Studenten observeren in Laboratorium

Kwaliteitsaspecten en troubleshooting bij PCR-technologie

Deze cursus is bedoeld voor laboratoriummedewerkers die te maken hebben met kwaliteitscontrole en -borging. Vanaf het ontwikkelen tot aan de validatie van een PCR methode spelen controles en referentiemonsters een belangrijke rol.

Tijdens deze cursus worden begrippen als analytical range, accuratesse, efficiëntie, reproduceerbaarheid, specificiteit en sensitiviteit uitgebreid besproken. Eerste-, tweede- en derdelijnscontroles worden behandeld in de context van de kwaliteitsborging van (diagnostische) PCR testen. Daarnaast zijn probleemanalyse en trouble-shooting tijdens optimalisatie, validatie en routinematige uitvoering van PCR bepalingen een onderdeel van deze cursus.

U wordt uitgenodigd om een casus in te brengen die tijdens het trouble-shooting deel van de cursus besproken wordt.

Keywords: CBD, cursus, moleculaire biologie, DNA, RNA, nucleïnezuur, (real-time) PCR, qPCR, RT-PCR, optimalisatie, efficiëntie, accuratesse, specificiteit, sensitiviteit, analytical range, validatie, kwaliteitscriteria, kwaliteitscontrole, kwaliteitsborging, troubleshooting, probleemanalyse.

Doelgroep
laboratoriummedewerkers op hbo werk- en denkniveau

Voorkennis
basiskennis van de PCR, enige ervaring met optimalisatie van PCR experimenten en trouble-shooting

Cursusniveau
post-hbo

Cursusdata
13, 20 en 27 mei 2019

Lestijden
09.30 - 15.00 uur

Omvang
18 uur theorie (14 UEC)

Getuigschrift
bewijs van deelname

Inschrijven
vóór 1 april 2019

Cursusprijs
€ 1.275,- (bij inschrijving vóór 4 maart 2019 € 1.160,-)

U kunt zich hier inschrijven.

Al onze cursussen kunnen wij ook als Maatwerktrajecten voor u verzorgen. Wij beantwoorden uw vragen graag op telefoonnummer 071-5188743/753 of via cbd@hsleiden.nl

Terug naar cursussen Moleculaire biologie