Student Support
Studeren is leuk, maar soms ook stressvol. Van een gesprek met een studentendecaan tot een nuttige workshop: Student Support ondersteunt je bij uitdagingen, problemen of klachten.
Wat heb jij nodig?
Sommige omstandigheden maken studeren lastig. Misschien heb je een functiebeperking, krijg je psychische klachten of word je ziek. Maar ook als je bijvoorbeeld zwanger raakt of er gebeurt iets naars binnen je familie.
We staan voor je klaar
Als team met studentendecanen, -psychologen, een studiekeuzeadviseur, taalcoaches en een budgetcoach zijn we er om jou te ondersteunen, zodat de omstandigheden je studievoortgang zo min mogelijk belemmeren. Vaak kun je gebruik maken van voorzieningen en regelingen. En altijd kun je gratis deelnemen aan onze workshops en trainingen.
Ook kun je bij Student Support terecht voor advies over geldzaken, zoals studiefinanciering, financiële ondersteuning en budgetvoorlichting.
Wacht niet te lang om Student Support te benaderen.
Zo weet je zeker dat je gebruik kunt maken van faciliteiten.
Scrol door naar:
- Ondersteuning tijdens je studie
- Studeren met een functiebeperking of (chronische) ziekte
- Hulp bij je studiekeuze
- Workshops & trainingen
- Studie combineren met topsport en mantelzorg
1. Ondersteuning tijdens je studie
Ervaar je (psychische )problemen en/of persoonlijke omstandigheden, waardoor het studeren even niet zo voorspoedig loopt? Maak een afspraak met een studentdecaan.
Wat kan de studentdecaan voor mij doen?
De studentendecaan kijkt samen met jou wat er nodig is om je opleiding zo succesvol mogelijk te doorlopen. Denk daarbij aan toetsvoorzieningen, extra begeleiding, voorzieningen van DUO of het profileringsfonds.
Het doel daarbij is om jou, zo veel als mogelijk, dezelfde kansen te bieden als andere studenten. Dit is altijd maatwerk.
Wanneer je hulp nodig hebt bij milde psychische klachten die jouw studie in de weg staan, kun je samen met je studentendecaan bespreken of jouw klachten passend zijn voor een traject bij de studentenpsycholoog.
Wat kan de studentenpsycholoog voor mij doen?
De studentenpsychologen van Hogeschool Leiden verzorgen oplossingsgerichte, kortdurende psychologische hulp in de vorm van groepstrainingen en individuele gesprekken.
Je krijgt concrete handvatten om je vragen of problemen op te lossen.
Wat kan de taalcoach voor mij doen?
Heb jij last van taalstress, moeite met het Nederlands en/of het schrijven van verslagen? Je kunt bij Student Support terecht voor taal- en schrijfondersteuning. Ga aan de slag met jouw taal- en schrijfdoelen, zoals:
- Sneller en effectiever studieteksten lezen
- Beter formuleren
- Minder fouten maken met spelling en grammatica
- Schrijf- en verslagvaardigheden
Wat kan de budgetcoach voor mij doen?
Heb je financiële problemen of zie je door de bomen het bos niet meer? Samen breng je je financiële situatie in kaart. Overzicht en inzicht zorgen er namelijk voor dat je weet waar je staat.
Het creëert rust, helderheid en maakt het maken van financiële keuzes makkelijker!
Spoed
Is jouw situatie urgent? Neem contact op met je huisarts. Buiten kantooruren bel je de huisartsenpost (in Leiden via 088 - 4274700).
Heb je zelfmoordgedachtes of maak je je zorgen over iemand anders? Bel de 113 hulplijn, via 113 (0800-0113) en www.113.nl.
2. Studeren met een functiebeperking of (chronische) ziekte
Heb je een functiebeperking of (chronische) ziekte die jouw opleiding extra uitdagend maakt? Denk bijvoorbeeld aan dyslexie, autisme, AD(H)D, epilepsie, diabetes of een fysieke/zintuigelijke handicap.
Plan op tijd een intakegesprek
Maak vóór de start van je studie al een afspraak met Studentendecaan
- We bespreken wat je nodig hebt en welke voorzieningen je zouden kunnen ondersteunen.
- We bespreken de haalbaarheid van de opleiding.
- We vertellen je over financiële voorzieningen.
Heb je alleen extra toetstijd nodig (dyslexie en/of AD(H)D)?
Dan hoef je geen afspraak te maken voor een intakegesprek. Vanaf 1 september kun je online een korte afspraak maken. Langskomen tijdens het spreekuur van 13.00-15.00 uur in F0.057 kan ook.
Vergeet je verklaring niet
Neem een originele verklaring van je functiebeperking (afgegeven door een erkende deskundige) mee naar het intakegesprek.
Deze heb je nodig om voorzieningen aan te vragen.
3. Hulp bij je studiekeuze
Kun je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Kies hieronder jouw situatie en ontdek welke ondersteuning we jou bieden.
Je bent ingeschreven bij Hogeschool Leiden
Als student van Hogeschool Leiden kun je voor de volgende vragen bij de studiekeuzeadviseur terecht:
- Twijfels over je huidige opleiding, switchen van opleiding
- Doorstuderen na je hbo-bachelor
- Transitie naar de arbeidsmarkt
Je hebt je nog niet ingeschreven voor een opleiding
Overweeg je bij Hogeschool Leiden te komen studeren? En zoek je hulp bij het maken van een studiekeuze? Dan kun je twee dingen doen:
- Kom langs op de Open Dag van Hogeschool Leiden. Daar is een studiekeuzeadviseur aanwezig.
- Of plan een adviesgesprek via dit formulier. Kies als onderwerp 'studiekeuzeadviseurs'.
Praktische vragen
Natuurlijk kun je ook bij een studiekeuzeadviseur terecht met praktische vragen, zoals:
- Waar vind ik meer informatie over bepaalde studies?
- Hoe maak ik de overstap naar de universiteit?
4. Een workshop of training volgen
Je kunt kosteloos allerlei workshops en trainingen volgen van Student Support.
In de week van de start van je studie biedt Student Support workshops aan zodat je goed voorbereid aan je studie begint. Bijvoorbeeld op het gebied van studievaardigheden, taal en persoonlijke ontwikkeling. Ook kunnen we je helpen als je het lastig vindt om een planning te maken of als je tijdens je studie te maken krijgt met stress of motivatiedips.
Wil je liever zelf aan de slag? Dan kun je als student ook oefenen met online modules. Alle trainingen en modules voor studenten staan op onze interne website.
Tijdens het studiejaar
Meld je aan voor how to stress less, uitstelgedrag aanpakken of effectief studeren. Of is ademcoaching of mindfulness en yoga voor beginners iets voor jou?
Ben je student of medewerker? Bekijk de workshops in Sharepoint5. Studie combineren met topsport of mantelzorg
Een opleiding combineren met topsport vraagt om de nodige flexibiliteit. Trainingen, wedstrijden en toernooien sluiten niet altijd even goed aan op het studieprogramma.
Wat kun je doen als je lessen of tentamens gaat missen? Hoe voorkom je (veel) studievertraging? Student Support stelt samen met jou een haalbare studieplanning op.
Maak vóór de start van je studie al een afspraak met Student Support.
Wil je een afspraak met Student Support maken? Of heb je een vraag die je online wil stellen?