Studenten tijdens de EL CID op het voorterrein van Hogeschool Leiden

Over

Thema

Terugblik op de eerste fysieke dag van de EL CID 2020

14 augustus 2020 - Afgelopen zondag vond de eerste dag met fysieke introductieactiviteiten van de EL CID plaats. Nieuwe studenten kwamen naar Leiden om stad en studentenleven op informatieve wijze te leren kennen. Lees de ervaringen van de studenten.

De fysieke introductiedag startte met een opening op de Beesten- of Lammermarkt. Vervolgens gingen de deelnemers in kleine groepen op pad. Zo konden zij de stad ontdekken aan de hand van een stadsspel en een stadstour per boot of te voet. Verder mochten zij via rondleidingen een kijkje nemen bij de verenigingen en stonden verschillende verenigingen op markten hen te woord. 

Tisha (links) en Jenna (rechts) tijdens EL CID 2020

Tegen het einde van de dag strijken we neer in het Van der Werf-park bij een groepje deelnemers. Hier spreken wij met Tisha en Jenna, kersverse studenten Toegepaste Psychologie. Wij vroegen hen wat zij tot nu toe van de EL CID vinden. “Ik vond vandaag leuk, maar het was wel warm” zegt Tisha lachend. “De online dagen ervoor waren ook goed geregeld in zo’n korte tijd. Vooral de spelshow en de digitale rondleiding door de hogeschool vond ik erg leuk.” 

Tisha vertelt ons verder wat de toegevoegde waarde is van een fysieke dag naast de online activiteiten: “De informatie die we vandaag kregen was niet per se nieuw, maar het was wel fijn om persoonlijk vragen te kunnen stellen. Op die manier hebben we toch nog nieuwe dingen kunnen leren.''

Het is vooral heel leuk dat je al mensen leert kennen waarmee je misschien vrienden wordt voordat je studie echt begint.

Tisha

Jenna voegt toe: “De dag heeft wel een beetje een donker randje. Het is jammer dat het geen volle week heeft kunnen zijn; ik had graag de sfeer op de verenigingen willen meemaken. Maar vandaag was gelukkig wel leuk. De verenigingenmarkt sprong er voor mij het meeste uit. Daar stonden veel kleine verenigingen bij elkaar. Zo kon je van alles een beetje proeven en kijken wat je leuker vindt, bijvoorbeeld: muziek of theater.”

Wat andere studenten volgens hen gemist hebben? Jenna vertelt: “Zo’n fysieke dag geeft gelijk een goede indruk van het studentenleven hier. Iedereen heeft vakantie, dus iedereen is lekker aan het chillen en ligt lekker bij het water. Je krijgt direct een goede sfeer mee.''

Dat je met je mentoren kan praten over van alles en je alvast je studiegenoten leert kennen, maakt het wel een fijne start.

Jenna

Deelnemers EL CID 2020 hebben pizza

In de tussentijd komen de mentoren van Tisha en Jenna terug met pizza voor de groep. Daar gaan wij ook naar op zoek. Terwijl we doorlopen richting de plek waar pizza te vinden is, komen wij een ander groepje studenten tegen. Hier ontmoeten we David, aankomend student Informatica. Hij vertelt ons over zijn ervaring bij deze fysieke dag: “Ik vind het leuk dat ik veel verschillende plekken heb gezien in Leiden. Zelf kom ik uit Leiden, dus een paar plekken kende ik al. Maar waar Minerva zit, wist ik bijvoorbeeld nog niet. Ik heb vandaag dus een paar echte studentenspots leren kennen. Zo weet ik nu alvast waar ik later de beste feestjes kan pakken” zegt David hintend op de borrels binnen de verenigingen.

Hij vertelt verder: “Een studentenvereniging lijkt me wel gezellig. Lekker borrelen, praten en nieuwe vrienden maken.” Dit jaar wil David eerst aankijken hoe zwaar zijn studie wordt. Hij is van plan om in zijn tweede jaar lid te worden, waarschijnlijk bij een sport- of een gezelligheidsvereniging. 

Groepsfoto met David (rechts) tijdens de EL CID 2020

Wat voor David de toegevoegde waarde was van deze EL CID? “Een goed begin. Ik heb een leuk en sociaal groepje. Als ik straks de hogeschool binnenkom, dan ken ik al mensen. Ik loop dan dus niet het onzekere in. Maar van de verhalen over de voorgaande EL CID’s, word ik stiekem wel een beetje jaloers.” 

Floris, student Chemie en lid van de Studentenraad, is een van de mentoren van David zijn groepje en vertelt ons wat meer over zijn voorgaande EL CID-ervaringen: “Tijdens mijn eerste EL CID heb ik zelf ontzettend genoten als deelnemer. Het tweede jaar pakte ik nog eens de feestjes mee met een passe-partout. Vervolgens wilde ik meer betrokken zijn en heb ik geholpen bij de crew. Dit jaar wilde ik echt meer op de voorgrond helpen door mijn eigen kindjes te hebben als mentor.” 

Mentor Floris EL CID 2020

Floris gaat verder: “En dan blijkt het een EL CID corona-stijl te worden. Dat was wel een beetje jammer. Digitaal was het soms wat lastiger om een groepje te begeleiden als mentor, maar het was een stuk beter te doen dan ik had verwacht. Ik heb het eigenlijk als verrassend leuk ervaren. Het loont namelijk wel: alle blije studenten, alle enthousiaste reacties en de positieve feedback die je krijgt van jouw groepje.” 

We verzinnen wel manieren om te genieten en het leuk te maken. Studenten kunnen het altijd leuk hebben. Hopelijk geven we hiermee de studenten dan toch een goede start van hun studententijd.

Floris

Aankomende zondag (16 augustus) is de tweede en laatste fysieke dag van de EL CID voor de nieuwe studenten van Hogeschool Leiden. Wil je meer van deze activiteiten op de voet volgen? Bekijk dan eens het Instagram-account van de EL CID. Afgelopen dinsdag vond de Online Introductiedag plaats bij ons op de hogeschool. Nieuwsgierig naar die dag? Houd dan onze Instagram in de gaten voor de recap.