Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Groeien in onderwijs

Ben je toe aan verdieping en wil je je verder ontwikkelen als professional? Wij verzorgen bij-, na- & omscholing, advies en begeleiding voor bevlogen onderwijsprofessionals. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van vernieuwend onderwijs. Samen met jou komen we graag tot oplossingen die jou en/of jouw team verder brengen. Voor nu én in de toekomst.

Foto van een persoon voor muurschildering

De kracht van jezelf blijven ontwikkelen

Wat kun je verwachten als je met ons aan de slag gaat? 

 • Je krijgt meer energie in je werk door het leerproces.
 • Je zelfvertrouwen groeit.
 • Je krijgt meer kennis en inzicht; heel fijn om iets beter te begrijpen.
 • Je wordt vakvaardiger.
 • Je leert om dingen op een andere manier aan te vliegen.
 • Je ontdekt onbenutte capaciteiten en kwaliteiten van jezelf. 
 • Je wordt expert in jouw vakgebied.
 • Je ontdekt een goede balans tussen werken en leren.
onderwijsprofessionals

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Centrum onderwijs & innovatie Leiden
Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) geeft al meer dan 12 jaar trainingen en coaching aan onderwijsprofessionals en schoolteams door heel Nederland. Wij helpen jou, of jouw team verder te komen met oog voor de persoon, het team, de organisatie en de situatie. Via hart, hoofd en handen naar persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Onze werkwijze

Wat kan je verwachten?
Wat kan je verwachten?

Bij ons vind je geen standaard trainingen of studiedagen, maar inspirerende bijeenkomsten op maat. Wij zijn er om jou en je team te helpen ontwikkelen en we doen dat het liefst op een betrokken, speelse, innovatieve en energieke manier. Waarom? Omdat we geloven dat de beste leermomenten ontstaan wanneer je ruimte krijgt voor je eigen ontwikkeling.

Of het nu gaat om nascholingen, teamcoaching, of maatwerktrajecten, we creëren altijd ruimte voor jou en je team. We luisteren naar wat jullie beweegt en anticiperen daarop. Zo kun je het geleerde direct toepassen in je dagelijkse onderwijspraktijk.

Met onze jarenlange ervaring, expertise en verrassende werkvormen maken we de duurzame ontwikkeling van het onderwijs niet alleen effectief, maar ook leuk om samen aan te werken!

Bekijk ons cursusaanbod of neem contact op voor de invulling van een studiedag of maatwerktraject. We kijken ernaar uit om samen met jou en je team aan de slag te gaan!

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen, of meer informatie?

Bel: 071-51 88 726
Mail: [email protected]
Volg ons op LinkedIn

 

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Ontwikkel jezelf, of je hele team!

Nascholing

Wil je een (extra) bevoegdheid halen, je meer verdiepen in een bepaald thema, of geinspireerd raken door vernieuwend onderwijs? Wij hebben een breed aanbod van kort durende inspirerende workshops tot langere verdiepende opleidingen. Stippel je eigen ontwikkelroute uit en kijk wat bij je past!

Bekijk ons aanbod

Maatwerk

Ben je benieuwd naar de ontwikkelmogelijkheden voor jouw team? We bekijken graag samen met jou wat de leerbehoeften zijn en hebben een breed aanbod van trainingen, coachingtrajecten en waardevolle invulling van studiedagen op maat.

De kracht van onze aanpak is dat we gaan voor duurzame oplossingen. Dat betekent dat we samen met jou eerst zorgvuldig onderzoeken wat de ontwikkelvraag is. Bekijk ons aanbod en neem gerust contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Bekijk ons maatwerk
Onze expertisegebieden

Wat wekt jouw interesse?

Professionele Schoolcultuur

Wij verstaan onder een professionele schoolcultuur een cultuur waarin al het gedrag, van alle volwassenen in en rond de school: 

 • bijdraagt aan de doelen van de school, 
 • bijdraagt aan toename van welbevinden van de persoon zelf, 
 • en óók bijdraagt aan toename van het welbevinden van anderen.

Wil je bouwen aan een professionele schoolcultuur? Dan is het belangrijk om samen te ontdekken welk gedrag bijdraagt aan de gewenste cultuur en welk gedrag niet. Wij helpen jou en je team om dit te onderzoeken en aan te pakken. We verkennen samen eerst de ontwikkelvraag:

 •  wat speelt in jullie organisatie?
 •  en wat zijn de ontwikkelbehoeftes van de organisatie en het team?

