vloeistof wordt geschonken in reageerbuisjes op een dienblad

Over

Thema

Afstudeeronderzoek naar schimmel in de tulp

8 april 2021 - Je komt uit de bollenstreek en je kunt door middel van je afstudeeronderzoek bijdragen aan een oplossing voor een probleem dat je aan het hart gaat. B&M studenten Stan en Diederik deden het.

Stan Aanhane en Diederik Mud (vierdejaarsstudenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) doen afstudeeronderzoek binnen het LCAB. Hun onderzoeksproject ‘Fusascreen’ is gericht op het detecteren van een schimmel die kan zorgen voor rot in tulpenbollen. Eerder deze maand behaalden zij de derde prijs Applied Science PosterPitch awards 2021 met dit baanbrekende onderzoek naar schimmel in de tulp.

Links: Stan. Rechts: Diederik (studenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek)
Links: Stan. Rechts: Diederik

Uitdaging

Stan: "Tof om überhaupt mee te kunnen dingen naar de awards en van de zes finalisten tot de top 3 te behoren. Of ik zenuwen had om te moeten presenteren voor de camera? Welnee met presenteren heb ik inmiddels zo veel ervaring opgedaan tijdens mijn studie, daar heb ik weinig moeite meer mee. Ook niet nu het online moest."

Diederik vult aan: "Doordat de video slechts een aantal minuten mocht duren, was het niet eenvoudig op een toegankelijke en creatieve manier ons onderzoek over te brengen, maar Stan en ik houden gelukkig wel van een uitdaging. Al met al was het DAS symposium een mooie ervaring voor ons, alleen erg jammer dat het netwerken nu ook achter een pc-scherm plaatsvond." 

Diederik | student

"Dit onderzoekproject maakt heel goed duidelijk wat de meerwaarde is van het LCAB voor het bedrijfsleven en het onderwijs van de hogeschool."

Diederik | student

Stan vervolgt: "Dat wij nu afstuderen op het fusariumproject bij het LCAB was niet de bedoeling. Mijn idee was om negen maanden een onderzoeksopdracht aan de University of Alberta in Edmonton (Canada) in te vullen, maar door de geldende coronaregels kon dat niet doorgaan. Ook Diederik had buitenlandplannen. Toen wij het aanbod kregen om samen aan de afronding van dit Fusascreenonderzoek mee te werken, vonden wij dat een prima alternatief."

Verdiepend Honourstraject 

Diederik en Stan hebben de afgelopen twee jaar al aan het onderzoek bijgedragen, vanuit het verdiepende Honourstraject. Stan: "Toen nog onder de bezielende leiding van lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek Willem van Leeuwen die inmiddels met pensioen is. Het Honourstraject biedt studenten die meer uitdaging willen extra onderzoeksmogelijkheden waar je als student vrijwel zelfstandig invulling aan moet geven. Het mooie aan dit traject is dat het minder uitgekauwd is dan het reguliere onderwijsprogramma en je uitdaagt om buiten de gebaande paden te denken. Dat sprak mij wel aan."

Stan | student

"Het Honourstraject daagt je uit om buiten de gebaande paden te denken. Dat sprak mij wel aan."

Stan | student

Diederik vult aan: "Het Honoursprogramma triggert je om constant te blijven nadenken. Door de cross-over met Commerciële Economie heeft het programma mij het inzicht gegeven dat ik straks mijn aanvullende master Life Sciences aan de Universiteit Leiden wil gaan volgen vanuit de Business studies specialisatie. Die combinatie tussen labonderzoek en commercie vind ik razend interessant en daar krijg ik met dit afstudeeronderzoek al een mooi voorproefje van."

Direct in de praktijk

Stan: "Het is ook mooi om mee te werken aan een project dat zo dicht zit op de implementatiefase zit en waarschijnlijk vermarkt gaat worden. Heel simpel gezegd werkt ons onderzoek als een early warning systeem voor de bloembollenkweker. Doordat vooraf bepaald kan worden hoeveel fusarium in een partij bollen zit, kan de kweker de manier waarop hij met deze bollen omgaat aanpassen. Fusarium betekent namelijk niet per definitie dat een bol verloren is. En deze schimmel die bolrot veroorzaakt uitroeien met chemicaliën is onbegonnen werk. Deze schimmel is inmiddels resistent geworden voor bestrijdingsmiddelen, die de natuurlijke samenstelling van de bodem ook nog eens ernstig hebben verstoord."

Meerwaarde LCAB voor het bedrijfsleven

Stan en Diederik: "Dit onderzoekproject maakt heel goed duidelijk wat de meerwaarde is van het LCAB voor het bedrijfsleven en het onderwijs van de hogeschool. Wij hebben echt het gevoel bij te dragen aan een oplossing voor een probleem dat ons aan het hart gaat omdat wij beide afkomstig zijn uit de bollenstreek. Door het multidisciplinaire karakter van dit onderzoek, hebben wij tevens onze scope kunnen verbreden. Van onze medestudenten van de opleiding Commerciële Economie die verantwoordelijk waren voor het Businessplan hebben wij veel geleerd."

Stan & Diederik

"Wij hebben echt het gevoel bij te dragen aan een oplossing voor een probleem dat ons aan het hart gaat omdat wij beide afkomstig zijn uit de bollenstreek."

Stan & Diederik

"Het afstuderen binnen het LCAB was wellicht voor ons beiden niet Plan A, maar het is een mooi bedrijf, met een professioneel en leuk team. En uiteraard was het tof om dit project samen op te kunnen opstarten en nu af te ronden. We worden binnen het LCAB nu al de ‘Buurman & Buurman van het lab’ genoemd."

Toekomst 

Stan start na zijn afstuderen met een master bio-moleculaire wetenschappen aan de VU. Diederik startte eerst met de Opleiding tot Fysiotherapeut, maar stapte al snel over naar Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Na zijn afstuderen start hij een master Life sciences gecombineerd met specialisatie business studies.

Meer weten 

Benieuwd naar de pitch waarmee Stan en Diederik de derde prijs wonnen tijdens de Applied Science PosterPitch awards 2021? Bekijk de video via YouTube of lees meer over de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Leiden.