Studenten zijn voor vandaag klaar

Over

Thema

Reactie CvB op open brief over online tentamens en proctoring

29 april 2020 - Het College van Bestuur (CvB) ontving 28 april een gezamenlijke brief over online tentamens en proctoring van verschillende besturen en jongerenorganisaties.

De brief werd verzonden naar alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland. Eerder werd door Hogeschool Leiden al besloten om online proctoring (videosurveillance tijdens tentamens) bij digitale toetsen niet toe te passen.

Het CvB van Hogeschool Leiden reageert op de brief.

Geachte besturen van studenten- en jongerenorganisaties, 

Dank voor jullie brief dd 28 april 2020 waarin jullie erkenning geven voor al het harde werk om in deze corona-tijden het onderwijs waar mogelijk doorgang te doen vinden, maar waarin jullie ook jullie zorgen uiten over online tentamens en het gebruik van proctoring. Jullie vragen ons hierover kritisch na te denken.

Wij delen deze zorgen. Hogeschool Leiden heeft dan ook al besloten tot nader order geen gebruik te maken van proctoring bij online tentamens. We hebben dit onze studenten laten weten.

Proctoring is een forse ingreep op de privacy en alleen daarom al weinig aantrekkelijk. Ook technisch zijn er nog veel haken en ogen. Het zou alleen zorgvuldig en na een gedegen afweging van alle factoren en met betrokkenheid van de medezeggenschap ingezet kunnen worden. Dat is in onze ogen onder de huidige omstandigheden en op deze korte termijn niet mogelijk. Dat heeft ons doen besluiten om vooralsnog hier geen gebruik van te maken. 

Waar mogelijk gaan toetsen wel door, want toetsen zijn een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Als nodig passen we toetsen aan. Wij zetten daarbij liever in op alternatieven zoals open boektentamens en opdrachten. En we gaan uit van het principe dat we onze studenten vertrouwen. Waar het niet anders kan, stellen we toetsen uit. Want de kwaliteit van de toetsing mag nooit in het geding zijn. 

Het zijn moeilijke tijden, zeker voor studenten, en we hebben nog een lange weg te gaan. Onze inzet, en die van onze docenten, is om alle studenten te helpen in deze situatie hun studie toch zo goed als mogelijk te vervolgen. Daar werken we hard aan. Maar we zijn een gemeenschap. Alleen samen kunnen we het beste ervan maken. Blijf dus met ons meedenken.   

Blijf gezond, en zorg voor elkaar. 

Met vriendelijke groet, 
College van Bestuur Hogeschool Leiden

Links: Sander van den Eijnden (voorzitter). Rechts: Joeri van den Steenhoven (lid).
Links: Sander van den Eijnden (voorzitter). Rechts: Joeri van den Steenhoven (lid).

Lees de open brief van de jongerenorganisaties