Bekijk ons aanbod binnen de Professionele Schoolcultuur

Spelend Leren

Ontdek de kracht van spel als een middel tot groei, verbinding en ontwikkeling. Spelenderwijs leren gaat verder dan alleen educatie; het ondersteunt het welbevinden en bevordert het creatief denken, waardoor nieuwe inzichten en oplossingen worden gestimuleerd. In ons Spelend Leren aanbod ontdek je niet alleen nieuwe kennis, maar leer je ook jezelf en je collega's op een andere manier kennen.

Bekijk ons aanbod binnen het Spelend Leren

Systemisch Werk

Spelen er binnen jouw school bepaalde hardnekkige problemen? Zoals een gebrek aan verandering ondanks inzet, ziekteverzuim of herhaalde kwesties zoals pesten in de klas? Het kan lijken alsof je er als leidinggevende of leerkracht weinig aan kunt doen. Onze ervaring is dat Systemisch Werk binnen het groepsproces snel de onderliggende dynamiek en patronen blootlegt. Waardoor je met de juiste aanpak effectieve doorbraken kunt realiseren. En jij op jouw school voor iedere leerling en teamlid weer een prettige leer- en sociale werkomgeving kunt creëren.

Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden kunnen we teams via een bepaald vraagstuk, op maat begeleiden in de vorm van een opstelling. Daarnaast laten we deelnemers van onze trainingen en workshops zien hoe je zelf systemisch kunt kijken naar de groepen waar je deelt van uit maakt. Denk aan een systemische blik in de klas, een organisatieopstelling, of een maatschappelijke opstelling.

Bekijk ons aanbod op het gebied van Systemisch Werk.

Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jou als mens en professional. Je hebt kwaliteiten, eigenschappen of vaardigheden waar je (extreem) goed in bent. Ook beschik je over valkuilen of dingen die je kunnen belemmeren in je dagelijkse activiteiten en groeiproces. Met focus op Persoonlijk leiderschap ontwikkel je zelfregie en jouw persoonlijk bewust zijn.

Bekijk ons aanbod binnen Persoonlijk Leiderschap.

Betekenisvolle Leerprocessen

Betekenisvolle leerprocessen betekent meer dan alleen kennisoverdracht. Als leraar, docent, trainer of coach begeleid je anderen in hun leerproces. Je sluit aan bij wat de ander al kan, of weet en vervolgens begeleid je de ander in de eigen ontwikkeling. Je ontwerpt hiervoor leerprocessen én je kunt een setting creëren waarin de ander tot leren kan komen. Een setting waarin ruimte is voor de lerende, waarin de visie en waarden merkbaar zijn, waarin leren betekenisvol is.

Bekijk ons aanbod binnen Betekenisvolle Leerprocessen.

Maak kennis met ons expertteam

Vind jij het belangrijk dat de cursus, opleiding, studiedag of het maatwerktraject naadloos aansluit op jouw onderwijsvraagstuk en dagelijkse praktijk? Dat vinden wij ook! Ons bevlogen experteam heeft niet alleen ruime ervaring in het onderwijs, maar beschikt ook over een uitgebreid professioneel netwerk. Bij ons staat een holistische blik centraal, waarbij we niet alleen goed luisteren naar jouw behoeften en inzichten, maar je ook zien in jouw volledige context.

Annemieke van Grol

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL)
foto van Annemieke van Grol

Guus Koot

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL)
foto van Guus Koot

Marije Kortenoeven

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL)
foto van Marije Kortenoeven

Nynke Verdoner

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL)
Nynke Verdoner - COIL expert

Paul Kupper

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL)
foto van Paul Kupper
Weten wie je bent gaat vooraf aan hoe je werkt. Samen komen we tot duurzame oplossingen in het onderwijs.

Laat je horen!

Meer weten?

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Foto van een persoon voor muurschildering

Samen leren, samenwerken

Wij geloven in samen. Samen leren en samenwerken. Daarom hebben en bouwen wij aan een hecht netwerk van partners die staan voor duurzaam onderwijs. Natuur, muziek, spelen en leren, kunst en vernieuwend onderwijs spelen hierin een belangrijke rol. Onze partners brengen allemaal hun eigen specifieke kwaliteiten in. Samen streven we naar een toekomst waarin onderwijs niet alleen inspirerend is, maar ook bijdraagt aan een duurzame wereld!

