Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

De Parcivalweg

Post-hbo
 • Duur: 1 jaar
 • Start: 11 september
 • Kosten: € 2.550,-
 • Getuigschrift
Schrijf je in

Wil je ontdekken wie jij als vrijeschoolleraar bent? En werk je al enige tijd als docent in het voortgezet vrijeschoolonderwijs? Binnen de vernieuwde post-hbo opleiding De Parcivalweg neem je onder de loep wat jou als leraar heeft gevormd. En wat jou heeft geïnspireerd om docent te worden in het vrijeschoolonderwijs. Je onderzoekt hoe en op welke wijze de antroposofie een levende plek kan krijgen binnen je onderwijspraktijk. Ook ga je op zoek naar wat jij als impuls zou willen ontwikkelen om mooi onderwijs aan jonge mensen te geven.

Tekening Parcivalweg
Verdiep je in het vrijeschoolonderwijs

Iets voor jou?

Je hebt een hbo- of wo-diploma en geeft al enkele jaren les in het voortgezet vrijeschool onderwijs (vvo). Je hebt behoefte aan het bieden van verdieping in jouw vrijeschool carrière. Of je nu veel of weinig ervaring hebt met de antroposofie. Na afloop van de opleiding weet je onder andere hoe jij je verbindt met de vrijeschoolpedagogiek, waarin de antroposofie jou inspireert en hoe je hier vorm aangeeft in je dagelijkse onderwijspraktijk. In de Parcivalweg opleiding ontdek je wie jij bent als vrijeschool leerkracht en waar je voor staat.

Over de opleiding

Na de post-hbo opleiding De Parcivalweg kun je als leerkracht je weg vinden in de antroposofie. Je leert meer over de antroposofische menskunde, fenomenologie, het Parcivalverhaal, de planeettypen, de kinderbespreking en Theory U van Otto Scharmer. Maar belangrijker nog: je weet dit te verbinden met je eigen biografie en de dagelijkse onderwijspraktijk.  

Over de introductie

De post-hbo opleiding De Parcivalweg start met een introductiebijeenkomst. Hierin wordt de grote boog en het proces van de opleiding toegelicht. Ook krijg je de kans om kennis te maken met de coaches en andere deelnemers.

Elke module een eigen thema

Het programma van de post-hbo opleiding De Parcivalweg bestaat uit vier modules. Iedere module heeft een eigen thema: Biografiek, Menskunde, Kunstzinnig onderwijs en De Leergemeenschap. In totaal zijn er 16 bijeenkomsten, verdeeld over een jaar. Tijdens de opleiding werk je toe naar een eindproduct en eindpresentatie. Hiermee laat je zien wie jij bent als vrijeschool leerkracht en welk gedachtegoed jij neer wilt zetten.

Module 1: Biografiek

In de module Biografiek staat de levensloop van de mens centraal. Ieder mensenleven is uniek, toch zijn er in de levensloop wetmatigheden te onderscheiden, zoals de karakteristieken van de verschillende levensfasen (zevenjaarsperioden) en hun samenhang. In de lessen zal er een schets gegeven worden van de levensloop aan de hand van de verschillende levensfasen en de vier levensdomeinen (het fysieke-, etherische-, astrale- en ik-domein). Daarnaast gaan we ook praktisch aan het werk met de eigen biografie; middels verschillende opdrachten en oefeningen ga je je eigen leven onderzoeken om zo meer begrip te krijgen van de wetmatigheden en de verschillende levensdomeinen en inzicht te krijgen in je eigen ontwikkeling.

Module 2: Menskunde

Aan de hand van het Parcival verhaal, euritmie, de temperamenten, de planeettypen en de werking van de nacht, gaan we in drie bijeenkomsten aan de slag om vanuit de antroposofische menskunde aspecten zoals het drie- en vierledig mensbeeld aan de hand van verschillende thema’s te duiden. Wat zijn deze aspecten? En wat betekenen ze in de vrijeschoolpedagogie? Hoe kun je er zinvol mee werken?

