Studenten wachten onder aan de trap

Over

Thema

Een bloedmooie dag om bloeddonor te worden!

Op woensdag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Een dag om aandacht te vragen voor het belang van bloeddonatie. Hogeschool Leiden doet mee met het donorwervingsprogramma van non-profitorganisatie Sanquin, die de bloedvoorziening in Nederland regelt.

Student doneert bloed - Wereld Bloeddonordag

Wist je dat één op de vier mensen ooit een bloedtransfusie nodig heeft? Zo gaat bijvoorbeeld 30 procent van al het donorbloed en 70 procent van alle bloedplaatjes naar kankerpatiënten. Maar bloed is ook van levensbelang voor bijvoorbeeld vrouwen na een zware bevalling, mensen die een auto-ongeluk hebben gehad of baby’s die te vroeg geboren zijn. Daarnaast worden bestandsdelen uit bloed ook gebruikt als grondstof voor levensreddende medicijnen. 

Het kost slechts een uurtje van je tijd om bloed te doneren. Daarbij worden altijd je bloeddruk en bloedwaarden gecontroleerd. Zo help je niet alleen anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf. 

Kleine moeite, belangrijke bijdrage

Eldrid Bringmann, directeur van de faculteit Gezondheidszorg, is zelf al ruim 35 jaar bloed- en plasmadonor. ‘Als student raakte ik bevriend met een student die een voor haar leeftijd zeldzame vorm van leukemie had en veel bloedtransfusies nodig had. Toen ben ik voor het eerst bloed gaan doneren’, legt Eldrid uit. ‘Het voelt ontzettend fijn dat je met zo’n kleine moeite een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de gezondheid van anderen voor wie het van levensbelang kan zijn.’ 

Eldrid kan zich niet herinneren dat ze het doneren van bloed ooit spannend heeft gevonden. ‘Het geeft mij juist altijd een goed gevoel, want je krijgt bij iedere donatie een gezondheidscheck en daarna kun je nog iets lekkers eten en een kopje koffie of thee drinken.’ Na het doneren van bloed ervaart ze soms een kleine energiedip. ‘Maar dat is echt heel gering. Ik ben altijd alles blijven doen en hoef mijn agenda er niet op aan te passen.’ 

Eldrid Bringmann tijdens het doneren van bloed
Eldrid Bringmann tijdens het doneren van bloed

Drie stappen

In drie eenvoudige stappen kun je jezelf bij Sanquin aanmelden als nieuwe donor: 

  1. Meld je aan als bloeddonor op de Sanquin-website.
  2. Doe de medische check op locatie en een datum naar keuze 
  3. Als uit de test blijkt dat je bloed kunt doneren, ben je officieel donor. Je ontvangt vanzelf een oproep voor je eerste donatie. 

Weetjes over bloed doneren

  • Vrouwen mogen tot drie keer per jaar bloed doneren, mannen maximaal vijf keer. Plasma mag je één keer in de twee weken doneren. 
  • Zodra jouw bloed nodig is, ontvang je een oproep. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van jouw bloedgroep en de vraag naar bloedtypes vanuit ziekenhuizen. 
  • Voor iedere donatie beantwoord je enkele medische vragen en worden je hb-waarde en bloeddruk gemeten. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. 
  • Het afnemen van bloed duurt een kwartier, met een uurtje sta je weer buiten. 

Meld je nu aan als bloeddonor