Leraar basisonderwijs kinderen

Ontwerpen van burgerschapsonderwijs

Burgerschap is een belangrijk thema in het onderwijs. Scholen hebben de ruimte om hier zelf invulling aan te geven. Maar hoe ontwerp je nu burgerschapsonderwijs? Hoe geef je burgerschapsonderwijs vorm vanuit je visie? In samenwerking met Governance & Integrity Nederland verzorgt Hogeschool Leiden de training ‘Ontwerpen van burgerschapsonderwijs’. 

Tijdens deze training maak je kennis met de zeven stappen van de morele oordeelsvorming en de ‘filosofische hoofdwet van het moreel juiste’. Met deze hoofdwet en de zeven stappen als uitgangspunt ontwikkel je een burgerschapsprogramma voor jouw eigen school, inclusief probeerlessen en bijsturing.

Om een burgerschapsprogramma te kunnen ontwerpen is het van belang dat de school tenminste een visie op burgerschap heeft. Daarnaast blijkt het van grote waarde wanneer meerdere leraren van één school deelnemen aan de training. 

De training beslaat zes dagen en twee dagdelen. Naast de stappen van de morele oordeelsvorming en de ‘filosofische hoofdwet van het moreel juiste’ staan ontwerpvaardigheden centraal. Het doorlopen en het begeleiden van creatieve processen maken hier onderdeel van uit.  

Naast de inhoudelijke dagen vindt er een coachbijeenkomst plaats op de school.   

Doelgroep
De training is bedoeld voor leraren in het po, vo, mbo of hbo die zich actief bezighouden met het verzorgen of ontwikkelen van Burgerschap in het onderwijs. Indien gewenst kan deze training ook incompany worden verzorgd.

Praktische informatie

  • (Kosten) € 1.700,- (incl. koffie/thee, lunch, excl. literatuur)
  • (Duur/bijeenkomsten) 6 dagen, 2 dagdelen en 3 uur coaching
  • (Studie-investering) 80 uur
  • (Certificaat/diploma) Bewijs van deelname

Meer informatie? Neem contact op: 071-51 88 726, posthbo.educatie@hsleiden.nl.

Data en inschrijven

Het rooster voor schooljaar 2020-2021 wordt hier binnenkort bekend gemaakt.

Heb je interesse om deel te nemen? Stuur ons je contactgegevens dan houden we je op de hoogte van de nieuwe startdatum en hoe je jezelf kunt aanmelden.