Het LEF

Het Leiden Education Fieldlab (het LEF) is van én voor het Leidse onderwijs. Een netwerk met een fysieke locatie waar educatieprofessionals met passie en een actieve rol binnen het onderwijs samen kunnen innoveren en onderzoeken. Een energieke broedplaats waar kennisdeling centraal staat en men kan sparren zonder beperkingen met lef en liefde voor het onderwijs. Met behulp van thematisering kunnen mensen binnen verschillende disciplines op actieve wijze elkaar inspireren en versterken. Het LEF is een plek waar met passie en energie uitdagingen, ideeën en vraagstukken behandeld worden op gezamenlijk initiatief om zo het onderwijs te professionaliseren.

Bekijk de website van Het LEF

Outdoor Living & Learning Academy (OLLA)

In samenwerking met het Centrum onderwijs & innovatie Leiden heeft het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) opgericht. OLLA biedt een rijk aanbod van workshops en trainingen, waarbij natuurinclusief onderwijs centraal staat.

Samen met OLLA zorgen wij ervoor dat natuurinclusief onderwijs goed wordt vertegenwoordigd in ons aanbod.

Bekijk hier het aanbod van OLLA.

Technolab Leiden

Technolab Leiden is een proeftuin voor mensen die overwegen het onderwijs in te gaan.

Zij-instromers die een carrièreswitch naar het onderwijs overwegen, kunnen bij Technolab Leiden programma’s volgen en ervaringen opdoen omhet onderwijs te verkennen. Dit is een mooie kans om eerst goed te ontdekken of het onderwijs iets voor je is, voordat je bij ons het zij-instroomtraject bij de pabo gaat volgen.

Bekijk Expeditie Leerkracht

Thomas More Academy

Samen met de Thomas More Academy bieden wij het programma LevelUp aan.

LevelUp is een route om in je eigen tempo je stapsgewijs te bekwamen voor het basisonderwijs. Jij bepaalt de volgorde en de gewenste modules die je volgt van de Pabo. Je werkt aan diverse pedagogische en didactische vaardigheden, die passen bij jouw persoonlijke situatie en talent. Uiteraard oefen je daarmee ook gelijk in de praktijk.

LevelUp is voor iedereen met minimaal mbo4 niveau, die modules van de Pabo wil volgen. Het maakt niet uit of je al in het onderwijs werkt of juist vanuit een andere branche wilt overstappen naar het basisonderwijs. Je kunt je zo stapsgewijs verder bekwamen.

Bekijk het LevelUp programma.

BVS-schooladvies

In samenwerking met de Stichting Begeleidingsdienst voor vrijescholen bieden wij de volgende opleidiningen en cursussen aan voor het vrijeschoolonderwijs:

LPNPO

Het Landelijk Platform Nascholing Primair Onderwijs (LPNPO) is een kennisnetwerk van 20 samenwerkende nascholingsinstellingen verbonden aan hogescholen.

Kennisdeling, professionalisering en het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige voortgezette professionalisering voor leraren is de kernactiviteit. Zo worden er onder andere gezamenlijk Post Hbo-opleidingen ontwikkeld en aangeboden. 

Het LPNPO volgt de landelijke ontwikkelingen vanuit het perspectief van de scholingsbehoeften bij leerkrachten in het basisonderwijs en voert regelmatig overleg met de bestuurders, leraren en schoolleiders, met brancheorganisaties en het ministerie van OCW. Tevens wordt samengewerkt met het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO) waaraan alle pabo’s uit Nederland deelnemen.

In samenwerking met het LPNPO hebben wij de post-hbo opleiding:

Stichting vol van lezen

In samenwerking met de Stichting vol van lezen bieden wij de volgende opleiding aan:

Penta Nova

Penta Nova is de academie voor schoolleiderschap.

Penta Nova is een samenwerkingsverband van zeven hogescholen, waaronder Hogeschool Leiden. Iedere locatie waarborgt dezelfde inhoud en kwaliteit. Onze lesplaats in Leiden kenmerkt zich door de persoonlijke en betrokken  aanpak. Wij zijn nieuwsgierig naar andere en nieuwe innovatieve manieren van onderwijs en staan open voor het bevragen van het huidige onderwijssysteem. Wij leiden jou graag op als schoolleider die weet vanuit welke waarden je leiding geeft en hoe je op de actualiteiten kunt inspelen.

Spreekt jou dat aan?