Module 3: Kunstzinnig onderwijs

In de module 3 Kunstzinnig Onderwijs staan vier verschillende thema’s centraal. Het eerste thema is het leerplan. Aan de hand van de ontwikkelfasen van het kind gaan we kijken welk ontwikkelbeeld bij het specifieke leerjaar past en waarom. Het tweede thema is de leerkracht als verteller. De leerkracht die goed kon vertellen, blijft je je hele leven bij. Bij het vertellen heb je altijd te maken met drie aandachtspunten: contact met jezelf, het verhaal en de toehoorder. Een goede balans hierin is ook bij het lesgeven onmisbaar. Het derde thema is de kinderbespreking. In het kijken naar kinderen gebruik je je ogen en oren in de eerste plaats. Zo werk je naar een beeld, een imaginatie. Een andere aanpak van waarnemen is het, wanneer je je beleving en je gevoelens als waarneemorgaan inzet. Kun je op deze manier van waarnemen dichter bij je empathie komen? Het vierde thema is de fenomenologie. In die bijeenkomst staat het thema verbinding centraal. In deze tijden lijkt dit een kwaliteit die we steeds meer verliezen en waar we enorm naar verlangen. Daarmee is het ook een oproep om daar meer bewust gestalte aan te geven.

Module 4: Leergemeenschap

De leergemeenschap vormt de gehele opleiding de ruggengraat van je ontwikkelproces. Het einddoel van de opleiding is het eindproduct (vormvrij) en de eindpresentatie. Kortom wat jij als impuls binnen de vrijeschool wilt neerzetten. Dit gebeurt grotendeels onder begeleiding van een vaste coach, zowel in gezamenlijke leergemeenschap bijeenkomsten als individueel

De zes leeruitkomsten

Bij de post-hbo opleiding De Parcivalweg werken we met leeruitkomsten. Deze leeruitkomsten zijn vormvrij en vormen een geheel met de inhoudelijke opbouw van de opleiding.  

 1. Laten zien wie jij bent als leerkracht
  hoe hebben de vormende momenten in jouw leven richting gegeven aan jouw leraarschap en de dagelijkse onderwijspraktijk? Het inzichtelijk maken van de waarden van waaruit jij werkt. 
   
 2. Jouw toekomstbeeld
  wat is je droom voor jouw onderwijspraktijk? Neem het verleden en het heden mee en verbind je met de toekomst. Wat is het dat jij wilt doen binnen de contouren van de school waar je werkt? 
   
 3. Jouw toekomstbeeld in de praktijk
  je relateert het toekomstbeeld aan jouw dagelijkse onderwijspraktijk en de school waar je werkt. Maak inzichtelijk hoe je hier naar toe gaat werken. 
   
 4. Je antroposofische blik
  je laat zien dat je met de antroposofische blik naar de leerlingen kunt kijken en dat je dit kunt inzetten in je onderwijspraktijk. 
   
 5. Onderwijs vormgeven
  je laat zien dat je je eigen leren vorm kunt geven binnen een vrijeschool leergemeenschap. Deze leeruitkomst is verbonden aan de leerkringen en vrije lessen die in het lesprogramma staan.
   
 6. Jouw ontwikkeling: je laat de ontwikkeling zien die je hebt doorgemaakt binnen deze opleiding over de vrijeschoolpedagogiek. Je maakt hiervoor een eindproduct (vormvrij) en -presentatie.
De docenten

Hanneke van der Steen, coördinator van de opleiding en diverse gastdocenten en coaches verzorgen de post-hbo opleiding de Parcivalweg. Hanneke werkt inmiddels zeventien jaar binnen het voortgezet vrijeschoolonderwijs. Zij ziet dat met de groei van de vrijescholen en het aantal leraren dat werkzaam is in dit onderwijs, er een nieuwe connectie moet worden gemaakt met de antroposofie, om menswaardig onderwijs te creëren voor de toekomst. Hanneke is inmiddels zeventien jaar werkzaam als docent geschiedenis op o.a. het Parcivalcollege in Groningen. 

