Studenten wachten onder aan de trap

Over

Thema

Twee toekenningen NWO-promotiebeurs voor leraren Hogeschool Leiden

22 juni 2023 - Twee docenten van Hogeschool Leiden hebben een Promotiebeurs voor leraren ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het gaat om Natasja Sabajo (docent Human Resource Management) en Jelmer Jager (docent Fysiotherapie) van Hogeschool Leiden. Met deze promotiebeurs kunnen Natasja en Jelmer naast hun werk promotieonderzoek doen.

Natasja richt zich met het onderzoek ‘Zicht op professionaliseringsinterventies in het mbo’ op het effect van professionaliseringsinterventies op een inclusief werk- en leerklimaat binnen het mbo. Onderwijsprofessionals in het mbo werken voor een diversiteit aan studenten. Het is belangrijk dat zij zich allemaal thuis voelen, de kans krijgen om hun authentieke zelf te zijn en optimaal kunnen presteren. Dat kan alleen met een inclusief werk- en leerklimaat. 

In recente studies wordt de rol van de onderwijsprofessionals in het verzorgen van dat klimaat steeds meer belicht. Om inclusie in het onderwijs te bevorderen, worden verschillende professionaliseringsinterventies voor onderwijsprofessionals ingezet. In dit onderzoek wordt het effect daarvan op een inclusief werk- en leerklimaat onderzocht. ‘Mijn belangrijkste vraag is: levert de interventie daadwerkelijk iets op om de inclusie in het mbo te vergroten?’, legt Natasja uit. 

Het onderzoek voert Natasja uit binnen het kenniscentrum Duurzaam Organiseren van Hogeschool Leiden. Het begeleidingsteam bestaat uit copromotoren dr. Lena Knappert (Vrije Universiteit Amsterdam) en dr. Saniye Çelik (Hogeschool Leiden). Prof. dr. Janneke Oostrom (Tilburg University) is haar promotor. 

Hogeschool Leiden

Samen beslissen over behandeling artrose

Het onderzoek van Jelmer heeft als titel ‘Samen beslissen rond artrose in 2030, door patiënten en fysiotherapeuten’. Het onderzoekt de interactie tussen mensen met artrose en fysiotherapeuten en hoe zij samen besluiten over behandeling en zorg. Tijdens het onderzoeksproject wordt het proces van samen beslissen (her)ontworpen, met uitdrukkelijk aandacht voor de wensen en voorkeuren van de gebruikers en de rol van de omgeving waarin gezamenlijke beslissingen worden genomen.

‘Ik verheug me er erg op om in de komende vijf jaar samen met mensen met artrose en met fysiotherapeuten te ontdekken welke voorkeuren zij hebben, en wat er nodig is om nog beter samen te beslissen over de behandelmogelijkheden bij artrose’, zegt Jelmer. Het onderzoek richt zich ook op de effecten ervan op de gezondheid van mensen met artrose en welke rol de leefomgeving hierin speelt. ‘Want dat is een interessante vraag: maakt het bijvoorbeeld uit of zo’n gesprek plaatsvindt in de behandelkamer van de fysiotherapeut of in de huiskamer van de patiënt?’

Jelmer voert het onderzoek uit binnen het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van Hogeschool Leiden. Het begeleidingsteam bestaat uit copromotoren dr. Petra Siemonsma (Hogeschool Leiden) en dr. Geert van der Sluis (Nij Smellinghe ziekenhuis Drachten en Hanzehogeschool Groningen). Prof. dr. Nico van Meeteren (Erasmus MC) is zijn promotor.