Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Toelating

Krijg jij toegang tot je favoriete hbo-opleiding van Hogeschool Leiden? Check hier de meestgestelde vragen over toelating, zoals de toelatingseisen en het Toelatingsonderzoek 21+.

Wat telt mee bij de toelating?

  • Je diploma: meestal heb je tenminste een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig.
  • Bij sommige opleidingen: je vakkenprofiel of eindexamenvakken.
  • Bij sommige opleidingen: een specifiek diploma om aan bepaalde leerroute deel te nemen.
  • Bij sommige opleidingen: aanvullende toelatingseisen.

Welke toelatingseisen gelden voor mij?

Je kunt je alleen inschrijven als je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Op de opleidingspagina’s vind je informatie per opleiding. Welke vooropleiding heb je bijvoorbeeld nodig?

Bekijk ook altijd de aanmeldprocedure. Bij sommige studies moet je een verplichte toets of intake doen, of doorloop je een decentrale selectieprocedure.

Stuur een mail

Vragen?

Afdeling Studentinschrijving

Meerdere studenten van Hogeschool Leiden luisteren en schrijven of typen mee in de klas

Diplomacheck

Hogeschool Leiden controleert je diploma.

Nederlands diploma

Als je een Nederlands havo-, vwo-, mbo 4- of hbo/wo-diploma hebt, kan Hogeschool Leiden dat meestal controleren in het diplomaregister van DUO.

Blijkt controle bij DUO niet mogelijk? Dan moet je een gewaarmerkte kopie van je diploma en cijferlijst opsturen per post. Vermeld daarbij je studentnummer en voor welke studie je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan.

Buitenlands diploma

Als je een niet-Nederlands diploma hebt, beoordeelt Hogeschool Leiden je diploma op toelaatbaarheid aan de hand van een diplomawaardering van Nuffic.

Let op: voor toelating met een buitenlands diploma zijn er andere deadlines voor aanmelden. Meer informatie over de toelatingsprocedure vind je op de pagina Studenten uit het buitenland.

Toelatingsonderzoek 21+

Ben je bij het begin van de studie 21* jaar of ouder? En heb je geen havo-, vwo- of mbo 4-diploma, maar wil je wél een hbo-opleiding volgen? Dan kun je een Toetsingsonderzoek 21+ aanvragen.

* Voor de opleidingen Docent Dans/Euritmie (voltijd) en Docent Muziek (voltijd) is de minimumleeftijd 18 jaar.

Belangrijke informatie

Heb je vragen over het onderzoek? Neem contact op met team onderwijs van Aob Compaz, via 088-2701230 of [email protected].

Wat is het Toetsingsonderzoek 21+?

Een onderzoek naar jouw competenties en leervermogen, uitgevoerd via Aob Compaz. Deze organisatie onderzoekt of jij voldoende kennis en vaardigheden hebt om een hbo-opleiding te volgen.

Uit welke onderdelen bestaat het onderzoek?

De onderdelen die je doorloopt, verschillen per opleiding. Zie: Onderdelen Toelatingsonderzoek - start september 2024 (pdf).

Je begint met een kort gesprek waarin je jouw achtergrond en de aanleiding voor dit onderzoek bespreekt. Daarna krijg je een diagnostisch capaciteitenonderzoek, thuis of op een kantoor van Aob Compaz in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Zwolle.

  • Direct na het onderzoek bespreekt de adviseur de resultaten en de conclusie met jou. 
  • Het totale onderzoek neemt ongeveer een dagdeel in beslag.
  • Zorg dat je je legitimatiebewijs bij je hebt.

Let op: soms gelden er voor een opleiding aanvullende toelatingseisen. Bekijk daarom altijd de pagina Toelating en inschrijving van de opleiding van je keuze.

Hoe meld ik me aan?

Via de website van Aob Compaz.

Let op: per opleiding geldt er een uiterlijke aanleverdeadline voor het rapport met de resultaten van het onderzoek. Zorg daarom dat je het onderzoek op tijd aanvraagt.

Wat kost het onderzoek?

€ 330,- inclusief btw.

Na aanmelding via de website van Aob Compaz ontvang je een betalingsverzoek.

Wanneer krijg ik de uitslag?

Binnen vier weken na je aanmelding is het onderzoek met een rapportage afgerond. Je ontvangt het rapport via een versleutelde mail.

Tegelijkertijd krijgt de afdeling Studentinschrijving van Hogeschool Leiden een melding dat je hebt deelgenomen. Ook zien zij de conclusie van het onderzoek.

Wat moet ik doen als ik de uitslag heb?

Verstuur het volledige rapport aan Hogeschool Leiden via [email protected]. De examencommissie van de opleiding beslist vervolgens of je wordt toegelaten.

Let op! De deadline voor het aanleveren verschilt per opleiding. Zie: Onderdelen Toelatingsonderzoek - start september 2024 (pdf).

Belangrijk: een positieve uitslag van het onderzoek betekent dus niet dat je automatisch mag starten met de opleiding. Het besluit ligt bij de examencommissie. Je moet ook voldoen aan de andere inschrijfvoorwaarden. Bovendien moet je altijd zorgen dat jouw inschrijving via Studielink op tijd en volledig is.