Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Specialist Jonge Kind

Post-hbo opleiding
 • Duur: 10 maanden
 • Start: 25 september
 • Kosten: € 3.250,-
 • Certificaat
Schrijf je in

Een kleuter staat spelend in de wereld. Spel heeft een belangrijke waarde voor het opgroeien van kinderen én voor het 'kind zijn'. Spelend leren vormt de basis van goed onderwijs aan kleuters. Bij Centrum onderwijs & innovatie Leiden is deze opleiding natuurinclusief en ontdek je hoe je de natuur bij jouw onderwijs kunt betrekken als krachtige speelleeromgeving. Wil je leren hoe je onderwijs kunt geven kunt geven aan het jonge kind waarbij ontwikkelen vanuit spel een uitgangspunt is en heb je handvatten nodig om jouw visie te verwoorden? Dan is deze post-hbo opleiding iets voor jou!

Imke Dobbinga - groepsleerkracht groep 1 & 2
Door deze opleiding heb ik de woorden gevonden om aan anderen uit te leggen waarom wij in de onderbouw doen wat we doen.
Groei verder als onderwijsprofessional

Iets voor jou?

Je bent een enthousiaste kleuterleerkracht van (groep 1 en/of 2) in het (speciaal) basisonderwijs. De post-hbo opleiding Specialist Jonge Kind richt zich op leerkrachten die willen ontdekken hoe je het kleuteronderwijs kindvolgend en spelgericht en natuurinclusief kan inrichten.

Ook voor (onderbouw)teams kunnen we een mooi incompany maatwerktraject of studiedag aanbieden op het gebied van spel voor het jonge kind.

Het nieuwe leren opdracht met elkaar
Specialist jonge kind knutselwerk spinneweb van garen
Testimonial post-hbo opleiding: Specialist Jonge Kind

Over de opleiding

Uit onderzoek blijkt dat begeleiding van specifieke pedagogisch-didactische onderlegde leerkrachten in de eerste jaren van het jonge kind van belang is voor een goede ontwikkelingen. Leerkrachtvaardigheden, zoals het nauwkeurig observeren en het kunnen inzetten van didactische impulsen om het spel van het kind te verbreden en te verdiepen, zijn belangrijk als je werkt in een kleutergroep.

Tijdens de post-hbo Specialist Jonge Kind wordt aandacht besteed aan deze vaardigheden tijdens inspirerende bijeenkomsten waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld. Deelname in leerteams is een integraal onderdeel van de opleiding. De opgedane kennis kun je direct toepassen binnen jouw eigen schoolomgeving. 

Inhoud programma

De volgende onderwerpen komen aanbod: 

 • spel waarnemen en van daaruit tot handelen komen;
 • de inrichting van het lokaal en het belang van rijke spelhoeken;
 • het tijd leren maken voor en het organiseren van spelbegeleiding;
 • de bijzondere relatie van kleuters met natuur zien, wat het hen geeft en hoe het hen vormt (buitenspel);
 • het kind begeleiden in het verkennen van de wereld. Het kind bouwt zo concepten die de basis vormen voor de taal- en denkontwikkeling (taal en lijfelijkheid);
 • het lichaam inzetten bij het ontwikkelen van klankbewustzijn en vormbewustzijn (geletterdheid);
 • het inzetten van een themaplanner;
 • omgaan met uitdagend gedrag. 

Ook is er tijdens deze post-hbo opleiding ruimte voor specifieke leervragen uit je eigen werkomgeving. 

Hoe gaan we te werk

De opleiding bestaat uit tien bijeenkomsten van een dag die verspreid over het schooljaar zijn gepland. Tijdens de bijeenkomsten wordt de theorie op een interactieve manier aangeboden en zal er telkens een koppeling worden gemaakt met de praktijk. Samen met andere leerkrachten maak je deel uit van een leerteam (zie bij 'Leren van en met elkaar’).

Naast de bijeenkomsten die plaatsvinden op de hogeschool werk je aan opdrachten en reflecteer je op jouw ontwikkeling. Deze opdrachten voer je uit in jouw praktijk. Een keuze uit de opdrachten en reflecties krijgen plek in een persoonlijk portfolio.

Vanuit een vraag die je hebt werk je gedurende de opleiding aan een praktijkonderzoek. Welke verandering zou jij teweeg willen brengen in jouw onderwijspraktijk? Je maakt een onderbouwd veranderplan dat je gaat implementeren binnen jouw school.

Intake en portfolio

Voordat je met deze opleiding start vindt er een online intakegesprek plaats. Het doel van het intakegesprek is om in te zoomen op je eigen schoolsituatie en jouw ontwikkeling. De informatie uit de intake vormt een eerste aanzet tot het portfolio, dat je tijdens de opleiding aanlegt.

