Welkom op Hogeschool Leiden

Over

Thema

Met Kamerleden in gesprek over de gesloten jeugdzorg

2 februari 2022 - Peer van der Helm (lector Residentiële Jeugdzorg) gaat maandagavond 7 februari in gesprek met de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de gesloten jeugdzorg in Nederland.

Het gesprek is live te volgen vanaf 17.30 uur. De aanleiding voor het gesprek is de documentaire 'Jason', de derde van Maasja Ooms trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. Van der Helm, ook bijzonder hoogleraar Onderwijs en zorg aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft in zijn position paper voorafgaand aan het gesprek: "De documentaire 'Jason' van Maasja Ooms legt op niet te verhullen wijze het falen van de jeugdbescherming en jeugdhulpverlening bloot. Jason vroeg om hulp, maar werd opgesloten. Het meest opvallend aan de documentaire is het tweede luik, waarin Jason traumatherapie (EMDR) krijgt voor zijn ervaringen in de gesloten jeugdzorg."

Ook verscheen een rapport van het Vergeten Kind over de ervaringen en effecten van de gesloten jeugdzorg - 'Ik ben het niet waard en daarom droppen zij mij maar hier'.

Peer van der Helm | lector Residentiële Jeugdzorg - Hogeschool Leiden

Livestream 

Je kunt de livestream vanaf 17.30 uur volgen via Livestream van de Tweede Kamer, via de Klompezaal. Het programma ziet er als volgt uit: 

  • 17.30 uur: Vertoning documentaire ‘Jason’ 
  • 19.00 uur: Gesprek ervaringsdeskundigen (waaronder Jason zelf) 
  • 19.30 uur: Gesprek deskundigen (waaronder Van der Helm) 
  • 20.00 uur: Gesprek instellingen 
  • 20.30 uur: Slotwoord Margot Ende-van den Broek (Directeur van Stichting Het Vergeten Kind)

Over het lectoraat

Voor het lectoraat Residentiële Jeugdzorg staat de missie voorop om begeleiding en behandeling van kinderen, en (jong)volwassenen in residentiële instellingen op een evidence based manier te verbeteren.