Hogeschool Leiden

Over

Thema

Groepsleerkrachten behalen certificaat 'Muzikaal Spel voor Kleuters'

26 juni 2023 - Dit schooljaar hebben 14 groepsleerkrachten in het basisonderwijs hun certificaat Muzikaal Spel voor kleuters behaald. Hiermee is een mooie stap gezet om meer kleuters in Nederland in aanraking te laten komen met muziek.

Lector Christiane Nieuwmeijer, van het lectoraat Muziek in Onderwijs, heeft in het schooljaar 2021-2022 acht trainers Muzikaal Spel opgeleid. Deze trainers hebben op hun beurt het afgelopen schooljaar op verschillende plekken in Nederland groepsleerkrachten getraind in het aanbieden en begeleiden van muzikaal spel aan kleuters. 

In Drenthe namen 9 leerkrachten deel aan een cursus Muzikaal Spel voor Kleuters en in Limburg rondden nog eens 5 leerkrachten hun cursus met goed gevolg af. Deze week ontvingen alle leerkrachten hun certificaat. "Ik ben hartstikke trots. Dit is nou precies de gedachte achter de training Train de trainer Muzikaal Spel: ik leid cursisten op tot trainer en zij trainen vervolgens de groepsleerkrachten in het basisonderwijs", vertelt Nieuwmeijer. "Op deze manier komen steeds meer kinderen spelenderwijs in aanraking met muziek en ontdekken wat dat voor hen betekent. Dit is de allermooiste vorm van kennisdisseminatie."

Volgend schooljaar start oud-cursist Reinou Vogel met het trainen van 37 groeps-leerkrachten.

Meerjarig onderzoek

De cursus Train de trainer Muzikaal Spel is een van de opbrengsten van een meerjarig onderzoek van de lector naar muzikaal spel bij kleuters en naar hoe leerkrachten dit spel kunnen aanbieden en begeleiden. Veel leerkrachten hebben moeite met het geven van muziekonderwijs, maar uitkomsten van het onderzoek laten zien dat werken met muzikaal spel leerkrachten goed af gaat en dat het van positieve invloed kan zijn op hun zelfvertrouwen voor het geven van muziek.

Ook trainer worden?

In september 2023 start een nieuwe lichting cursisten om opgeleid te worden tot trainer Muzikaal Spel.

Lees meer informatie over de training en hoe je je kunt aanmelden

Leerkrachten van OBS De Scharn in Maastricht behalen hun certificaat Muzikaal Spel voor Kleuters (foto: Vivian Knols)
Leerkrachten van OBS De Scharn in Maastricht behalen hun certificaat Muzikaal Spel voor Kleuters (foto: Vivian Knols)