Hogeschool Leiden

Jace over de voordelen en trajecten

Vierdejaarsstudent Jace bewijst dat Honours je veel kan opleveren. Van presentaties op een symposium tot een groter netwerk; Honours verbreed je horizon. Benieuwd naar de voordelen, mogelijkheden en ervaringen? Jace vertelt.

Introductie van Jace

Mijn naam is dus Jace en ik ben nu vierdejaarsstudent Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek. Ik volg op dit moment het verdiepende traject van Honours, maar je kan natuurlijk veel meer doen dan dat. Zo is er Verbredend Honours voor als je maatschappelijker bezig wilt zijn en zijn er verschillende projecten en trajecten die je kunt volgen. 

Zelf heb ik bijvoorbeeld ook het Wicked World project gedaan, ben ik betrokken geweest  bij het anti-racisme college en geef ik voorlichtingen. 

Foto Jace, deelnemer Honoursprogramma | Hogeschool Leiden
Jace (links)

Als je iets extra’s naast je studie wil, meer verdieping zoekt en meer wilt doen en leren, past dit goed bij je. Met al de verschillende projecten is er sowieso voor iedereen wel iets bij Honours.

Jace

Kennismaking met Honours

Voordat ik hier studeerde heb ik een jaar geneeskunde aan de universiteit gestudeerd. Dit was het toch niet helemaal voor mij. Ik wilde iets praktischer gaan doen, vond labwerk leuk en was erg geïnteresseerd in hematologie. Vandaar de keuze om hier verder te studeren.

Als vwo of universitair student kan je bij deze opleiding op Hogeschool Leiden in het tweede jaar instromen. Ik merkte al snel dat ik de stof makkelijk oppakte dus ik wilde meteen wat meer verdieping. Ik heb toen gelijk een mail geschreven naar mijn docent waarin ik aangaf dat ik meer verdieping zocht. Zo ben ik bij Honours terecht gekomen.

Het verdiepende traject van Honours

Het verdiepende traject is gericht op studenten van de bèta-faculteit. Bij dit traject proef je alvast hoe het leven er na je opleiding uit kan zien. Bijvoorbeeld als laborant. Binnen dit traject neem je deel aan projecten waar een aantal lectoren aan verbonden zijn. Naast deze bestaande projecten heb je ook de mogelijkheid om je eigen project te doen. En dat is wat ik heb gedaan. 

Wat ik heb gedaan is een beetje anders dan wat de meeste studenten doen. Vaak gaan de studenten bij dit traject naar het lab en voeren daar projecten uit, maar ik was aangesloten bij een genetica-project. Daarna heb ik in samenwerkingen met de NOC*NSF een lezing gegeven op een symposium. Zoals je al merkt is het verdiepende traject van Honours heel breed en zelfsturend. Ik merk dat ik en de meeste andere studenten dit erg fijn vinden. 

Zelfsturing, out of the box en interesses zijn de begrippen die Honours omschrijven. Je mag je eigen interesses achternagaan en zit nergens aan vast. Er is een groot scala aan projecten.

Jace

Toekomstige veranderingen

Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek loop je in het vierde jaar het hele jaar stage. Om hiernaast een Honours project te doen is amper mogelijk. Hierdoor hebben wij de koppen bij elkaar gestoken en zijn wij nu van plan te reformeren. Wij willen het verdiepende traject, net zoals het verbredende traject, invulling geven op de donderdagavond. Twee studenten bedenken dan samen een programma. Dit kan bijvoorbeeld over ethiek gaan of over een specifiek onderwerp zoals DNA. Zo gaan wij toch met elkaar de verdieping in en leren wij meer over onderwerpen. Voor vierdejaarsstudenten is dit een goede oplossing. 

Honours stimuleert je om te werken aan hetgeen wat je lastig vindt. Je hebt coachbegeleiding, maar er zijn ook check-ins met je medestudenten. Zo kan je elkaar helpen en van elkaar leren. Dat is best waardevol.

Jace

Netwerken is ‘the key’

Voor mij heeft Honours ook echt verdieping gebracht. Ik heb geleerd verder te kijken dan mijn eigen studie. Naar de didactiek achter dingen en hoe je bepaalde zaken moet overbrengen. Je creëert een heel groot netwerk van mensen met wie je samenwerkt. Op dit moment ben ik ook bezig met het verbredende traject. Je leert heel veel mensen kennen en netwerken is hoe je dingen bereikt. 

Extra Studiepunten

Je kan extra studiepunten krijgen door deel te nemen aan Honours. Een Honoursjaar is 10 studiepunten waard en vaak zijn de verschillende trajecten 5 studiepunten waard. Het zijn extra punten en dit betekent dat het op je diploma staat. Als je 30 extra punten hebt gehaald krijg je een Honours bul. Dat is eigenlijk een extra diploma. Als je minder dan 30 punten haalt krijg je Honours certificaten. Dit alles staat goed op je cv. 

Bij Honours komen veel studenten van verschillende studies terecht. Iedereen heeft een ander perspectief.Door samen te werken met andere studenten kom je op hele andere ideeën en perspectieven uit die je van te voren niet had verwacht of op was gekomen.

Jace

Diversiteit onder de aandacht

Diversiteit is een onderwerp waar ik mee bezig ben binnen de hogeschool. Ik ga een diversiteitspanel oprichten, omdat ik vind dat er dingen op de hogeschool anders kunnen. Zelf zit ik in een rolstoel, maar diversiteit slaat bijvoorbeeld ook op de lhbtq-community. Deze is echt aanwezig, maar nog niet zo zichtbaar. Op dit moment heb ik 7 studenten achter mij staan van verschillende minority groups en hier vinden wij verbinding in. Ons doel is om een punt te zijn waar studenten met problemen rondom minority groups naar toe kunnen komen. 

Als ik geen lid zou zijn van Honours had ik nooit de juiste mensen gevonden om dit op te starten. Er staan nu leraren achter mij die ik zonder Honours niet zou kennen, omdat die geen docent bij mijn opleiding zijn. Met Honours kun je dus echt een verschil maken. 

Meer weten?

 Wil je meer te weten komen, bekijk dan de pagina van Honours