Bij ons kun je terecht voor de volgende Penta Nova opleidingen:

Vereniging Agora Onderwijs

Bij Agora ontwikkelen leerlingen zich samen met en dankzij elkaar. De eigenheid en keuzes van de leerling vormen het vertrekpunt van zijn ontwikkelproces en staat in het teken van de vraag: ‘Hoe kan mijn eigenheid en persoonlijke ontwikkeling van meerwaarde zijn voor de ander?’ De leraar heeft hierin een sleutelrol.

Bij Centrum onderwijs & innovatie werken we samen met de Vereniging Agora Onderwijs en bieden we naast het organiseren van jaarlijkse bijeenkomsten voor het landelijke Agoriaanse netwerk ook nascholingen en teamcoaching aan voor Agorianen om zich verder te kunnen ontwikkelen;

Kanjertraining

Kanjertraining is een gedegen lesmethodiek voor burgerschap en het aanleren van sociale vaardigheden. Met Kanjertraining heeft u een duidelijke visie in handen voor kinderen, leerkrachten en ouders, zodat zij zich op een positieve manier weten te handhaven in sociaal stressvolle omstandigheden. Kanjertraining kenmerkt zich door een nauwe samenwerking van ouders met leerkrachten. Onder het motto: wat je meemaakt is interessant, vervelend of naar, maar hoe je ermee omgaat is belangrijker, dat vormt je. We creëren oplossingen waarmee je elkaar en de situatie recht doet. Oplossingen die in de toekomst houdbaar zijn.

In samenwerking met de Kanjertraining bieden wij als mooie opvolging van de Kanjertraining de volgende leergang aan voor schoolleiders die in het bezit zijn van de Kanjerlicentie en die zich nog meer willen verdiepen in zijn/haar handelen en leiderschapsstijl binnen de school.

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Start binnenkort

Schoolleider Transitieleiderschap

Post-hbo
Lees meerover Schoolleider Transitieleiderschap
Personen bekijken poster

Vakspecialist Muziek

Post-hbo opleiding
Lees meerover Vakspecialist Muziek
Student met koptelefoon op lacht

Specialist Jonge Kind

Post-hbo opleiding
Lees meerover Specialist Jonge Kind
Kind met blad voor het gezicht

Laat je omscholen

Toe aan iets nieuws?
Toe aan iets nieuws?

Overweeg je een carrièreswitch naar het onderwijs? Snuffel eens rond bij Expeditie Leerkracht om te ervaren of het onderwijs iets voor je is!

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je om te scholen. Bekijk ook eens onze zij-instroomtrajecten, of bekwaam je op je eigen tempo via ons Level-Up programma.

Tijdens het zij-instroomtraject combineer je werken en leren en sta je gelijk voor de klas. Wij vinden het belangrijk dat jij iets kiest wat bij jou past. Om die reden hebben wij dan ook drie verschillende stromingen van het zij-instroomtract: Welke kies jij?

Naast de zij-instroomtrajecten is het ook mogelijk om je bachelor te halen bij de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs Pabo.

Kijk welke vorm er bij jou en jouw situatie past.

 

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen of even sparren om te kijken welk zij-instroomtraject het meest aansluit op jouw wensen?

Bel: 071-518 87 26
Mail: [email protected]
Volg ons op: LinkedIn

 

 

Ik wil meer weten

Bekijk de verschillende zij-instroomtrajecten

Leraar Basisonderwijs: Pabo zij-instroom

Zij-instroom
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Pabo zij-instroom
Pabo zij-instroom traject leraard leg oefening uit aan leerlingen

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo zij-instroom

Zij-instroom
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo zij-instroom
vrijeschool_kind_in_groep

Leraar Basisonderwijs: Spring zij-instroom

Zij-instroom
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Spring zij-instroom
Pabo studente puzzelt met leerling

Of kies een andere route

LevelUp

Module
Lees meerover LevelUp
LevelUp in de klas van docent muziek

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo deeltijd

Flexibele deeltijd
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo deeltijd
Vrijeschool pabo leerlingen doen opdracht met leerkracht erbij

Leraar basisonderwijs: Pabo flexibele deeltijd

Flexibele deeltijd
Lees meerover Leraar basisonderwijs: Pabo flexibele deeltijd
Twee studenten van Pabo Flexibele deeltijd werken samen en kijken op laptop

Online informatieavond

Dinsdag 19 november
Meld je aan
Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop