Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Hogeschool Leiden zet innovatieve onderwijs- en onderzoeksprojecten in the spotlight

Het bruiste gisteren op onze hogeschool van innovatie, inspiratie én kennis delen met elkaar. Want het was tijd voor het jaarlijkse Onderwijs en Onderzoekfestival.

Tijdens dit festival op de hogeschool delen docenten, onderzoekers en medewerkers onderling volop kennis, initiatieven en nieuwe inzichten én laten we aan elkaar zien hoe we gezamenlijk ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en daarmee de beroepspraktijk voortdurend vernieuwen en innoveren. Veel innovatieve ideeën komen direct voort uit de bevlogenheid en betrokkenheid van onze medewerkers. Met een nominatie voor de innovatieprijs zetten we jaarlijks drie van zulke ideeën in het zonnetje, al kon er uiteindelijk maar eentje met een prijs van € 10.000 het festivalpodium beklimmen. En die werd aan het eind van de dag bekendgemaakt.

En the winner is: werkplek-swappen

Het idee voor swappen in 3 stappen kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek. Het idee komt uit de koker van Eefje van Wersch en haar collega’s van de faculteiten Gezondheidszorg en Science & Technology. Zij merkten dat veel verpleegkundigen wel een training of cursus zouden willen volgen om zich verder te kunnen ontwikkelen, maar dat in de praktijk de factor ‘tijd’ hier geen tijd voor laat. Want zoals Eefje het uitlegt: “Die handen aan het bed zijn veel te hard nodig.” Daarom ging het team aan de slag om hiervoor een oplossing te bedenken, zodat verpleegkundigen uit de praktijk met een gerust hart een training kunnen volgen bij Hogeschool Leiden. Een oplossing met een win-wincomponent, omdat hun werkzaamheden worden overgenomen door docenten verpleegkunde en onderzoekers, die deze praktijkervaring vervolgens weer de hogeschool mee in kunnen nemen. En ouderejaarsstudenten helpen als studentassistent op hun beurt weer met lesgeven. Met een bedrag van € 10.000 mag Eefje samen met haar collega’s dit idee nu verder uitwerken. Met de bedoeling dat dit daarna ook inzetbaar is binnen andere faculteiten en sectoren. 

Hogeschool Leiden

Nog meer inspiratie

Naast het werkplek-swappen waren er nog twee projecten genomineerd. Zo ontwikkelden docenten en onderzoekers van de faculteiten Gezondheidszorg en Management & Bedrijf de interprofessionele module Stad van de toekomst, waarin studenten en docenten van meerdere opleidingen samen kunnen ervaren, onderzoeken en betekenis kunnen geven aan wat klimaatverandering betekent voor hun toekomstig beroep en de samenwerking met andere beroepen. Het andere project dat een nominatie had verdiend was Kickst@rt vanuit de faculteiten Management & Bedrijf en Sociaal Werk & Toegepaste Psychologie. Kickst@rt moet dé online denktank van Hogeschool Leiden worden, waar studenten in estafettevorm de leiding nemen en werken aan actuele thema's en uitdagingen, zoals de impact van hybride werken op het klimaat.