Rennen op een atletiekbaan

Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

  • Opleiding
  • Bewegingsonderwijs
  • Startdatum volgt
  • Duur 24 maanden
  • Nederlandstalig
  • Diploma CPION

In het kort

Kinderen leren de wereld, zichzelf en elkaar ontdekken door bewegen en spelen. Kinderen vroegtijdig kennis laten maken met voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs, draagt bij aan hun algehele ontwikkeling en gezondheid.  
Wil jij kinderen in beweging krijgen zowel binnen als buiten de gymzaal? Dan is de post-HBO opleiding Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs iets voor jou. Als vakspecialist ben je een kartrekker in het bewegen in de gymzaal, maar vervul je ook een brugfunctie richting het bewegen in de klas of rondom de school. 
 

Voor wie is de Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs bedoeld?

Deze opleiding is bestemd voor leerkrachten in het primair onderwijs zonder brede bevoegdheid tot het geven van het vak bewegingsonderwijs. (Afgestudeerden van de pabo zijn sinds 2001 niet meer bevoegd om bewegingsonderwijs te geven aan de groepen 3 tot en met 8.)
Voorwaarde voor deelname is, behalve motivatie en het hebben van affiniteit met het vak bewegingsonderwijs, het hebben van een pabo-diploma, de bereidheid hebben om veilig, betekenisvol en belevingsvol bewegingsonderwijs te geven aan alle groepen binnen het basisonderwijs en als vakspecialist een bijdrage willen leveren aan de gezonde levensstijl van kinderen.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Tijdens deze leergang ontwikkel jij je tot vakspecialist: een professional op het gebied van bewegingsonderwijs die kan putten uit een ruim arsenaal aan bewegingsactiviteiten. Je verwerft kennis over de leerlijnen, bewegingsthema’s en je leert welke activiteiten je het best kunt inzetten voor onder-, midden- en bovenbouwgroepen. Daarnaast verdiep je je in thema’s als veiligheid en het voorkomen van ongevallen, zodat je als professional voor een veilige lesomgeving op je school kunt zorgen en kinderen op hun eigen niveau goed en verantwoord laat bewegen. 
Gedurende het volgen van de leergang ben je tijdelijk bevoegd om bewegingsonderwijs te geven.

Na het volgen van de leergang:

  • Mag je bewegingsonderwijs geven in de groepen 3 t/m 8 van het basisonderwijs. 

  • Kun je lessen bewegingsonderwijs en bewegingsactiviteiten inrichten, instrueren en organiseren. 

  • Kun je leerdoelen en leerhulp binnen beweegsituaties bepalen. 

  • Kun je bewegingsgedrag observeren en bewegingssituaties reguleren. 

  • Heb je kennis van: (vak)onderwijsconcepten en planning, bewegen in andere contexten, collegiale consultatie, motorische remedial teaching en ongevallen en veiligheid. 

  • Ben je aanjager van bewegen in en rondom de school en heb je kennis van BISO (bewegen in de schoolomgeving). 

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een erkend diploma van Stichting Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). 

Programma

Het programma van de leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs gaat in op drie centrale thema’s: het aanbieden van bewegingsactiviteiten en lessen bewegingsonderwijs, begeleiding en leerhulp en maatwerk en visie. Tijdens de opleiding ga je aan de slag om je eigen vaardigheid te verbeteren. Je leert bewegingsactiviteiten op verschillende niveaus uit te voeren en te demonstreren. Ieder blok werk je aan verschillende studieopdrachten. Ook bevat elk blok een stagecomponent en een aantal toetsmomenten.

Het programma van de leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs bestaat uit drie blokken.

Blok 1 - aanbieden van activiteiten
De nadruk ligt op het aanbieden van een veelheid aan eenvoudige bewegingsactiviteiten en te ervaren dat deze activiteiten aan kinderen van verschillende leeftijdsgroepen verschillend gepresenteerd en georganiseerd moeten worden. De volgende aspecten komen aan bod: 

  • inrichten, instrueren en organiseren van bewegingsactiviteiten; 

  • volgorde binnen de leerlijnen; 

  • differentiatie van bewegingsthema’s; 

  • 20 stagelessen in groepen 3 t/m 8.   

Blok 2 - begeleiding en leerhulp
Het lesgeven in het vak bewegingsonderwijs bestaat niet alleen uit het aanbieden van uitdagende en veilige bewegingssituaties voor kinderen. Kinderen moeten tijdens de lessen ook motorisch, sociaal, emotioneel en cognitief op hun niveau kunnen leren. In blok 2 ligt het accent op het leren en laten leren van kinderen in bewegingssituaties op verschillende niveaus: 

  • reguleren van het onderwijsproces; 

  • observeren, leerdoelen, leerhulp; 

  • ongevallen en veiligheid; 

  • 20 stagelessen in groepen 3 t/m 8.     

