Hogeschool Leiden

Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining

  • Training
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Start 13 september 2024
  • Duur 5 dagen
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Ben jij schoolleider, in het bezit van de Kanjerlicentie en wil je je nog meer verdiepen in je handelen en leiderschapstijl binnen de school? In deze leergang gaan we - volgens de Kanjertraining methode - aan de slag met professionaliseringsthema’s persoonlijk leiderschap en onderzoeksmatig werken. Deze training wordt verzorgd door Kanjertraining en is gericht op persoonlijke groei, onderbouwd met literatuur. We maken gebruik van interactieve werkvormen en zijn praktijkgericht.

Voor wie is deze Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining bedoeld?

Je bent directielid op een school en bent in het bezit van een Kanjerlicentie. Je hebt het mandaat om binnen de schoolcontext (zelfstandig) beslissingen te nemen.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Na deze Leergang Persoonlijk leiderschap en Kanjertraining kun je als schoolleider:

- kritisch reflecteren op je eigen leiderschapsstijl
- ben je in staat om een onderzoekende en nieuwsgierige houding aan te nemen en breng je patronen en mentale modellen van de school en teamleden in beeld
- ben je in staat conflicten op een goede manier op te lossen, zowel op leerlingen-, team- als op ouderniveau
- experimenteren met innovatieve werkvormen, waarbij multiperspectiviteit wordt gestimuleerd
- heb je inzicht in de uitgangspunten van de professionele schoolcultuur en reflecteert op basis hiervan op de teamcultuur en de positie van de schoolleider in de eigen organisatie

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Nieuwe ruimte voor leren

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

De training omvat 10 verschillende dagdelen verdeeld over 5 dagen. Alle dagdelen kennen een theoretisch gedeelte, waarin de meest recente inzichten uit de literatuur worden behandeld. Daarnaast kennen alle dagdelen ook een praktisch gedeelte, waarbij er op een speelse wijze de vertaling wordt gemaakt naar het handelen van de schoolleider in een context waar mogelijk sprake is van weerstand.

Dagdeel 1 en 2 op 13 september 2024
Introductie en ontmoeten
Visie op persoonlijk leiderschap

Dagdeel 3 en 4 op 11 oktober 2024
Patronen en mentale modellen
Wat doe jij als het spannend wordt? Deel I

Dagdeel 5 en 6 op 15 november 2024
Bouwen aan een professionele schoolcultuur
Wat doe jij als het spannend wordt? Deel II

Dagdeel 7 en 8 op 13 december 2024
Open Space
Wat doe jij als het spannend wordt? Deel III

Dagdeel 9 en 10 op 17 januari 2025
Het geleerde ophalen en borgen op basis hiervan op de teamcultuur en de positie van de schoolleider in de eigen organisatie.

Deze Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining wordt begeleid door:

  • Bart Riet
  • Paul Kupper

Schrijf je in

De eerstvolgende Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining start op 13 september 2024. Wil je deelnemen? Meld je dan nu aan via de website Kanjertraining!

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur en locatie: Deze leergang duurt 10 dagdelen verdeeld over 5 dagen in 5 maanden en vindt plaats in het Kanjertraining gebouw, Edvart Munchweg 41 in Almere, of als dat nodig is  i.v.m de COVID maatregelen online

Studie-investering: in totaal heeft de training een studiebelasting van 80 uur

Rooster: deze training start op 13 september 2024. Download het rooster Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining

Certificaat: na de Leergang Persoonlijk Leiderschap en Kanjertraining ontvang je een certificaat van het schoolleidersregister

Kosten: € 1.950,- per persoon, vrijgesteld van BTW

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.