Welkom op Hogeschool Leiden

Over

Thema

Gezond studeren en werken vanuit huis

3 april 2020 – Lesvoorbereiding neemt meer tijd in beslag, maar levert mooie nieuwe inzichten op. En ook het inrichten van een ergonomische werkplek kost wat tijd. Maar met muziek en wat tips, werkt en studeert Hogeschool Leiden ook gezond thuis.

Samen muziek maken. In de klas, thuis, als band of onderdeel van een koor. Juist in crisistijd is dat fijn en ontspannend. Maar wat als dat niet kan en je thuis moet blijven? Dan doe je het toch, maar dan anders én veilig.

Thuiswerkplek Ivette van Laar - werkzaam bij de opleiding Docent Muziek van Hogeschool Leiden

Ivette van Laar, werkzaam bij de opleiding Docent Muziek, vertelt hoe zij de afgelopen weken een manier van lesgeven vond die voor haar en haar studenten werkt.

“Het kost meer voorbereiding dan normaal, maar levert ook mooie nieuwe inzichten op. Wat is er nu mooier dan het opleiden van toekomstige muziekdocenten? De manier waarop we in Leiden lesgeven biedt zoveel meer vrijheid en creativiteit dan een traditionele muziekopleiding. Juist nu de wereld het zo nodig heeft en je er zelf ook enorme behoefte aan hebt, is fysiek contact niet of nauwelijks mogelijk. Toch kun je dingen doen om de situatie makkelijker te maken. Muziek maken is daar één van en kan altijd en overal, samen of alleen. Het ontspant en zorgt ervoor dat je in contact komt met je lichaam.”

Ivette van Laar

Ivette is ZZP’er en geeft één dag les in Leiden en twee dagen in Zutphen. Daarnaast heeft zij een eigen concertpraktijk.  

Een ergonomische werkplek thuis, kan dat? 

Bij Hogeschool Leiden bel je met preventiemedewerker Ed van Oudheusden, al 19 jaar werkzaam bij de hogeschool in verschillende functies. Nu de hogeschool thuiswerkt helpt hij medewerkers online op weg.

Ed van Oudheusden

“Collega’s kunnen uiteraard altijd bij mij terecht met vragen. Ik beantwoord hen zo goed mogelijk en verwijs ze naar mijn.hsleiden en de portalen Ergonomie op de werkplek en Mijn Vitaliteit. Ik heb goed contact met de collega’s van de Servicedesk; zo bieden we mensen die hier behoefte aan hebben een RSI-preventiekit voor het werken op een laptop. Voor nu heb ik vijf makkelijke basistips.”

Ed van Oudheusden

  1. Onderbreek je computerwerk zeer regelmatig, maar in ieder geval iedere 30 minuten.
  2. Sta na 30 minuten even op voor een paar minuten pauze, beweeg je hele lichaam. Verplicht jezelf dit te doen, door bijvoorbeeld het alarm van je telefoon in te stellen op 30 minuten.
  3. Gebruik de tijd die je aan de telefoon doorbrengt om rond te lopen en je lichaam te bewegen.
  4. Kijk iedere paar minuten even weg van je scherm. Staar even in de verte.
  5. Probeer tijdens het beeldschermwerk zoveel mogelijk met je ogen te knipperen. Probeer hieraan te denken door bijvoorbeeld iedere keer dat je op een link klikt even met je ogen te knipperen.

Ed is naast preventiemedewerker ook coördinator BHV & veiligheid, vertrouwenspersoon en aandachtfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling binnen de hogeschool.

Effect maatregelen en gevolgen coronacrisis op Hogeschool Leiden 

Frowine den Oudendammer en Leny Baas spraken met het College van Bestuur, Sander van den Eijnden en Joeri van den Steenhoven, over de maatregelen en gevolgen van de coronacrisis voor de hogeschool.

Frowine is onderwijskundige van de faculteit Gezondheidszorg en ondersteunt alle zorgopleidingen bij het ontwikkelen van onderwijs en docentprofessionalisering en is daarnaast één van de kwartiermakers van HL VOED, het onderzoeksnetwerk van docenten die onderzoek doen naar het eigen onderwijs. Leny is programmaleider van het Honours. Het Honours biedt extracurriculair onderwijs voor alle studenten die meer willen naast hun opleiding. Daarnaast is Leny projectleider bij het Centrum van Onderwijs en Innovatie bij de faculteit Educatie.