Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Professionele schoolcultuur

Professionele schoolcultuur is een van de vijf expertisegebieden van Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL). Bij COIL kun je als onderwijsprofessional terecht voor advies, begeleiding en scholing. Ontdek wat onze boeiende programma's voor jou of je team kunnen betekenen.

Naar scholingsaanbod professionele schoolcultuur
Expertisegebied: Professionele Schoolcultuur

Bouwen aan een professionele schoolcultuur

In onze begeleidingstrajecten vanuit het Centrum Onderwijs & Innovatie Leiden maken wij bewust en onbewust gedrag binnen het werkveld zichtbaar. We leren je wat professioneel gedrag is. En nog belangrijker, hoe je dit bij jezelf en als team kunt aanmoedigen en stimuleren. Wij volgen de visie van Henk Galenkamp en Jeannette Schut (Galenkamp & Schut, 2018). Bij een Professionele Schoolcultuur draagt het gedrag van iedereen bij aan: 

1. Het realiseren van de doelen van de school;
2. Het vergroten van het welbevinden van de persoon zelf;
3. En ook aan het vergroten van het welbevinden van anderen.

Ervaring van een leerkracht PO
Binnen ons team vinden we harmonie heel belangrijk, maar daardoor vonden we het ook moeilijk om elkaar feedback te geven.

Maatwerk voor jouw team

Cultuur en overtuigingen zijn richtinggevend voor wat mensen in een team delen en laten zien in hun gedrag. Als teamlid draag je hieraan bij, doorgaans onbewust. We laten vaak (onbewust) gedrag zien en de vraag is in welke mate dit bijdraagt aan een goed draaiende (school)organisatie. We denken graag mee over een op maat programma wat past bij de behoeften van het team en de organisatie.

Lees meer over maatwerk
Deelnemers aan kanjertraining hogeschool leiden
Testimonial Maatwerktraject Professionele Organisatiecultuur Jes Rijnland

Samen ontdekken

Wil je bouwen aan een professionele schoolcultuur? Dan is het belangrijk samen te ontdekken welk gedrag bijdraagt aan de gewenste cultuur en welk gedrag niet. Dit onderzoeken en blootleggen brengt soms uitdagingen met zich mee, zoals:  

  • Hoe ga je om met ongewenst gedrag? 
  • Hoe stel je grenzen zonder de relatie te schaden?  

Het ontwikkelen van vaardigheden hierin is cruciaal voor het creëren van een professionele schoolcultuur. Samen bouwen we aan een inspirerende leeromgeving! 

Ervaring van een deelnemer

"Binnen ons team vinden we harmonie heel belangrijk, maar daardoor vonden we het ook moeilijk om elkaar feedback te geven. We hebben dit besproken met iemand van COIL en zij hebben zes teamsessies bij ons begeleid. Daarnaast heeft onze directeur ook samen met de ib’er een masterclass over professionele schoolcultuur gevolgd, zodat zij nu ook het team begeleiden. We merken echt verschil! We durven meer te schuren en onze verschillen te uiten. Het lukt ons al beter om met elkaar in dialoog te gaan en tot de kern te komen van wat we echt belangrijk vinden."

Professionele schoolcultuur-header

Persoonlijk advies op maat

Groeien als professional

Wil je investeren in de groei en ontwikkeling van jouw organisatie? Ontvang persoonlijk advies op basis van jouw leervraag en ontdek welk ontwikkel- of maatwerktraject perfect aansluit bij jou of je team. Laat ons weten welke scholingsuitdaging je hebt of welk maatwerktraject je interesseert. Wij nemen direct contact met je op.  

Een student bekijkt het scherm van een medestudent in de mediatheek van Hogeschool Leiden terwijl ze overleggen

Paul Kupper

Expert COIL
Paul Kupper - Expert COIL

Guus Koot

Expert COIL
Guus Koot - Manager COIL

Nynke Verdoner

Expert COIL
Nynke Verdoner - COIL expert

Blogs van Nynke

Ja zeggen, nee doen

Blog
Lees haar blog

Je hart Luchten! Integer of niet?

Blog
Lees haar blog

December op de basisschool

Blog
Lees haar blog

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden