Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Kosten

Voor je inschrijving betaal je elk studiejaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. De hoogte van het collegegeld wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Bekijk de actuele bedragen en check hoe je de betaling regelt.

Check welk collegegeld jij betaalt

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld

De Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) maakt onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid bepaald, het instellingscollegegeld door Hogeschool Leiden.

Welk van de twee jij betaalt, hangt af van:

 • Je nationaliteit
 • Of je al eerder een graad (associate, bachelor of master degree) hebt behaald
 • Welke opleiding je gaat volgen
Bekijk jouw gegevens in Mijn DUO

Zo weet je of je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betaalt bij een toekomstige inschrijving.

 • Log in op Mijn DUO. Ga naar 'Collegegeld' en dan naar 'Indicatie soort collegegeld'.
 • Geef antwoord op de vragen en klik op 'Berekenen collegegeld'.
 • Staat daar wettelijk collegegeld vermeld? Dan heb je een indicatie dat je het wettelijk collegegeld gaat betalen. Hogeschool Leiden controleert dit als je je aanmeldt en we al jouw gegevens hebben vastgesteld.

Collegegeld 2024-2025

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-
 • Instellingscollegegeld voltijd: € 8.974,-
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 6.282,-

Collegegeld 2023-2024

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.314,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.157,- 
 • Instellingscollegegeld voltijd: € 8.624,-
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 6.036,-

Extra informatie

Wanneer betaal je het wettelijk collegegeld?

Je komt in aanmerking voor het wettelijk collegegeld als je voldoet aan de nationaliteitsvereiste. Dit betekent dat je de nationaliteit draagt van een land uit de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Suriname of Zwitserland óf dat je in aanmerking komt voor studiefinanciering op basis van je Nederlandse verblijfsvergunning (type II, III, IV of V).

Daarnaast moet je voldoen aan één van de onderstaande voorwaarden:

 • Je schrijft je aankomend studiejaar in voor een Nederlandse bacheloropleiding én je hebt nog niet eerder een associate degree, bachelor degree of master degree behaald aan een hogeschool of universiteit in Nederland.
 • Je schrijft je aankomend studiejaar in voor een Nederlandse associate degree-opleiding én je hebt nog niet eerder een associate degree, bachelor degree of master degree behaald aan een hogeschool of universiteit in Nederland.
 • Je schrijft je aankomend studiejaar voor het eerst in voor een Nederlandse associate degree- of bacheloropleiding in de gezondheidszorg of het onderwijs (voor deze opleidingen betaal je standaard het wettelijke collegegeld, tenzij je al een associate degree- of bachelordiploma hebt op deze gebieden).
 • Je schrijft je aankomend studiejaar in voor een Nederlandse masteropleiding én je hebt nog niet eerder een master degree behaald aan een hogeschool of universiteit in Nederland.

Verlaagd wettelijk collegegeld stopgezet. Wat betekent dit?

Halvering van het collegegeld is vanaf dit studiejaar stopgezet. Dit is alleen nog van toepassing voor studenten die in 2023-2024 zijn begonnen aan een opleiding in de sector onderwijs. Voor hun tweede jaar in 2024-2025 hebben zij ook nog recht op halvering. Voor hen geldt het tarief: verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.265,-.

Meer informatie over de voorwaarden voor verlaagd wettelijk collegegeld vind je bij Rijksoverheid.

Wanneer betaal je het instellingscollegegeld?

Kom je niet in aanmerking voor het wettelijk collegegeld (zie bovenstaande toelichting), dan betaal je het instellingscollegegeld.

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging. Dit regel je in Studielink.

Volg de instructies in het Studielink stappenplan 'Afgeven Digitale (incasso)machtiging'.

Wijziging betaalwijze collegegeld doorgeven

Nadat de digitale (incasso)machtiging is bevestigd, kun je de betaalwijze niet meer zelf aanpassen in Studielink. Dit kan alleen als de digitale (incasso)machtiging nog niet is bevestigd. Of als je hebt gekozen voor betalen op andere wijze (via de onderwijsinstelling) of betaling met Bewijs Betaald Collegegeld (BBC), die nog niet afgerond is.

Ga in Studielink naar het tabblad 'Betaling' en kies daar voor de knop 'Betaalgegevens wijzigen'.

Betaalwijze veranderen

Heb je de digitale (incasso)machtiging bevestigd en wil je de betaalwijze veranderen van meerdere termijnen naar één termijn of andersom? Met het formulier wijzigen betaalwijze (pdf) wijzig je eenmalig de betaalwijze, voor de betaling van het aankomend studiejaar. 

De afdeling Studentinschrijving mailt je een bevestiging zodra de wijziging is doorgevoerd.

Wijziging rekeningnummer doorgeven

Als je zelf een digitale (incasso)machtiging hebt afgegeven via je online bankomgeving, dan kun je je rekeningnummer wijzigen. Volg de instructies in het Studielink stappenplan 'Wijzigen betaalgegevens'.

Zie je de bovenstaande mogelijkheid niet in Studielink?

Dan heb je via Studielink een digitale machtiging afgegeven of betaalt iemand anders het collegegeld. Je kunt in dat geval via Studielink je machtiging niet meer wijzigen. 

Geef de wijziging door via het formulier wijzigen rekeningnummer (pdf) of maak gebruik van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van banken. De afdeling Studentinschrijving mailt je een bevestiging zodra de wijziging is doorgevoerd.

Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aanvragen

Via Studielink

Doe je een tweede studie bij een andere onderwijsinstelling? Dan kun je direct bij je (her)inschrijving in Studielink een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aanvragen. Volg de instructies in het Studielink stappenplan 'Betalen met Bewijs Betaald Collegegeld'.

Via Studentinschrijving

Ga je een minor volgen bij een andere onderwijsinstelling? Dan vraag je een BBC bij Studentinschrijving aan, via [email protected]. Het is niet mogelijk om dit via Studielink te regelen.

Vermeld deze drie dingen in je mail:

 • Je studentnummer
 • De instelling waar je de minor gaat volgen
 • Dat het om een minorinschrijving gaat

Studentinschrijving stuurt de BBC vervolgens rechtstreeks naar de onderwijsinstelling die je hebt aangegeven. Je ontvangt een kopie van dat bericht.

Betaling door werkgever regelen

Betaalt jouw werkgever? Dan kun je de digitale machtiging in Studielink niet gebruiken. Download het formulier Garantieverklaring en vul dit in. Het ingevulde formulier mail je uiterlijk 31 augustus als pdf naar [email protected].

Let op: zorg dat het formulier volledig is ingevuld en dat het zowel door jou als je werkgever is ondertekend. Onvolledige of te laat verzonden formulieren kunnen we helaas niet behandelen.

Overige studiekosten

De kosten van boeken en andere studiematerialen verschillen per opleiding.

Op de opleidingspagina's vind je meer informatie.

Vragen over je studiekosten?

Mail naar [email protected].

Studenten van Hogeschool Leiden werken samen.