Studenten krijgen les in het Leiden Centre for Applied Bioscience

Over

Thema

Alumni ondertekenen samenwerkingsovereenkomst met LCAB

Leiden 8 mei 2023 - Eerder vandaag plaatsen alumni Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Stan Aanhane en Diederik Mud van de startup Bionomic hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst met het kenniscentrum LCAB.

Stan en Diederik die in 2021 binnen het LCAB afstudeerden op het vroegtijdig detecteren van de schimmel Fusarium in tulpenbollen, zetten sindsdien mooie stappen met hun bedrijf Bionomic dat in 2022 werd uitgeroepen tot Best Life Science Start up van het Leiden Bioscience Park.

Hogeschool Leiden

Zittend van Links naar rechts: Diederik Mud & Stan Aanhane van Bionomic, Eric Veldkamp – Directeur faculteit Science & Technology. Staand van links naar rechts: Danny Dukers – Directeur LCAB, Walter Zuijderduin – Programma manager LCAB

“De overeenkomst met het LCAB biedt ons de mogelijkheid om intensief samen te werken met de onderzoekers van het LCAB. Binnen het LCAB is naast kennis over PCR-technieken, veel kennis rondom moleculaire technieken aanwezig. Het samen met het LCAB kunnen sparren en vanuit daar kennis en nieuwe ideeën door kunnen ontwikkelen is voor ons bedrijf een fantastische kans, aldus Stan en Diederik. Directeur LCAB Danny Dukers vult aan: ‘Voor het LCAB betekent dat we enorm dicht op de praktijk kunnen samenwerken en innovatie kunnen versnellen om uitdagingen op het gebied van biodiversiteit en gezondheid het hoofd te kunnen bieden, zoals een vitale bodem voor land– en tuinbouw. We betrekken Bionomic dan ook bij onze projecten zoals het RAAK-mkb project “Biostimulanten van bol tot in de bodem uitgezocht”.

Diederik Mud: “De inzet van PCR-technieken bij het opsporen van bepaalde ziekteverwekkers binnen de agrarische sector is inmiddels wat bekender. Na het succesvolle inzet ervan bij het detecteren van fusarium bij bollen, willen we de techniek verder doorontwikkelen zodat deze ook gebruikt zou kunnen worden bij een gezonde teelt en oogst van bijv. tomaten en komkommers’.

Stan Aanhane vult aan: ‘Zeker nu Eurocommissaris Frans Timmermans nieuwe regels heeft aangekondigd om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en pesticiden te beperken, verwachten wij dat de land- en tuinbouwsector met de handen in het haar komt te zitten. Het huidige arsenaal biologische bestrijdingsmiddelen is nog te beperkt, om de afgegeven doelstelling - 50% afname van middelengebruik in 2030 - te kunnen behalen. ‘Hoe mooi zou het zijn als we hier vanuit Bionomic en het LCAB een bijdrage aan kunnen leveren en daarnaast nieuwe stagiairs kennis en ervaring op kunnen laten doen met de inzet van innovatieve PCR-technieken’.