Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Schoolleider Basisbekwaam

Post-hbo
 • Duur: 1 jaar
 • Start: 5 september
 • Kosten: € 6.815,-
 • Diploma Penta Nova
Schrijf je in

Werk je als professional in het onderwijs? En wil je jezelf ontwikkelen in het leiding geven? Kies dan voor de opleiding Schoolleider Basisbekwaam van Penta Nova en het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL). Je kunt rekenen op een hands-on training in onderwijskundig leiderschap, veranderingsprocessen en opbrengstgericht leiderschap. Met deze opleiding zet je een waardevolle stap naar sterk leiderschap in het onderwijs van vandaag en morgen. 

Iets voor jou?

Je bent onderwijsprofessional en wilt leren leidinggeven op het primair, voortgezet of middelbaar onderwijs. Met onze opleiding Schoolleider Basisbekwaam ontwikkel je jouw leiderschapskills binnen het onderwijs. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor directeuren en locatieleiders in het basisonderwijs. En voor teamleiders, afdelingshoofden en docenten met ambitie in het voortgezet onderwijs en mbo.  

Leerkracht met kinderen
Testimonial Opleiding Schoolleider Basisbekwaam

Over de opleiding

De Opleiding Schoolleider Basisbekwaam duurt één jaar. De opleiding is opgebouwd langs twee leerlijnen: de thematische leerlijn en de persoonlijke lijn. In het programma is er steeds een wisselwerking tussen deze leerlijnen. Werk je als leidinggevende en heb je al de Opleiding Middenmanagement PO (of vergelijkbare opleiding) afgerond, dan zijn er mogelijkheden om een verkort traject volgen.

Inhoud programma

Je ontwikkelt competenties om op basisbekwaam niveau leiding te kunnen geven aan jouw school. Binnen deze opleiding werken we langs twee leerlijnen: 

 1. De thematische lijn waarin we de inhoud van de opleiding vormgeven. Met de integratie van onderzoekmatig leiderschap.
 2. De persoonlijke lijn. Hierin staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal in afstemming op de beroepsstandaard voor schoolleiders.

Actuele thema’s passeren de revue. Deze staan in relatie tot de casuïstiek uit jouw eigen organisatie. Ook schrijf je een plan van aanpak voor een verandering, gericht op jouw praktijksituatie.

Er is een constante wisselwerking tussen de verschillende leerlijnen. De opleiding is concentrisch van opbouw; thema’s uit het eerste jaar (Opleiding Schoolleider Basisbekwaam) komen terug in het tweede jaar (Opleiding Schoolleider Vakbekwaam), maar dan op een dieper niveau. 

Is een verkort traject mogelijk

De opleiding duurt één jaar. Werk je als leidinggevende en heb je de opleiding Middenmanagement PO (of vergelijkbare opleiding) afgerond? Dan zijn er mogelijkheden tot het volgen van een verkort traject. 

Hoe sluit ik de leergang af

Je rondt de opleiding af met drie toetsen. Bij een positieve afronding ontvang je het diploma Schoolleider Basisbekwaam van Penta Nova. Met dit diploma kun je je registreren als adjunct-directeur bij het Schoolleidersregister PO (SRPO). 

Waar moet ik aan voldoen om te starten

Om te starten met de opleiding Schoolleider Basisbekwaam is het belangrijk dat je voldoet aan onderstaande punten: 

 • toelatingseisen met intake;
 • afgeronde bacheloropleiding voor het onderwijs;
 • (mede) verantwoordelijkheid als leidinggevende op school;
 • samenwerkend leren past je. 
Wie zijn de docenten

Verschillende vakkundige docenten en ervaringsdeskundigen van Hogeschool Leiden verzorgen de opleiding Schoolleider Basisbekwaam. De kerndocent van deze opleiding is Paul Kupper. Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met hem opnemen.

