Hogeschool Leiden

Over

Thema

Alumni Stan Aanhane en Diederik Mud voorgedragen als Hbo Held

23 maart 2022 - Het College van Bestuur van Hogeschool Leiden heeft Stan Aanhane en Diederik Mud voorgedragen als Hbo Held 2022.

De Vereniging Hogescholen (VH) kent deze titel toe aan studenten en recent afgestudeerden die bijzondere prestaties hebben geleverd voor hun opleiding, hun hogeschool of de samenleving.

V.l.n.r. Eric Veldkamp (directeur faculteit Science & Technolgy), Joeri van den Steenhoven (lid CvB), Stan Aanhane, Angelien Sanderman (voorzitter CvB), Diederik Mud en Jurjen van der Meij (onderwijsmanager Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek)
V.l.n.r. Eric Veldkamp, Joeri van den Steenhoven, Stan Aanhane, Angelien Sanderman, Diederik Mud en Jurjen van der Meij

Stan en Diederik zijn net afgestudeerd aan de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van de faculteit Science & Technology. Naast hun reguliere studie volgden zij een Honourstraject, waarvoor ze twee jaar in het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) onderzoek deden. Daar werkten ze aan de detectie van een schimmel die tulpenbollen aantast en zorgt voor een verminderde productie in bloembollen.

Beste Startup 

Aan het einde van hun studie zijn Stan en Diederik het bedrijf Bionomic gestart, gevestigd op het Leiden Bio Science Park. Bionomic werkt momenteel intensief samen met Hogeschool Leiden. Tijdens de Gulliver kickstarter heeft Bionomic de publiekstitel 'Best Life Science startup 2021' gewonnen en tevens de hoofdprijs voor beste startup.

Naast de startup van hun eigen bedrijf volgen Stan en Diederik momenteel een master om zich verder te bekwamen in hun werkveld. Buiten de lijntjes Vanwege hun bijzondere prestaties heeft het CvB Stan en Diederik nu dus voorgedragen voor de landelijke eindronde van Hbo Held 2022.

Definitie Hbo Held 

De VH omschrijft een Hbo Held als volgt: "De kandidaat kleurt buiten de lijntjes en doet iets wat impact heeft, iets dat ten goede komt aan onze samenleving. Denk hierbij aan een student met een uitzonderlijke stage of afstudeeropdracht. Een student die zich in coronatijd buitengewoon heeft ingezet voor anderen. Of een student die een slimme oplossing bedacht die heeft bijgedragen aan de verduurzaming van hun instelling."

Uitzondering 

Normaal gesproken mag een hogeschool maar één student aandragen, maar de VH maakte voor dit duo graag een uitzondering. Andere genomineerde (oud-)studenten van Hogeschool Leiden waren Frederique Wortman (student Sociaal Werk, profiel ggz), Ruben Oskam (alumnus Associate Degree Management in de Zorg) en Vera Staal (student Opleiding tot Verpleegkundige). 

De bekendmaking van de uiteindelijke winnaar vindt op 13 juni aanstaande plaats tijdens het jaarlijkse VH-congres Helden van het hbo

Meer weten

Lees meer over de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Leiden, het LCAB en het onderzoek van Stan en Diederik