Hogeschool Leiden

Over

Thema

Stemlocatie Hogeschool Leiden: voor het eerst kun je stemmen op het Leiden Bio Science Park

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november wordt er voor het eerst een stembureau ingericht op de campus van Hogeschool Leiden.

Een unicum, want het is de allereerste keer dat Leidenaren of stemgerechtigden met een kiezerspas in dit deel van de stad kunnen gaan stemmen. Naast de stembureaus in en rond station Leiden Centraal is het stembureau op de hogeschool de enige op het gehele Leiden Bio Science Park. In het pand aan de Zernikedreef 11 kunnen stemgerechtigden op die dag van ’s morgens 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur hun stem uitbrengen.

Het initiatief om de hogeschool te openen als stemlocatie voor de Tweede Kamerverkiezingen kwam vanuit een hogeschoolmedewerker zelf. Karin Hubeek werkt bij de Studievoortgangsadministratie van Hogeschool Leiden en is al meerdere keren actief geweest bij stembureaus. “Ik ben zelf een paar keer lid of voorzitter geweest van een stembureau en vond het een goed idee om dat nu ook binnen onze hogeschool te doen. Er werken en studeren hier veel mensen die stemgerechtigd zijn. En verkiezingen zijn van maatschappelijk belang. Het is mooi dat onze hogeschool daar nu een bijdrage aan levert.”

Stemmen aan ‘deze kant’

Daarbij kon je nog niet eerder op het Leiden Bio Science Park terecht om je stem uit te brengen, terwijl het met bedrijven, kennisinstellingen en woningen inmiddels een belangrijke stadsader vormt. Volgens Hubeek des te meer reden om als hogeschool een steentje bij te dragen: “Aan deze kant van het spoor wonen en werken ondertussen zoveel mensen dat het niet meer dan logisch is dat er ook aan deze kant gestemd kan worden.” Haar initiatief werd al snel omarmd en binnen de hogeschool kreeg men volop de ruimte om ermee aan de slag te gaan. “Daaruit blijkt wel dat de hele organisatie dit belangrijk vindt. En dat allemaal ook nog eens in rap tempo vanwege de vervroegde verkiezingen”, aldus Hubeek.

Betrokkenheid Studentenraad

Ook de Studentenraad haakte aan. Twee studenten helpen mee op het stembureau en op woensdag 15 november wordt er een Kieswijzermiddag georganiseerd voor studenten. Sharré Sanrodji van de Studentenraad: “Juist omdat wij studenten zijn en nog een hele toekomst voor ons hebben, is het belangrijk dat wij nu al stemmen. Als je stemt op een partij heeft dat invloed op jouw toekomst.”

Ga jij stemmen bij Hogeschool Leiden?

Woon of werk jij in het Leiden Bio Science Park? Dan kun je op 22 november tussen 7.30 en 21.00 uur je stem uitbrengen bij het stembureau op de hogeschool, net als het CvB van Hogeschool Leiden én Fleur Spijker, wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid.

Woon je niet in de gemeente Leiden? Vraag dan op tijd bij jouw eigen gemeente een kiezerspas aan. Met die kiezerspas kun je dan op de hogeschool je stem uitbrengen.