Puzzelstukjes.

Autisme is ...

Wil jij meer weten over autisme bij jonge mensen en leren hoe je deze fantastische doelgroep helpt in de klas? Volg dan deze interactieve workshopreeks en leer anders kijken naar autisme!​​​​​​​

In 2017 zegt 2,5 procent van ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar dat hun kind autisme of een daaraan verwante stoornis heeft. Dat betekent dat, met deze gegevens, ongeveer 40.000 kinderen van 4 tot 12 jaar in Nederland de diagnose autismespectrumstoornis heeft (Nederlands Jeugd Instituut, 2018). Een deel van deze kinderen gaat dagelijks naar school.

Autisme ziet er bij elk kind anders uit, de gemene deler is dat al deze kinderen moeilijkheden ervaren op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie, beperkte, repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten laten zien, en over- of onder gevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels (NVA, 2019).

Hoe ga je nu zo goed mogelijk om met deze kinderen? Wat kun jij dit kind bieden in de klas en wat kun je van dit kind leren? Leer anders kijken naar autisme en geniet van een nieuwe kijk op de wereld.

De serie ‘Autisme is…’ bestaat uit 4 bijeenkomsten:

…awesome
Bijeenkomst 1: een bijeenkomst waarin ingegaan wordt op de psychologische achtergrond van autisme en de breedte van het autismespectrum.

…uitdagend
Bijeenkomst 2: in deze bijeenkomst worden uitdagingen en handvatten besproken voor de onderwijspraktijk. De vraag: ‘Hoe help ik mijn leerling met een autismespectrumstoornis zo goed mogelijk op school?’ staat centraal.

…inspirerend
Bijeenkomst 3: in deze bijeenkomst komen ervaringsdeskundig(en) langs, om hun ervaring en kennis te delen.

…samenwerken
Bijeenkomst 4: in deze laatste bijeenkomst hebben we het over de samenwerking met het kind, ouders en zorgprofessionals.

Rooster en inschrijven

Tijdstip: 16.00 - 18.30 uur

  • Donderdag 21 januari 2021
  • Donderdag 4 februari 2021
  • Donderdag 4 maart 2021
  • Donderdag 18 maart 2021

Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.

Let op, na inschrijven ontvang je van ons direct een e-mail. Niet ontvangen? Mail dan naar posthbo.educatie@hsleiden.nl.

Praktische informatie

Kosten: € 500,-

Duur/bijeenkomsten: 4 x 2,5 uur.

Na het volgen van de workshops ontvang je een Bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Maaike van der Heide van Centrum onderwijs & innovatie Leiden.

Telefoon: 071-51 88 726
E-mail: heide.vd.m@hsleiden.nl