Hogeschool Leiden

Over

Thema

Sprekers

De sprekers tijdens het Symposium Euritmie op 23 april 2021 zijn:

  • Stefan Hasler
  • Gia van den Akker
  • Hans Fors
  • Karsten Timm

Lees meer over de sprekers.

Stefan Hasler

Stefan Hasler begon op 10-jarige leeftijd zijn pianostudie en volgde masterclasses bij Prof. Jürgen Uhde in Stuttgart en Prof. Peter Solymos aan de Franz Liszt Academy in Budapest. Daarna had Stefan optredens als solist en maakte hij deel uit van diverse kamermuziekensembles. Hij studeerde orkestdirectie bij Norman Del Mar aan het Royal College of Music in Londen en is winnaar van diverse prijzen en beurzen. 

Op 24-jarige leeftijd maakte Stefan kennis met de Euritmie op onder andere de Euritmieacademie te Den Haag bij Werner Barfod en bij Carina Schmid en Melaine MacDonald in Hamburg. Hij volgde Masterclasses bij Else Klink in Stuttgart en Elena Zuccoli in Dornach / Zwitserland. 
Daarna volgde een periode van podiumeuritmie en leraarschap aan de Waldorfschool in Hamburg-Wandsbek en docentschap aan de Euritmie-opleiding in Hamburg. Van 2003 tot 2015 maakte hij deel uit van het professoraat in de Euritmie aan de Alanus Hochschule. Vanaf 2015 was Stefan sectieleider voor uitvoerende kunsten aan het Goetheanum (Zwitserland) en vervolgde zijn carrière van 2016 tot 2018 als directeur van de Alanus Hochschule met o.a. onderzoekswerk over pedagogische Euritmie en woord- en tooneuritmie. Sinds 2018 doet hij co-leiderschap van het Goetheanum Euritmie ensemble. 

Gia van den Akker

Gia van den Akker, die een Master of Arts heeft, is opleider, coach, choreograaf en performer en werkt sinds kort bij Hogeschool Leiden voor de Opleiding Docent dans/euritmie.

Hiervoor werkte ze als docent in verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen en leidde ze in Italië la fabbrica; een werkplaats voor dans/euritmie en ontmoeting. Gia gaf les op vrije scholen en privéscholen in Nederland en Italië en gaf wereldwijd soloperformances. Zij is onder andere lid geweest van het Nederlands Euritmie Ensemble, het Else Klink Ensemble en het Stockhausen Collectief bij de Document IX. Als lid van het Netwerk voor uitvaartvernieuwers ontwikkelde ze workshops en de performance “afscheid in beweging”. 

Gia heeft onderzoek gedaan naar intuïtie en beweging en legt zich nu meer toe op choreografie en coaching van jonge podiumeuritmisten. Gia is geïnspireerd door Joseph Beuys en met name door de quotes: “Kunst is het ware kapitaal” en “ieder individu is een kunstenaar”. Haar leven gaat over bruggen bouwen, mensen verbinden, de kunst van bewegen in het leven toepassen.

Hans Fors

Hans Fors is geboren in Stockholm in Zweden en was docent aan de Euritmie-opleiding te Järna (Zweden) van 1979 tot 1999 en aan de Euritmie lerarenopleiding aldaar vanaf 2008.

Als podium-euritmist nam hij deel aan diverse kleine en grote projecten waaronder tournees in Scandinavië en Europa. Hans was medeoprichter van de 'Academy of Living Movement' te Wenen (Oostenrijk) in de periode 2004-2008 en auteur van 'Geschichte der Eurythmie im tanzhistorischn Kontext 1912-193' dat is uitgegeven door het Centrum für Dramaturgische Studien, Wien in 2015.

Hans doet de voordracht van activiteiten over de geschiedenis van de Euritmie en de Dans in Zweden, Noorwegen, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en Italie en is gastdocent aan de Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft te Alfter. Sinds 2015 is Hans docent aan het Novalisgymnasium te Järna. Hij heeft deel uitgemaakt van diverse choreografische activiteiten in Zweden, Duitsland en Oostenrijk en heeft van 2012 tot 2015 de artistieke leiding gehad bij ”Kompanie Vonnunan” te Wenen (Oostenrijk.)

Karsten Timm

Karsten Timm is geboren op 4 mei 1964. Hij studeerde hoofdvak Zang op het Koninklijk conservatorium in Den Haag en volgde colleges muziekwetenschap. Daarna volgde de Studie euritmie van 1986 tot 1991 op de Euritmie academie te Den Haag waarna docentschappen volgden op de Vrijeschool Kennemerland in Haarlem, Vrijeschool de IJssel Zutphen en de afgelopen 12 jaar in Nijmegen op het Karel de Grote College. Hij nam deel aan het euritmiegezelschap Klankkleur met o.a. een Zuid Afrika tournee in 2003. Naast de Euritmie neemt het zingen heeft nog steeds een belangrijke plek in zijn leven.

Deelnemers panelgesprek

Tijdens het panelgesprek van het Symposium Euritmie zullen verschillende deelnemers aanschuiven. Lees meer over de deelnemers van het panelgesprek.

Gia van den Akker

Gia is docent Dans/Euritmie bij Hogeschool Leiden (zie bovenstaande biografie).

Suzan Tunca

Naast haar werkzaamheden als professionele danseres  is Suzan verantwoordelijk voor de research van activiteiten op het gebied van Dans aan het ICK te Amsterdam en de ontwikkeling en implementatie van het artistieke research curriculum voor de Bachelor studenten Dans bij de Codarts Hogeschool van de Kunsten te Rotterdam. Suzan werkt onder andere als coach voor de MA Choreografie bij Codarts/Fontys en doet promotieonderzoek in en door de dans bij PhDArts Universiteit Leiden.

Stefan Hasler

Stefan heeft zich onder andere bezig gehouden met onderzoekswerk over pedagogische Euritmie en woord- en tooneuritmie (zie bovenstaande biografie).

Hans Fors

Hans is sinds 2015 docent aan het Novalisgymnasium te Järna. Hij heeft deel uitgemaakt van diverse choreografische activiteiten in Zweden, Duitsland en Oostenrijk (zie bovenstaande biografie).

Ernst Reepmaker

Ernst is museoloog, euritmist, performer, docent, dramaturg, regisseur/choreograaf, producent, manager, oprichter van het internationale Euritmie impresariaat Quo Vadis en organisator van Euritmie festivals in diverse landen. Hieronder ook het Nederlandse Festival Mimages wat plaatsvond in september 2019. 

Baptiste Hogrefe

Baptiste is docent Euritmie bij Hogeschool Leiden.

Terug naar het programma