Na afronding

 • heb je een solide basis in leiderschapsvaardigheden.
 • kun je anderen inspireren en motiveren.
 • neem je weloverwogen beslissingen.
 • ben je vaardig in het beheersen van conflicten.
 • draag je bij aan positieve veranderingen in de schoolorganisatie. 
 • ben je in staat om doelgroepgericht te communiceren.
 • ben je kundig in het ontwikkelen en implementeren van een pedagogische visie.

Persoonlijk gesprek

Vragen over de opleiding?

Paul Kupper

COIL Expert
Paul Kupper - Expert COIL
Zijn we een match?

We hechten veel waarde aan een goede match tussen aanbod en verwachtingen. Daarom nodigen we je na aanmelding uit voor een persoonlijk intakegesprek. Dit gebeurt met de kerndocent van de opleiding om te kijken of je kunt starten. Bij het intakegesprek bespreken we onderwerpen over tijdsinvestering, literatuur, schrijfvaardigheid, taken in school en samenwerkend leren. 

Een geschikte opleiding voor jou als je

Checklist

 • een diploma hebt op hbo- of wo niveau;
 • in het hoger beroepsonderwijs werkt (minimaal 0,4 fte);
 • (mede-) verantwoordelijk bent voor leidinggeven op school;
 • waarde hecht aan persoonlijke groei en betrokken docenten;
 • samenwerkend leren je past;
 • het prettig vindt dat we afstemmen op jouw beginsituatie en ontwikkelbehoefte;
 • de voorkeur hebt voor een leeromgeving waar je je welkom voelt;
 • je prettig voelt binnen een kleinere schoolomgeving waar we elkaar kennen.
Samenwerking met Penta Nova

Samen met Penta Nova verzorgen wij deze opleiding. Bij Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap werken zeven hogescholen met elkaar samen. Leiderschapsontwikkeling, onderzoek doen en persoonlijke groei vormen dé kern van het opleidingsaanbod.  

Over Penta Nova

Online informatieavonden

We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid aan je opleiding begint. Daarom bieden we in samenwerking met Penta Nova regelmatig (online) voorlichting aan. Onze enthousiaste docenten vertellen je graag meer over de opleidingen. Ook kun je dan bij ons terecht met jouw vragen.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Puur praktisch

Duur en locatie

De volledige opleiding duurt één jaar en vindt plaats op een locatie in Leiden.

Indeling programma en rooster

Gedurende het studiejaar is er gemiddeld één opleidingsdag per twee weken op de donderdag van 9.00-16.00 uur. We gaan van start met een tweedaags seminar inclusief overnachting.  Bekijk het rooster voor 2024 - 2025.

Kosten

Het cursusgeld van deze eenjarige opleiding bedraagt € 6.199,- (inclusief koffie/ thee en lunch). De verblijfskosten voor het seminar bedragen € 325,- (inclusief btw).  Houd voor de aanschaf van boeken rekening met een bedrag van circa € 300,-. 

Studie-investering

De totale studie-investering bedraagt circa 420 uur per jaar; bestaande uit circa 100 uur contacttijd en 320 uur zelfstudie. 
De studielast inclusief contacttijd is gemiddeld 10 uur per week.  

Wanneer gaat deze opleiding van start

De eerstvolgende startdatum is in september 2024. 

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende Opleiding Schoolleider Basisbekwaam start september 2024. Schrijf je in via de website van Penta Nova.

Schrijf je in

Scholing op maat

Heb je een ontwikkelvraagstuk, of interesse in een traject op maat voor jouw organisatie? Of zoek je een betekenisvolle invulling voor een studiedag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Vertel mij meer!

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Kijk nog even verder

Schoolleider Vakbekwaam

Post-hbo
Lees meerover Schoolleider Vakbekwaam
Kleuters doen sport en spel buiten

Schoolleider Transitieleiderschap

Post-hbo
Lees meerover Schoolleider Transitieleiderschap
Personen bekijken poster

Opstellingen in het onderwijs

Maatwerk / incompany
Lees meerover Opstellingen in het onderwijs
opstellingen in het onderwijs

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.