Prijswinnaars escaperoomspel. Fotograaf: Jorrit Lousberg

Over

Thema

Prijs voor escaperoomspel voor jongeren met een lvb

12 mei 2022 - Het lectoraat LVB en Risicovol gedrag en zorgorganisatie Middin hebben deze week een prijs gewonnen voor hun idee om een escaperoomspel te ontwikkelen voor jonge mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) en hun begeleiders.

De stimuleringsprijs, die wordt uitgereikt door Netwerk Mediawijsheid, richt zich op het stimuleren van initiatieven die bijdragen aan een sociale online wereld.

In het hoofd van de hacker 

Onderzoeker Rogier de Groot van het lectoraat nam de prijs in ontvangst en werd geprezen om het waardevolle en goed uitgewerkte idee van het spel 'In het hoofd van de hacker'. "Het is belangrijk dat ook de doelgroep met een LVB leert over pro-sociaal gedrag. Daarbij is het mooi om te zien dat studenten in het maakproces betrokken worden," aldus de jury. 

Prijswinnaars escaperoomspel. Fotograaf: Jorrit Lousberg
De prijswinnaars

Het lectoraat wil met de stimuleringsprijs van 10.000 euro het spelconcept doorontwikkelen tot een prototype dat in de praktijk getest kan worden. Rogier de Groot: "Jonge mensen met een lvb willen serieus genomen worden. Het is daarom belangrijk om een spelconcept en art style uit te werken dat op hun niveau is afgestemd, maar dat echt tof is om te spelen en aanzet tot nadenken over digitaal burgerschap. Tegelijkertijd geven we begeleiders een nieuwe tool waarmee ze makkelijker het gesprek kunnen aangaan met cliënten over hun digitale levens. In de toekomst hopen we onze ideeën hopelijk ook geschikt te kunnen maken voor andere doelgroepen, zoals studenten, maar ook ouders die thuis met hun kind willen spelen."

Het lectoraat verzorgde ook een presentatie tijdens het evenement rondom de prijsuitreiking, over de begeleidingsstijlen van begeleiders in het omgaan met de digitale wereld van cliënten met een lvb.

Meer weten

Wil je meer lezen over het onderzoek naar mensen met een lvb? Bekijk de onderzoekspagina's van het lectoraat LVB en Risicovol gedrag.