Hogeschool Leiden

Over

Thema

‘Kom bij de politie’-bus is mooie kans om te werven op universiteiten en hogescholen

9 oktober 2020 - De komende vijf jaar gaat de Politie ongeveer 15 duizend nieuwe agenten opleiden. Politie-eenheid Rotterdam probeert nieuw talent te werven door middel van ‘Kom bij de politie’-bus.

Saniye Çelik, lector Diversiteit aan Hogeschool Leiden, sprak hierover in het NOS Radio1 Journaal. Met deze wervingsactie wil de politie-eenheid Rotterdam inzetten op een diverser korps dat een goede weerspiegeling van de maatschappij geeft. De eenheid beoogt meer jongeren met een migratieachtergrond te vinden en te boeien voor politiewerk. Geïnteresseerden kunnen in de bus bijvoorbeeld met Virtual Reality situaties nabootsen.

Lector Saniye Çelik vindt dit een goed initiatief van de Politie:

“Het is ook erg hard nodig de komende jaren. Per jaar zijn straks twee tot drie duizend nieuwe politiemensen nodig. Er is nog werk aan de winkel: politie is niet een populaire werkgever onder jongeren.”

Çelik adviseert om niet alleen te werven bij vmbo-opleidingen en mbo-scholen, maar ook langs de campussen te gaan van hogescholen en universiteiten. Slechts 11 procent van de Nationale Politie heeft een hbo- of wo-achtergrond, terwijl dat in de totale beroepsbevolking voor jongvolwassenen rond de 50 procent ligt. Het verhogen van het opleidingsniveau van de politie komt de kwaliteit van de politie ten goede.  

De afgelopen periode had 20 procent van de instroom bij de politie een migratieachtergrond. Volgens Çelik liggen de zorgen voornamelijk bij de hoge uitstroom van die groep.

“22 procent van de aspiranten (politiestudenten) maakt de opleiding niet af.”

Het lectoraat Diversiteit & Inclusie van Hogeschool Leiden doet onderzoek naar de uitval van aspiranten en van jong-afgestudeerde politieagenten.