Hogeschool Leiden onderneemt

Verena over het verbredende traject van Honours

Verena (20 jaar) was op zoek naar extra uitdaging buiten het programma van haar opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Nieuwsgierig hoe ze de uitdaging heeft ervaren? Lees haar verhaal.

Foto Verena, deelnemer Honoursprogramma | Hogeschool Leiden

Bij het Honours durf ik dingen te doen die ik anders nooit had gedaan.

Dit is het verbredende traject

  • Tijdsbesteding: ongeveer 8 tot 10 uur per week, inclusief het wekelijkse college
  • Het Honours in drie woorden: inspirerend, leerzaam en waardevol
  • Wat het bijzonder maakt: de warme community waarin je terechtkomt  

Bij het Honoursprogramma kun je veel doen op verschillende gebieden. Welke activiteiten je wil oppakken, bepaal je je grotendeels zelf. Zo kun je, naast het bijwonen van de colleges en het doen van een jaarproject, ook extra activiteiten en projecten op je nemen. Zelf zat ik bijvoorbeeld in een jaar in de Honours Avonden Commissie (HAC). Hier organiseerde ik samen met een groep medestudenten en docenten de themacolleges op de donderdagavond. Verder zat ik ook in de projectcommissie en coachte ik medestudenten in het behalen van hun persoonlijke doelen.

Foto Verena en studenten Honoursprogramma | Hogeschool Leiden

Hoe het voor mij begon

Een studiegenoot van mij hoorde over het Honoursprogramma via de decaan. Zij vertelde dit weer door aan mij. Ik was direct enthousiast en wilde mezelf heel graag aanmelden! Maar ik vond het ook mega spannend  om te beginnen. Ik was bang dat ik misschien niet genoeg te bieden had en keek daardoor de eerste periode de kat uit de boom. 

De manier van onderwijs was ook anders dan ik gewend was. Je werkt bij het Honours bijvoorbeeld zonder beoordelingsformulier en mag je als het ware je eigen onderwijs indelen. Dit vond ik het begin wel lastig. Want doe ik het nou wel goed? Achteraf gezien blijk ik hier volledig op mijn plek te zitten en is het een van de betere keuzes die ik heb gemaakt tijdens mijn studie. Ik heb geleerd om over mijn eigen grenzen heen te kijken en mezelf uit te dagen door meer van mezelf te vragen.

Tip van Verena

Doordat je zoveel verschillende activiteiten kunt ondernemen - in een warme leeromgeving met medestudenten en docenten - kun je jezelf ontwikkelen in kwaliteiten die je misschien nooit binnen jouw eigen studie had ontwikkeld.

Tip van Verena

Wat maakt het de moeite waard

De toegevoegde waarde van het Honours naast mijn eigen studie vind ik enorm groot. Je staat stil bij onderwerpen die anders misschien niet zo snel bij je op zouden komen.  Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, oorlog of het genetisch manipuleren van baby’s.  Buiten dit verbredende aspect, leer ik ook veel over mijzelf. Wie ben ik en wat heb ik anderen allemaal te bieden, ook naast mijn eigen vakkennis? Binnen het Honoursprogramma is alles goed, waardoor ik durf te leren. Het maakt dat ik zekerder ben van mijn kwaliteiten waardoor ik groei; als professional en als mens.

Verder ben je veel aan het netwerken. Tijdens het verbredende traject van het Honoursprogramma kom je sowieso in contact met studenten van verschillende opleidingen en jaarlagen. Dat is heel interessant, omdat iedereen een andere achtergrond heeft. Maar je organiseert bijvoorbeeld ook colleges met gastsprekers en krijgt de kans om een pitch te houden voor een panel met invloedrijke mensen uit het werkveld. Zo wordt jouw netwerk steeds groter. 

Foto Verena en studenten Honoursprogramma  | Hogeschool Leiden

Jij en Honours

Volgens mij is de belangrijkste eigenschap van een Honoursstudent dat je nieuwsgierig bent; in anderen en in wat er om je heen gebeurt. Ook is het belangrijk dat je ervoor openstaat om nieuwe dingen te proberen. Er zijn veel dingen die ik waarschijnlijk nooit had gedaan als ik niet bij het Honoursprogramma had gezeten. Ik had uit bijvoorbeeld waarschijnlijk nooit uit mezelf een college georganiseerd of durven netwerken. 

Tip van Verena

Deelnemen aan het Honoursprogramma? Gewoon doen! Het klinkt heel cliché, maar twijfel weerhoudt je er alleen maar van om dingen te doen die je ontzettend veel kunnen brengen. Dus gewoon aanmelden en dan zie je wel waar het schip strand.

Tip van Verena

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van het verbredende jaarprogramma? Bekijk de pagina's van Honoursprogamma.

Foto studenten Honoursprogramma | Hogeschool Leiden