Deelnemers zorgen samen voor ander halve meter afstand door armen te spreiden tijdens de EL CID 2020

Over

Thema

EL CID 2020 trapt eerste fysieke dag af

10 augustus 2020 - Door de huidige coronamaatregelen worden introductieactiviteiten dit jaar zowel fysiek als online georganiseerd. Voor eerstejaarsstudenten van Hogeschool Leiden vond afgelopen zondag de eerste fysieke introductiedag plaats.

Wanneer je de Lammermarkt oploopt ontgaat het je niet: de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Op de grond liggen grote ronde matten met daarop een anderhalve meter afstand aangegeven, er staan op het plein meerdere hygiëne stations om je handen mee te kunnen ontsmetten en in de wind wapperen er vlaggen met daarop de voorzorgsmaatregelen in beeld. Dat de 51e editie van de Leidse introductieweek een bijzondere is, dat merk je direct.

Deelnemers aan de EL CID 2020, hygiëne station om je handen te desinfecteren en de vlag met maatregelen op een rijtje

Terwijl de deelnemers zich beginnen te verzamelen voor de start van hun fysieke kennismaking met Leiden spraken wij met Nienke (23), bestuurslid EL CID (functionaris Deelnemers). Wij vroegen haar hoe het voor haar en het bestuur was toen het coronavirus ook in Nederland uitbrak en wat voor verandering dit heeft meegebracht voor de introductieweek.

Nienke, bestuurslid EL CID 2020

Het werd al snel duidelijk dat het een hele andere EL CID zou worden dit jaar.

Nienke | bestuurslid EL CID

“Wij zaten in Tenerife toen alles op slot ging. We waren daar op vakantie met het bestuur, aangezien wij in de zomer natuurlijk niet weg kunnen. Gelukkig konden we nog met de laatste vlucht terug naar huis. Toen werd het kijken wat er nog mogelijk was voor de EL CID en hoe de komende maanden er voor iedereen uit zouden gaan zien. Al snel werd duidelijk dat het een hele andere EL CID zou worden dan normaal. We zijn ontzettend hard aan het werk gegaan en we kwamen uit op drie digitale dagen en tien fysieke dagen, waarop de student dus één dag naar Leiden toe kan komen om kennis te maken met de stad en het studentenleven.”

Studenten kunnen één dag fysiek kennis komen maken met Leiden en het studentenleven.

Nienke | bestuurslid EL CID

“We werken met verschillende locaties en verschillende shifts om de studenten zo goed mogelijk te kunnen verspreiden over de stad. Bij de lunch maken we bijvoorbeeld gebruik van vier verschillende parken en bij de start verwelkomen we hier ongeveer vijf groepjes aan studenten. Daarna gaan zij via verschillende routes de stad in.” 

Deelnemers zorgen samen voor ander halve meter afstand door armen te spreiden tijdens EL CID 2020

Tijdens het verzamelen op de Lammermarkt valt op hoe de mentoren creatief omgaan met het bewaken van de anderhalve meter afstand tussen de deelnemers. Zo vormt een groepje een cirkel en steken zij hun armen uit om te kijken of ze voldoende afstand van elkaar houden. De sfeer zit er goed in en de deelnemers worden met leuke opwarmingsoefeningen enthousiast gemaakt voor de start van de dag.

Nienke vertelt verder: “Onze TMT (Trainer Mentor Trainer) Commissie regelt de werving en training van de mentoren, wat door de omstandigheden ook online plaatsvond dit jaar. Vervolgens trainen zij ook zestig mentortrainers. Die mentortrainers trainen vervolgens weer de mentoren. Via deze lijn communiceren wij duidelijk de maatregelen die we nemen om alles goed en veilig te laten verlopen. En dat is leuk om nu in de praktijk terug te zien. Ze dragen ook shirts met op de achterkant: ‘Houd anderhalve meter afstand’.”

Mentor shirt (copyright Jelle Mes) EL CID 2020

Afgelopen donderdag vond er een persconferentie plaats waarbij de landelijke introductiebijeenkomsten van hogescholen en universiteiten in opspraak waren. Een spannend moment voor de EL CID, die op dat moment al met de eerste digitale dagen van start was gegaan.

Nienke: “Alle beperkingen die door de overheid naar buiten waren gebracht, hadden wij gelukkig al in ons programma geïmplementeerd. We hebben heel goed nagedacht over wat er volgens ons binnen zo’n georganiseerde dag en de maatregelen past. Zo is de dag informatief ingestoken, het nuttigen van alcohol kwam al niet in de programmaonderdelen voor en de laatste activiteiten hebben we zo ingepland dat de deelnemers voor 20.00 uur klaar zijn. Wij hebben daarom eigenlijk geen aanpassingen meer hoeven te doen. Het is mooi om te zien dat wat we hadden bedacht dus mooi past binnen wat er vanuit de persconferentie naar buiten is gekomen.” 

Grondmat anderhalve meter afstand EL CID 2020

Ondertussen werd Nienke weggeroepen om de welkomstvideo voor de volgende shift aan deelnemers te starten. Een video waarin het bestuur de nieuwe studenten met warme woorden toespreekt en waarmee zij het voor elkaar krijgen om de Lammermarkt, ondanks een kleiner aantal deelnemers, toch te vullen met het echte EL CID-gevoel. Dat gevoel dat je aan de start staat van iets nieuws. Voor de deelnemers de start van een nieuwe studie, voor de EL CID de start van een reeks van fysieke dagen van een toch wel erg bijzondere 51e editie van de introductieweek.

Aanstaande dinsdag 11 augustus organiseert Hogeschool Leiden een online introductiedag voor alle nieuwe eerstejaars van onze hogeschool. Studenten maken dan door middel van verschillende online sessies kennis met hun opleiding en de studieverenigingen. Ook kunnen zij workshops volgen zoals die van 'Gewoon wat een studentje 's avonds eet'. Houd onze Instagram in de gaten voor een verslag van deze activiteiten!