Hogeschool Leiden

Com-In-Actie

 • Cursus
 • Fysiotherapie
 • Trainingsavonden op 29 mei en 19 juni 2024
 • Thuisstudie en bijeenkomsten
 • Nederlandstalig
 • Fysiotherapie

In het kort

Herkent u deze situatie?  https://youtu.be/iQIBL9jafvM

Eén op de vier volwassenen in Nederland is beperkt gezondheidsvaardig. De definitie van gezondheidsvaardigheden is: cognitieve en sociale vaardigheden die men nodig heeft voor het verkrijgen, begrijpen en toepassen van informatie voor het bevorderen of behouden van een goede gezondheid. Ofwel het kunnen vinden, begrijpen en toepassen van informatie over zorg en preventie. (WHO, Alliantie Gezondheidsvaardigheden)

Bij patiënten die minder vaardig zijn in het kritisch interpreteren van gezondheidsinformatie kan het eerste consult minder vlot verlopen. De fysiotherapeut kan moeite hebben met het verkrijgen van informatie en het werkelijk gezamenlijk beslissen van een behandeling. Het gesprek verloopt stroever dan de fysiotherapeut wil en het lijkt dat fysiotherapeut en patiënt niet op één lijn liggen. Dit verhoogt het stressniveau bij de fysiotherapeut en heeft negatieve gevolgen voor de mate van zelfmanagement en behandelresultaten van de patiënt. 

Het werkblad ‘Samen beginnen’ kan de fysiotherapeut en de patiënt helpen elkaar beter te begrijpen en sluit aan bij de KNGF richtlijn zelfmanagement.
Naast functionele gezondheidsvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen, toegang tot internet) worden vooral ook de kritisch-interactieve gezondheidsvaardigheden behandeld zoals moeite hebben met het begrijpen en duiden van gezondheidsinformatie ten behoeve van zelfmanagement. Binnen deze module krijgt u communicatie strategieën aangeboden zodat u beter kunt aansluiten bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. 

Logo's samenwerkingspartners Com-In-Actie

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor HBO geschoolde fysiotherapeuten die hun gespreksvaardigheden willen verbeteren tijdens het eerste consult met patiënten die moeite hebben met gezondheidsbegrippen.

Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

 

Accreditatie Com-In-Actie

Voor de scholing Com-In-Actie wordt accreditatie aangevraagd bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en SKF).

Onder voorbehoud; naar verwachting worden 12 accreditatiepunten toegekend.

Wat u leert

Herkent u dat u soms een gesprek heeft dat stroef verloopt en wilt u iets aan die situatie doen?  Wellicht is deze korte cursus iets voor u. 

Een kwart van de Nederlanders heeft moeite met gezondheidsbegrippen. Patiënten vinden het lastig de eigen gedachten over klachten, over te brengen aan de fysiotherapeut. Als de patiënt daarnaast ook moeite heeft met het begrijpen van de vragen en de informatie die de fysiotherapeut geeft kan dat leiden tot wederzijds onbegrip. Mocht de fysiotherapeut deze miscommunicatie niet herkennen kan dit leiden tot een onvolledig biopsychosociaal beeld van de patiënt en onvrede over de communicatie en de keuze van de behandeling. Deze miscommunicatie is ten nadele van het opbouwen van de relatie met de fysiotherapeut en daarmee het behandelresultaat.  

Het doel van deze module is de diagnostische fase te doorlopen met behulp van een nieuw ontworpen werkblad ‘Samen beginnen’. Tijdens deze cursus doorloopt u de theorie vlot en in uw eigen tempo door middel van een app. (Klik voor preview!)  Vervolgens volgt u 2 fysieke bijeenkomsten waarin u vaardig wordt in het gebruiken van het werkblad Samen beginnen.

Welke vaardigheden leert u?

Na het volgen van deze cursus:

 • Herkent de fysiotherapeut mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
 • Kent de fysiotherapeut het concept gezondheidsvaardigheden
 • Is de fysiotherapeut vaardig in het toepassen van speciaal op deze doelgroep gerichte communicatie strategieën bij zijn eigen patiënt
 • Kan de fysiotherapeut het werkblad ‘Samen beginnen’ toepassen
 • Kan de fysiotherapeut de schriftelijke informatie aanpassen aan B1 niveau
 • Heeft de fysiotherapeut een plan die de toegankelijkheid van de praktijk bevordert

Vergelijkbare scholingen

Uzelf verder ontwikkelen op het gebied van Fysiotherapie? Vanuit Hogeschool Leiden bieden we diverse post-hbo-cursussen aan. Denk aan Wijkgericht Samenwerken of bijvoorbeeld Functioneel Trainen van Ouderen.

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Hoe ziet het programma eruit?

De cursus Com-in-actie bestaat uit zelfstudie via een leerapp en 2 scholingsavonden. 

