Laboratorium

Over

Thema

Hogeschool Leiden en Bio Science Park starten onderwijsprogramma Regeneratieve Geneeskunde

20 mei 2021 - Om in te spelen op de groeiende vraag naar gespecialiseerde analisten, hebben Hogeschool Leiden en verschillende bedrijven op het Bio Science Park een onderwijsprogramma ontwikkeld dat zich richt op de gezondheidszorg van de toekomst.

Tijdens de minor ‘Regenerative Medicine Development’, komen mogelijkheden en technieken op het gebied van stamcel-, immuuncel- en gentherapie aan bod. Gedurende tien weken maken derdejaarsstudenten van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kennis met de nieuwste ontwikkelingen en technieken rond Regeneratieve Geneeskunde. Zij verkennen de potentie van deze therapieën in de kliniek en de kwaliteitszorg (GMP) die daarbij komt kijken.

Perfecte setting

Het recent geopende Celkweeklaboratorium op Hogeschool Leiden biedt de perfecte setting voor studenten om ervaring op te doen met labexperimenten, die van groot belang zijn binnen Regeneratieve Geneeskunde. Naast het programma op de hogeschool krijgen de studenten gastcolleges van experts van partners als het Leids Universitair Medisch Centrum, NecstGen, Janssen en Batavia Biosciences. Bij een van deze partners voeren de studenten een project uit van vier weken, zodat zij leren hoe het eraan toegaat binnen een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt.

Bij Biotech Training Facility zullen studenten ervaren hoe is het om te werken met de strenge kwaliteitseisen die belangrijk zijn voor de productie van de therapieën in een cleanroom. Om professionals de kans te geven zich te bekwamen in deze vooruitstrevende technieken, zijn er tevens plannen in de maak om een spin-off van de minor te ontwikkelen.  

Leiden Bio Science Park

Het onderwijsprogramma ‘Regenerative Medicine Development’ sluit goed aan op het zogenoemde ‘Human Capital Agenda-project: Gezamenlijke scholing Life Sciences’ van de Economic Board Zuid-Holland. De roep aan onderwijsinstellingen om in hun curriculum meer in te spelen op de borging van farmaceutische richtlijnen, Good Manufacturing Practices, (GMP), wordt daarin nadrukkelijk benoemd. GMP is een belangrijk speerpunt van het Leiden Bio Science Park, dat uit wil uitgroeien tot het grootste Europese Innovation District op het gebied van life sciences en health.

De unieke aspecten van het park kwamen overigens nog uitgebreid aan bod in een recente uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag.