manier de kwaliteit van toetsing binnen je opleiding te versterken.

Voor wie is deze cursus SKE bedoeld?

Het SKE-traject richt zich op docenten en andere onderwijsontwikkelaars die en/of:

 • een rol als toets-, examen- of curriculumcommissielid (gaan) vervullen
 • verantwoordelijk zijn voor een deel van het curriculum en hierdoor op programma- of beleidsniveau binnen een opleiding bezig zijn met toetsing
 • werkzaam zijn in het HBO, MBO of VO

Startvereiste voor het SKE-traject is dat je de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) behaald hebt.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

De cursus Senior Kwalificatie Examinering (SKE) versterkt jouw toetsdeskundigheid. Je voert het inhoudelijke gesprek over het belang van toetsbekwaamheid als onderdeel van docentbekwaamheid en over de kwaliteit van toetsing binnen de opleiding. Ook ben je als kritisch professional gericht op de doorontwikkeling van je eigen toetsbekwaamheid.

Na het volgen van het SKE-traject:

- adviseer en evalueer je over de kwaliteit van processen binnen de toetsorganisatie waarvoor jij verantwoordelijk bent
- draag je actief bij aan het ontwikkelen, uitvoeren en/of evalueren van het toetsbeleid
- reik jij jouw collega's praktische handvatten aan, begeleid je ze in het toetsproces  
- evalueer je de kwaliteit van toetsen en vertaal je de uitkomsten van evaluaties naar concrete aanbevelingen
- adviseer je bij ontwerp- en beoordelingsvraagstukken

Heb je alle onderdelen succesvol afgerond dan ontvang je het certificaat Senior Kwalificatie Examinering (SKE) van Hogeschool Leiden.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan Basis Kwalificatie Examinering (BKE) en de opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

De cursus Senior Kwalificatie Examinering (SKE) is ondersteunend aan het verder verbeteren van de kwaliteit van toetsing op de onderdelen: toets(tak)en, toetsprogramma, toetsbeleid, toetsorganisatie en toetsbekwaamheid. Het SKE-traject van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden voldoet aan de landelijk vastgestelde SKE-kwaliteiten. Meer hierover lees je in de publicatie Kwaliteiten van de toetsbekwame hbo-docent. Aan het einde van het cursustraject kun je deze kwaliteiten aantonen.

Binnen het SKE-traject ligt de nadruk op toepasbare kennis van toetsprogramma’s, toetsbeleid, toetsorganisatie en op het begeleiden van collega’s in het doorlopen van de toetscyclus. Dit doe je door aan relevante toetsvraagstukken binnen je opleiding te werken.

Vooraf en tijdens het SKE-traject stem je met je leidinggevende en team af welke toetsvraagstukken dit zijn. Je sluit het SKE-traject met een aantal relevante beroepsproducten en een SKE-eindgesprek.

Met alle deelnemers voeren de begeleiders een (online) intakegesprek. Je kunt alleen starten met het SKE-traject als je in het bezit bent van de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Werk je als docent in het hoger onderwijs? Bij het Centrum onderwijs & innovatie Leiden kun je er ook voor kiezen om je BKE-certificering te behalen binnen de opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). Hierin werk je aan de vijf kerntaken van de docent: doceren, begeleiden van studenten, ontwerpen van onderwijs, toetsen (BKE) en professioneel docentschap.

Deze post-hbo cursus Senior Kwalificatie Examinering wordt verzorgd door:

 •  Judie Visser
 • Rianne Leeuwenburgh

Schrijf je in

De post-hbo cursus Senior Kwalificatie Examinering gaat 16 maart van start. Via onderstaande button kun je je aanmelden voor deze cursus.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Senior Kwalificatie Examinering (SKE)? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur en locatie: het SKE-traject bestaat uit zeven bijeenkomsten op de woensdagochtend van drie uur en vindt plaats op Hogeschool Leiden. 

Rooster: het rooster voor deze opleiding kun je hier downloaden

Studiebelasting: de totale studiebelasting bedraagt minimaal 80 uur. De uren zijn verdeeld over contacttijd, bestuderen van literatuur en uitwerken van SKE-producten.

Certificaat: na het succesvol afronden van de SKE-cursus ontvang je het certificaat Senior Kwalificatie Examinering van Hogeschool Leiden. 

Kosten: de kosten voor deelname bedragen €2750,- (berekend op basis van een mix van online bijeenkomsten en op de hogeschool). Binnen deze prijs is één herkansingsmogelijkheid opgenomen.

Informatie: neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden via 071-51 88 726 of posthbo.educatie@hsleiden.nl.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.