Leren van en met elkaar

De opleiding stimuleert het leren van en met elkaar. In het programma werk je samen in leerteams. Tijdens het werken in leerteams worden ervaringen, nieuw opgedane inzichten en kennis met elkaar gedeeld en kom je samen voor intervisie en het werken aan opdrachten. Elk leerteam kiest een thema voor onderzoek en verdieping op de eigen school, zoals:

 • spel- en taalontwikkeling;
 • de buitenruimte als onderwijsruimte;
 • creativiteit/muziek;
 • bewegingsactiviteiten/sensomotorische ontwikkeling.

Gedurende de opleiding werk je aan het onderzoek en word je hierin begeleid door de docenten. De uitkomsten van de onderzoeken worden gepresenteerd en besproken in jouw eigen schoolteam.

Docenten

De post-hbo opleiding Specialist Jonge kind van Centrum onderwijs & innovatie Leiden wordt komend schooljaar verzorgd door Marieke van Ierschot en Isa van der Plank. Marieke heeft veel ervaring als docent kleuterpedagogiek bij de Pabo van Hogeschool Leiden en is onderzoeker bij het lectoraat 'Natuur & Ontwikkeling Kind'. Isa is docent Pedagogiek aan Hogeschool Leiden en heeft jarenlange ervaring als kleuterleerkracht. Tevens is zij auteur van het boek ‘Kleuters en spel: ontwikkeling en begeleiding van het jonge kind.’

Isa van der Plank en Marieke van Ierschot
Fleur Vooijs - groepsleerkracht groep 1 & 2
Deze opleiding maakt dat je je pedagogisch, vakdidactisch en vakinhoudelijk meer bekwaam voelt. Ik weet nu waar ik voor sta!

Na afronding

Als Specialist Jonge Kind kun jij:

 • Een beargumenteerd onderwijsaanbod voor het jonge kind ontwikkelen en vormgeven. 
 • Met een onderbouwde visie een impuls geven aan de ontwikkeling van het jonge kind.
 • De ontwikkelingen van het jonge kind observeren en zien wat het nodig heeft. 
 • Een kindgerichte themaplanner maken op grond van de observatie. Hierbij heb je oog voor de eigen pedagogisch didactische aanpak van het jonge kind. 

Je werkt gedurende de opleiding aan een onderzoek. Welke verandering zou je teweeg willen brengen in jouw onderwijspraktijk?

Puur praktisch

Duur en locatie

De opleiding duurt één studiejaar, dat is circa tien maanden. De studie-investering is circa 350 uur; 60 uur contacttijd en 290 uur zelfstudie, portfolio, onderzoek en overige opdrachten. De Locatie is Hogeschool Leiden.

Kosten en literatuur

De kosten voor deze post-hbo opleiding zijn €3.250,-. Dit is exclusief literatuur. 

Startdatum en rooster

De startdatum is 25 september 2024.

 • wo. 25 september 2024
 • wo. 16 oktober 2024
 • wo. 13 november 2024
 • wo. 11 december 2024
 • wo. 15 januari 2025
 • wo. 12 februari 2025
 • wo. 12 maart 2025
 • wo. 9 april 2025
 • wo. 14 mei 2025
 • wo. 18 juni 2025

Tijden opleidingsdagen: De opleidingsdagen starten om 9.30 uur en worden rond 16.00 uur afgesloten.
Locatie: Hogeschool Leiden

Kleuter op auto spelend bij de zandbak

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De startdatum voor de eerstvolgende Post-hbo opleiding Specialist Jonge Kind is 25 september 2024. 

Schrijf je in

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen, of meer informatie?

Bel: 071-51 88 726
Mail: [email protected]
Volg ons op LinkedIn

 

Blijf op de hoogte!

Maatwerk over Spel van het Jonge Kind voor jouw team!

Incompany

Spelen is essentieel voor de cognitieve, fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Hoewel scholen het belang van spel erkennen, blijft het in de praktijk vaak lastig om hier voldoende ruimte voor te maken.

Maatwerkscholing biedt jouw (onderbouw)team een sterke theoretische en wetenschappelijke basis over spel en spelontwikkeling, met praktische handvatten voor toepassing in de schoolpraktijk. Het team implementeert een spelgericht aanbod voor de kinderen gedurende de scholing.

Deze scholing is bedoeld voor schoolteams die spel centraal willen stellen en hierin willen investeren. Samen met je (onderbouw)team volg je bijeenkomsten die op maat worden vormgegeven op basis van de ontwikkelbehoeften van de school, om zo een spelimpuls aan jullie onderwijs te geven. Ook de invulling van een studiedag behoort tot de mogelijkheden.

De kosten en duur zijn afhankelijk van jullie ontwikkelvraag. Neem gerust contact met ons op.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Ook interessant

Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters

Cursus
Lees meerover Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters
BVO Kleuters header uitsnede

Bewegend Leren

Maatwerk
Lees meerover Bewegend Leren
Springen in de klas mppo

Train de Trainer Muzikaal Spel

Cursus
Lees meerover Train de Trainer Muzikaal Spel
Muziekdocent geeft uitleg aan kleutergroep

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.