middelbare schoolkinderen

Na afronding

weet je:

 • hoe jij je verbindt met de vrijeschoolpedagogiek.
 • waarin de antroposofie jou inspireert.
 • hoe je hier vorm aangeeft in je dagelijkse onderwijspraktijk.
 • hoe je met collega’s een leergemeenschap vormt en hoe je deze onderhoudt.
 • wie jij als vrijeschooldocent bent.
 • wat jouw bijdrage kan zijn aan de ontwikkeling van het onderwijs bij jou op school.
Een geschikte opleiding voor jou als je

Checklist

 • voldoet aan de toelatingseisen: je hebt een diploma op hbo of wo niveau.
 • de antroposofische visie je aanspreekt, met ruimte voor zelfontplooiing, talentontwikkeling, creativiteit, kunst en cultuur.
 • je graag samenwerkt, met je medestudenten en docenten bijvoorbeeld.
 • je een open en gedreven houding hebt en een verdiepingsslag wilt maken in je persoonlijke ontwikkeling. 

 

Puur praktisch

Studie-investering

De totale studiebelasting bedraagt circa 280 uur (10 EC), waarvan ongeveer 120 uur contacttijd, tijdens welke een aanwezigheid van 80% wordt verwacht. Daarnaast is er sprake van ongeveer 160 uur zelfstudie. Houd er rekening mee dat de woensdagen waarop je geen les hebt, zijn voorbehouden aan zelfstudie en coaching. 

Rooster

De opleiding start op 11 september 2024.

LesnummerOnderwerpDatumLocatie
Les 1Introductie11 septemberUtrecht
Les 2Biografie25 septemberUtrecht
Les 3Biografie2 oktoberUtrecht
Les 4Biografie9 oktoberUtrecht
Leergemeenschap 1Leergemeenschap 116 oktoberOnline
Les 5Menskunde6 novemberUtrecht
Les 6Menskunde20 novemberUtrecht
Les 7Menskunde4 decemberUtrecht
Leergemeenschap 2Leergemeenschap 211 decemberOnline
Leergemeenschap 3Leergemeenschap 38 januariOnline
Les 8Kunstzinnig onderwijs15 januariUtrecht
Les 9Kunstzinnig onderwijs22 januariUtrecht
Les 10Kunstzinnig onderwijs29 januariUtrecht
Les 11Visitatie5 februari 
Les 12Fenomenologie en smeden5 maartOp locatie
Les 13Vrije les19 maartUtrecht
Les 14Vrije les26 maartUtrecht
Leergemeenschap 4Leergemeenschap 42 aprilOnline
Les 15Afronding en generale16 aprilUtrecht
Les 16Eindpresentatie18 juniUtrecht
Kosten

Deze opleiding kost € 2.550,-. De Vrijeschool waarop je werkt bekostigt deze nascholing. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

Locatie

De opleiding vindt plaats in Utrecht bij Theater de Berenkuil van 10.00 uur tot 15.30 uur incl. een geheel verzorgde lunch.

Keuze gemaakt

Leuk! We kijken uit naar je komst. De parcivalweg start op 11 september.

Schrijf je in

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen, of meer informatie?

Bel: 071-51 88 726
Mail: [email protected]
Volg ons op LinkedIn

 

Blijf op de hoogte!

Incompany traject

Naast de opleiding De Parcivalweg kun je ook incompany (op je school of binnen je stichting) de 2-jarige opleiding Vrijeschoolpedagogie voor VO-docenten volgen bij BVS-schooladvies.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Kijk nog even verder

Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters

Cursus
Lees meerover Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters
BVO Kleuters header uitsnede

Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)

Training
Lees meerover Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)
bvo-kunst_geschilderde_voet

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo zij-instroom

Zij-instroom
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo zij-instroom
vrijeschool_kind_in_groep

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.