Hogeschool Leiden

Beschermen zonder woorden

  • Training
  • februari 2024
  • 1 dag
  • 9 resp. 3 SKJ punten

In het kort

‘Beschermen zonder woorden’ is communiceren door middel van verhalen en beeldspraak. Het is een driedimensionale (3D) manier van communicatie door middel van symbolen, metaforen, tekeningen, rollenspelen, visualiseren en verhalen vertellen (narratief). Deze manier van communiceren is essentieel in alle contexten waarin gewerkt wordt met ouders en kinderen met b.v. een taalbarrière of een verstandelijke beperking.

Voor wie is deze training bedoeld?

Deze training is geschikt voor jeugdbeschermers, Jeugd- en gezinsprofessionals, groepswerkers, ambulant hulpverleners die werken in complexe situaties binnen de jeugdhulpverlening. Maar ook voor professionals binnen het onderwijs, de politie, vertrouwensartsen, Veilig Thuis, verpleegkundigen en ambulance personeel.

Over de methode

Beschermen zonder woorden is een praktische methode, die je zeer goed kunt inzetten wanneer je aan ouders/opvoeders of kinderen iets probeert uit te leggen, maar de boodschap steeds niet aankomt. Ook creëer je zo ter plekke een gezamenlijke ‘taal’, waarmee je mensen raakt en hen wél in beweging krijgt. In de workshop komt de basiskennis aan de orde. In de training vind de verdieping plaats en de toepassing hiervan in de eigen beroepssituatie.

Wat levert de training Beschermen zonder Woorden je op?

In de training leer je de basis, ga je de diepte in en ga je zelf aan de slag met je eigen casuïstiek en werkervaringen. In de workshop (mogelijk in overleg) leer je de basis van de werkwijze van Beschermen Zonder Woorden.

Zorg- en hulpverleners werken hard om cliënten te ondersteunen bij het erkennen en oplossen van hun problemen. In de praktijk betekent dit dat er veel gesprekken worden gevoerd. Alles gaat met woorden; eerst om het probleem uit te leggen, vervolgens om doelen te formuleren en later ook om deze te evalueren of bij te stellen. Woorden blijven echter niet altijd hangen en kunnen anders onthouden worden. Een taalbarrière kan een rol spelen, maar ook het gebruik van vakjargon kan leiden tot onbegrip. Soms speelt stress een grote rol bij de client waardoor er geen ruimte is om de boodschap te ontvangen.

 

 

Wat leer je

Door middel van de werkwijze Beschermen Zonder Woorden leer je 

  • om op een andere manier contact te maken met de client 
  • om toch door te dringen tot ouders en kinderen in stress volle situatie
  • om ouders en kinderen snel en effectief inzicht te geven in hun problemen
  • het denken en handelen van ouders en kinderen aan elkaar te verduidelijken
  • om je eigen vaardigheden als professional te versterken en de aangeboden handvatten toe te passen in je eigen praktijk. 

Hoe ziet het programma eruit?

De workshop en training zijn gemaakt door Firouzeh Kazemi, geboren in Teheran en emigreerde in 1994 naar Nederland. Sinds begin 2000 is zij werkzaam en betrokken bij de jeugdhulpverlening en nu ook als docent Sociaal Werk.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Introductie van Beschermen Zonder Woorden
  • Eigen werk- en levenservaringen
  • Wetenschappelijke onderbouwing van communicatie door middel van spraak, toon, beeld, symboliek en visualisatie
  • Instrumenten en methoden op verantwoorde en bij het gezin passende wijze inzetten.
  • Leerboek: Beschermen zonder woorden – Firouzeh Kazemi

In deze training  (9 SKJ-punten) ga je aan de slag met het vergroten van het zelfinzicht of mogelijkheden van de client om sneller tot gewenste gedragsverandering te komen. Je gaat zoeken naar symbolen of beelden die passen bij het gedrag, de gevoelens en overtuigingen van cliënten en de situatie waarin diegene is beland. Je gebruikt deze om in verbinding te komen en te blijven met je client om uiteindelijk te ontdekken wat nieuwe mogelijkheden kunnen gaan worden. Beschermen Zonder Woorden heeft impact op cliënten maar mogelijk ook jezelf en dat maakt dat het werken met deze werkwijze soms ook confronterend kan zijn.

In overleg is het moglijk om een workshop van een dagdeel te volgen (3 SKJ-punten). Deze workshop richt zich op de kennis en de mogelijkheden van de werkwijze Beschermen Zonder Woorden.

Praktische informatie

Ben je van plan om 'Beschermen zonder Woorden' te volgen? Lees hier de praktische informatie over de studie-investering, locatie en kosten.

Studie-investering: De training duurt 1 dag. In overleg is een workshop mogelijk, deze duurt 1 dagdeel.

Kosten: De kosten voor de training bedragen € 250,00. De kosten van de workshop bedragen € 125,00.  Kosten zijn inclusief het boek ‘Beschermen Zonder Woorden’ en koffie/thee.

Datum: De training 'Beschermen Zonder Woorden' vindt vier keer per jaar plaats. Nieuwe data worden hier binnenkort bekend gemaakt. Geef bij aanmelding aan: training, workshop of beiden.

Informatie en aanmelden:  Er wordt een maximum aantal deelnemers van 12 personen gehanteerd. De training/workshop zal doorgaan bij minimaal 8 deelnemers. Meld je aan voor de training/workshop. Verdere informatie opvragen kan via [email protected]. In-company in overleg.

Nascholingsaanbod Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie

Op het gebied van Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie worden verschillende nascholingen aangeboden. Voor alle nascholingen en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.