Blok 3 - maatwerk en visie
In voorgaande blokken heb je veel ervaring opgedaan met betrekking tot het bedenken, geven en aanpassen van bewegingsonderwijs aan basisschoolkinderen. Echter een vakspecialist functioneert ook als lid in het team van de basisschool. Daarom komen in blok 3 de volgende thema’s naar voren: 

  • onderwijsconcepten en planning; 

  • 30 stagelessen (waarvan 50% in groepen 7/8); 

  • ontwerpen van bewegingssituaties; 

  • bewegingsonderwijs en zorgverbreding   

 

In alle blokken geldt dat er extra opdrachten zijn voor het bewegen in de schoolomgeving. Immers, naast het verzorgen van een verantwoord beweegaanbod tijdens de lessen bewegingsonderwijs, ben jij als vakspecialist mede verantwoordelijk voor het beweegaanbod in de school buiten de muren van de gymzaal/het sportveld. Je bent een aanjager in ‘bewegen in de schoolomgeving’, organiseert verschillende BISO activiteiten en presenteert deze in een portfolio: 

  • Positieve gezondheidseffecten benadrukken 

  • Samenwerking met gemeente buurt- en sportverenigingen 

  • Bevorderen van sportdeelname 

  • De schooldag gebruiken om op bewegende wijze actief te leren. 

Toetsing: 

Elk blok wordt op verschillende wijze getoetst: 

  • Eindgesprek (blok 3); 

  • Toetsing van portfolio en bijbehorende opdrachten (alle blokken) ; 

  • Opdrachten (alle blokken); 

  • Eigen vaardigheid (alle blokken). 

Heb je al deelcertificaten behaald bij een gecertificeerde opleiding (aangesloten bij Stichting Post HBO)? Dan is het mogelijk om direct bij ons in te stromen. Heb je de blokken gevolgd aan een niet-gecertificeerde opleiding dan is een assessment verplicht. De kosten hiervoor bedragen € 225,-. 

Eigen vaardigheid
Als vakspecialist werk je tijdens de blokken aan je eigen vaardigheid. Het kunnen geven van een inspirerend voorbeeld aan de doelgroep is één van de landelijke eisen van de leergang.  Als vakspecialist bewegingsonderwijs zal je een aantal basisvaardigheden leren beheersen. Ook zullen hulpverleningsvaardigheden tijdens de cursus worden ontwikkeld. Deze zijn essentieel om veilige lessen te waarborgen. Daarnaast vereist deelname aan deze opleiding een goede basisfitheid. Gedurende de opleiding sta je wekelijks enkele uren les te geven in de gymzaal, en neem je elke week deel aan een vier uur durende les waarin matig tot intensief bewogen wordt (met name tijdens het onderdeel eigen vaardigheid). Dat betekent voor veel cursisten dat de intensiteit waarin ze bewegen toeneemt ten opzichte van het huidige beweegpatroon.  

Een goed gezonde fysieke gesteldheid is aan te raden voor het succesvol afsluiten van deze leergang. 

Werkvormen
Een deel van de contacturen wordt besteed aan voorbeeldvaardigheid. Tijdens de leergang werken we met moderne media door middel van video-feedback en video-analyse. Studenten kijken naar elkaar en je beoordeelt elkaar ook. Ook ga je bij elkaar op stagebezoek. Je zorgt zelf voor deze stageplek (op je eigen school of een andere basisschool). Houd er rekening mee dat je aan verschillende groepen les moet geven.

Medewerking school 
We weten uit ervaring dat het soms een heel gepuzzel is om naast een (fulltime) baan aan de stageverplichting te voldoen. Dit vraagt medewerking van de school waar je werkt en van leidinggevenden, zeker als er meerdere groepsleerkrachten tegelijkertijd de opleiding volgen. Het is daarom heel belangrijk dat je de medewerking van de school en leidinggevende hebt. 

Intakegesprek
Voordat je start met de opleiding plannen we een intakegesprek in met jou en iemand van het management van de school. In dit gesprek ligt de focus op het gelijkstemmen van de verwachtigen. We raden aan om voorafgaand aan de intake met je schoolleiding in gesprek te gaan over wat er nodig is om de opleiding goed te kunnen volgen.

Film opname 
Het is van belang dat je mag filmen op de stageschool. Voor deze opleiding wordt, voor alle drie de blokken, gevraagd om filmopnames van bepaalde (delen van) lessen te maken en (digitaal) in te leveren bij de docent.  

De leergang omvat een studieomvang van 600 uur. Deze zijn onderverdeeld in contacturen, zelfstudie en stage. 

  Blok 1 Blok 2 Blok 3
Contacturen 56 uur 56 uur 56 uur
Zelfstudie 104 uur 99 uur 80 uur
Stage 40 uur 45 uur 64 uur

De leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs wordt verzorgd door docenten van Hogeschool Leiden, die werkzaam zijn als vakdocent Bewegingsonderwijs bij Pabo Leiden. Zij begeleiden tevens de studenten op hun (stage)school.

 

 

Houd me op de hoogte

Heb je interesse in deze nascholing? Vul dan het onderstaande interesseformulier in om op de hoogte te blijven van de volgende startdatum. 

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studieduur en -investering: de leergang duurt 24 maanden in deeltijd. Ieder blok beslaat +/- 8 maanden. De studieomvang is 600 uur. Meer over de invulling van deze uren lees je onder Programma. Mocht je alleen een los blok willen volgen, neem dan even contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Rooster en lesdag: de startdatum volgt

Kosten en vergoedingen: de totale kosten voor deze leergang bedragen €3450,- voor 24 maanden.  De drie blokken zijn ook los te volgen. De kosten van blok 1 en 2 bedragen ieder €1670,- en voor blok 3 zijn de kosten €1790,-.

Subsidie: verdere informatie volgt nog.

Locatie: de gymzaal in het hoofdgebouw van Hogeschool Leiden. Het kan ook een enkele keer voorkomen dat we gebruik maken van een locatie in de nabijheid van Hogeschool Leiden.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.