Er wordt gebruik gemaakt van een mobiele leerapp ‘voor de training’: theoretische achtergrond informatie beperkte gezondheidsvaardigheden (bgv)

Tijdens de bijeenkomsten komen de volgende onderwrepen aan bod:

Dagdeel 1: 

 • Signaleren beperkte gezondheidsvaardigheden
 • Terugvraag methode toepassen
 • Eenvoudig mondeling communiceren
 • Introductie en toepassen werkblad ‘Samen beginnen’
 • (In dit dagdeel is een acteur aanwezig voor een optimale leerervaring)

Dagdeel 2: 

 • Gebruik werkblad ‘Samen beginnen’ optimaliseren door uitwisselen ervaringen
 • Visueel communiceren
 • Eenvoudig schriftelijk communiceren
 • Kort: Samen beslissen
 • Action planning
 • Hanneke Ritzema, vakdocent hbo fysiotherapie Hogeschool Leiden met specialisatie communicatie.
 • Tijdens de eerste bijeenkomst is een acteur aanwezig

Werkvormen
Tijdens de cursus maken we gebruik van de volgende werkvormen;

 • micro-learning via de app
 • Community of practice met een acteur 

Voorbereiding
De deelnemers hoeft geen voorbereidende literatuur te lezen. De theorie wordt aangereikt door middel van het eerste deel van de app. 

Achtergrond literatuur:
Indien gewenst kan de volgende achtergrond literatuur gelezen worden

 • Mutubuki, E. N., van Doormaal, M. C. M., Conijn, D., Toonders, S., & Ostelo, R. W. J. G. KNGF-richtlijn Zelfmanagement. 
 • Lakke SE, Meerman S. Does working alliance have an influence on pain and physical functioning in patients with chronic musculoskeletal pain; a systematic review. BMC Journal of CompassionateHealth Care. 2016;3(1):1-10.8 
 • Sørenson K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J. et al.. (HLS-EU). Consortium Health Literacy Project Europe. Health Literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health, 2012; 25: 12:80. 
 • Murugesu L, Heijmans M, Fransen M, Rademakers J. Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg: Kennis, methoden en tools, NIVEL Utrecht, Amsterdam AMC, 2018.36. 

Schrijf u in voor de cursus

Interesse? Schrijf u snel in als u verzekerd wilt zijn van een plaats.

Op al onze scholingen zijn de annulerings- en leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden van toepassing.

Praktische informatie

Bent u van plan om deel te nemen aan de cursus Com-in-Actie? U vindt hier alle praktische informatie.

De cursus is bedoeld voor HBO geschoolde fysiotherapeuten die hun gespreksvaardigheden willen verbeteren tijdens het eerste consult met patiënten die moeite hebben met gezondheidsbegrippen.

Deze nascholing is op HBO-niveau.

Er zijn in principe geen beginvereisten. De deelnemer is werkzaam als fysiotherapeut en herkent de geschetste problematiek. 

De cursus Com-in-actie bestaat uit een combinatie van zelfstudie met behulp van een leerapp, het bijwonen van 2 fysieke bijeenkomsten en het schrijven van een actieplan:

Zelfstudie: U neemt 2 appdelen door op een moment dat het u past. U krijgt 2 weken voor de eerste trainingsavond toegang. 

Fysieke trainingsavonden:
-woensdag 29 mei 2024 van 16.00 tot 20.30 uur
-woensdag 19 juni 2024 van 16.45 tot 20.30 uur

Actieplan: U schrijft een actieplan voor uw organisatie ten behoeve van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (zoals bv het aanpassen van folders of de website). Hierin wordt u begeleid middels het appdeel ‘na de training’.

De totale studiebelasting bedraagt 21 uur. 

Bij 100% aanwezigheid wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Accreditatie bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en SKF) wordt aangevraagd.

De kosten van deze cursus bedragen € 325,-. Deze kosten zijn inclusief het gebruik van de leerapp en diverse lesmateriaal:

 • Een tafelboekje
 • Een bureaulegger met werkbladen
 • Een aantal praatkaarten
 • Een Spiekbriefje inclusief Signalen kaart

Op al onze scholingen zijn de algemene annulerings- en leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden van toepassing.

De cursus Com-in-Actie vindt plaats op hogeschool Leiden, Zernikedreef 11 te Leiden.

Hogeschool Leiden is op loopafstand van het Leiden CS. Er is geen parkeergelegenheid op het terrein van de hogeschool. Kijk voor (betaald) parkeermogelijkheden op Prettig Parkeren.

Maximaal 15

Post hbo Fysiotherapie

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod fysiotherapie van de Faculteit Gezondheidszorg. Samen met partners uit het werkveld en intern met de bachelor Fysiotherapie, Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg en lectoraten Gezondheidszorg ontwikkelen wij opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er -nu en in de toekomst- nodig is in de sector.