Hogeschool Leiden

Over

Thema

Terugblik op lectorale rede over ‘tradities in de toekomst’ van het vrijeschoolonderwijs

29 september 2023 - Vorige week sprak de lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs, Anna van der Want, haar lectorale rede uit op Hogeschool Leiden, waarmee ze haar ambt als lector officieel aanvaardde.

Hogeschool Leiden

In haar rede ‘Traditie in de toekomst: Over de identiteit van vrijeschoolonderwijs’ ging de lector nader in op de rol die identiteit en tradities spelen in het vrijeschoolonderwijs, nu én in de toekomst. Want enerzijds is de identiteit van het vrijeschoolonderwijs stabiel en tegelijkertijd óók altijd in ontwikkeling in een samenleving die continu verandert.  

Anna van der Want hierover: ‘De vraag is dus: waar staat de vrijeschool in de huidige samenleving en hoe krijgt die samenleving plaats in de vrijeschool?’ Ook ging de lector in op het belang van praktijkgericht onderzoek en haar keuze voor het lectorschap: 'Wat ik prachtig vind is hoe je als wetenschapper met een hart voor de praktijk juist als lector samen met die praktijk tot direct toepasbare ideeën en oplossingen kunt komen.’ 

Deze passie voor onderzoek én de praktijk werd onderstreept door Joeri van den Steenhoven, lid van het college van bestuur van Hogeschool Leiden, die de nieuwe lector kort toesprak: ‘Die gedrevenheid om de praktijk te vernieuwen is kenmerkend voor onze lectoren bij Hogeschool Leiden. En daar gaan we profijt van hebben. In het geval van Anna in de eerste plaats de leraren en scholen, maar ook onze studenten die nog leraar gaan worden.' 

Meer weten over het onderzoek? Lees hier ons eerdere nieuwsbericht. Een video-opname van de lectorale rede van Anna van der Want is hier te bekijken.

Hogeschool Leiden
Hogeschool Leiden