Lessituatie in het LEF

Opleiding Schoolleider (OSL): Directeur van buiten zij-instroom

Deze opleiding zal in het schooljaar 2021-2022 niet in Leiden worden verzorgd. Kijk op de site van Penta Nova voor verdere informatie.

Ben jij leidinggevende buiten het onderwijs en overweeg je om schoolleider* te worden? Of ben je net gestart als schoolleider en neem je ervaringen mee uit een ander werkveld? Wellicht is het zij-instroomtraject tot schoolleider ‘Directeur van Buiten’ de kans om samen met medestudenten, de werkgever en ons als opleider een zeer stevig fundament te vormen voor jouw (toekomstig) leiderschap!

*leidinggevende op het niveau vakbekwaam in het PO, VO of MBO

Omdat wij geloven en genieten van diversiteit bij mensen, de bedoeling belangrijker vinden dan het systeem en uitgaan van ontwikkelpotentie, is deze opleiding flexibel opgebouwd en kent deels een open en vraag-gestuurd curriculum. Tegelijkertijd is het resultaat hetzelfde als in andere schoolleidersopleidingen; namelijk geregistreerd schoolleider worden. Maar dan wel met de kennis en vaardigheden die het best aansluiten bij jouw onderwijssituatie en jouw huidige ontwikkeling als schoolleider.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze schoolleidersopleiding is bedoeld voor iedereen:

  • met een afgeronde bachelor en/of masteropleiding.
  • met aantoonbare leidinggevende ervaring aan een team van professionals.
  • met een positief gezamenlijk advies naar aanleiding van een start-assessment.
  • die vol overgave wil leren van en met medestudenten, de werkgever en de opleider.
  • die regie durft te nemen voor zijn/haar eigen ontwikkeling.
  • die tijd heeft, maakt en krijgt om succesvol een intensieve opleiding te volgen.

"Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn."

Benjamin Franklin

Hoe ziet de opbouw van het programma eruit?

Gedurende de opleiding werken we gezamenlijk aan de vijf competenties van de schoolleider (zoals vastgesteld door het schoolleidersregister). Daarbij is het programma opgebouwd in een viertal leerlijnen:

  1. inhoudelijke themalijn
  2. persoonlijke leerlijn
  3. open curriculum
  4. (additionele) didactische leerlijn

De opbouw van het programma is mede gebaseerd op de gedachten van de Four Fould Practice, waarbij iedere betrokkene, naast zijn verantwoordelijkheid voor het eigen leren, ook verantwoordelijk wordt gemaakt voor het leren van de gehele leergemeenschap. Hierdoor ontstaan wisselende rollen (host yourself, be hosted, host others en be part of a hosting community) bij zowel de deelnemer, de opleider als de werkgever.

Wat levert het op?

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je van Penta Nova het erkende diploma Schoolleider Vakbekwaam en mag je jezelf registreren in het schoolleidersregister.

Praktische informatie

We starten met de opleiding in september 2021 (de definitieve startdatum volgt zo snel mogelijk). De vaste lesdag is de dinsdag. Het volledige rooster wordt hier binnen enkele weken bekend gemaakt.

De gemiddelde studieduur is +/- 1,5 jaar. De kosten bedragen tussen de €11.000,- en €12.000,- Gezien het (deels) vraag-gestuurde curriculum hanteren wij een studie-investering tussen de 700-900 uur.

Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van ca. € 650,-.

Contact & deelnemen

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Inschrijven kan via dit inschrijfformulier!

Heb je vragen? Neem contact op met Paul Kupper van Centrum onderwijs & innovatie Leiden, telefoon: +31 (0)6 39191880,  e-mail: kupper.p@hsleiden.nl

Samenwerking

Hogeschool Leiden is partner van Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap. Deze opleiding hangt onder de vlag van Penta Nova en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Inholland (Den Haag) en Hogeschool Leiden.

Wij verzorgen vanuit Penta Nova ook de post-hbo opleiding Middenmanagement PO, de Opleiding Schoolleider Basisbekwaam, de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam en modules voor herregistratie.