Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Kenniscentrum Professionaliseren door Onderwijs-pedagogisch Praktijkonderzoek

Ons kenniscentrum Professionaliseren door Onderwijspedagogisch Praktijkonderzoek (POP) zet in op kennisontwikkeling en professionalisering van zorgvuldig pedagogisch handelen in opvoedings- en onderwijspraktijken. POP is het centrum voor vernieuwend educatieonderzoek, waarbij onderzoek altijd in samenwerking met de praktijk wordt gedaan en professionalisering op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt vormgegeven.

vier lachende kleine kinderen houden touw vast

Onze onderzoeksgroepen

De betrokken onderzoeksgroepen vinden elkaar in een gezamenlijke visie om een zodanige samenwerking tussen wetenschap, praktijk en opleiden te realiseren, dat professionals gaandeweg meer eigenaarschap ervaren over de kwaliteit van hun huidige werk en handvatten krijgen aangereikt om deze kwaliteit te verstevigen.

Onze onderzoeksprojecten

Engelse les in het basisonderwijs
  • Hoofd, schouders, knie en TAAL
    In hoeverre is natuur van belang voor de taalontwikkeling bij jonge kinderen? De onderzoeksgroep Natuur en Ontwikkeling Kind onderzocht... Lees meerover Hoofd, schouders, knie en TAAL
  • Kansengelijkheid
    De onderzoeksgroep Natuur en Ontwikkeling Kind doet onderzoek naar het toegankelijk en inclusief vormgeven van leerecosystemen, gericht... Lees meerover Kansengelijkheid
  • Breedvormend Onderwijs
    In het Breedvormend Onderwijs project richt kenniscentrum Professionaliseren door Onderwijspedagogisch Praktijkonderzoek (POP) zich samen... Lees meerover Breedvormend Onderwijs
  • Buitenboosters
    Met 'Buitenboosters' laat de onderzoeksgroep Natuur en Ontwikkeling Kind bevindingen uit hun onderzoeken zien. Om zo studenten van onze... Lees meerover Buitenboosters
  • Inclusiviteit en diversiteit (AFGEROND)
    Onderzoeksgroep Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs vormt met dit onderzoeksproject een aanzet om de dialoog over inclusiviteit en... Lees meerover Inclusiviteit en diversiteit (AFGEROND)
Alle projecten

Nieuws

Expeditie Stadsnatuur: de hogeschool en héél Leiden gaan van 25 april t/m 31 mei soorten tellen

16 april 2025 | Onderzoek
Help jij mee om onze stadsnatuur samen in kaart te brengen?
Lees meerover Expeditie Stadsnatuur: de hogeschool en héél Leiden gaan van 25 april t/m 31 mei soorten tellen
Poster Expeditie Stadsnatuur Leiden

Doe wat je belangrijk vindt - De lemniscaat als instrument

11 april 2025 | Publicatie
Doe wat je belangrijk vindt. Doen wij dit eigenlijk wel in ons beroep als leraar/ onderwijsprofessionals?
Lees meerover Doe wat je belangrijk vindt - De lemniscaat als instrument
Witte wolken in blauwe lucht

Symposium over taalontwikkeling in de natuur

19 maart 2025 | Onderzoek
Jannette Prins onderzocht het verband tussen een natuurrijke omgeving en de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd tussen twee en zeven jaar. Op 17 maart presenteerde zij de resultaten van dit onderzoek aan ca. 120 mensen uit de beroepspraktijk tijdens het symposium Taal in de Natuur.
Lees meerover Symposium over taalontwikkeling in de natuur
twee jongens klimmen op boom
Alle nieuwsberichten

Samenwerken?

Samen met het werk- en opleidingsveld vormen we leergemeenschappen. Hier zetten onderzoekers, opleiders en praktijkprofessionals hun expertise in om te komen tot kennisontwikkeling en professionalisering van kwalitatief pedagogisch werk. Wij kijken altijd uit naar nieuwe partners en samenwerkingsverbanden. Interesse? Dat horen we graag!

Jarla Geerts

Programmamanager kenniscentrum POP
Jarla Geerts, programmamanager Kenniscentrum POP

Rol en impact

Onderwijs

Onze onderzoeksgroepen staan voortdurend in verbinding met het onderwijs en leveren een actieve bijdrage aan de kennisontwikkeling van studenten en onderwijzend personeel.
De lectoren en de onderzoekers uit hun kenniskring zijn betrokken bij verschillende onderwijsmodules, minoren en nascholingen. We werken daarnaast steeds meer samen rond curriculumontwikkeling in de diverse lerarenopleidingen.

In de praktijk

Onze onderzoeksgroepen werken aan het verbinden van opvoeding, onderwijs en onderzoek. Zij vormen leergemeenschappen met het werk- en opleidingsveld . Zo komen we met opleiders en praktijkprofessionals tot kwalitatief pedagogisch werk en verbetering van de beroepspraktijk.

De samenwerking levert betekenisvolle inzichten op die praktijkprofessionals verwerken in hun handelen en onderzoekers gebruiken in volgend onderzoek en publieksgerichte en wetenschappelijke publicaties. Zo draagt het onderzoek bij aan opbouw en verspreiding van kennis op diverse gebieden.

Gezamenlijk ontwerpen en uitvoeren van ontwikkeltrajecten geeft professionals eigenaarschap en handelingskracht, en zorgt voor een duurzame verankering in de organisatie.

Onze onderzoeksmethodieken

Deze onderzoeksmethodieken zijn bij uitstek geschikt binnen ons kenniscentrum:

  • design-based research (ontwerpgericht onderzoek)
  • action-research (handelingsonderzoek)
  • evaluatieonderzoek
  • case studies

Het verzamelen, analyseren en interpreteren van zowel kwalitatieve als kwantitatieve data staat bij ons altijd ten dienste van het ondersteunen en versterken van het handelen van de betrokken professionals.

rij met boeken in bibliotheek, achterin leest man op een paarse bank

Onze resultaten en publicaties

Alle publicaties en resultaten
vier kinderen houden hoepel voor zich vast

Thema's van POP

Onderwijs

Op innovatieve wijze richt kenniscentrum POP zich op de fundamenten van onderwijs en pedagogie, ten behoeve van een meer duurzame samenleving. Zij sluit daarbij aan op de maatschappelijke vraag naar breed vormend onderwijs en moedigt het onderwijs vanuit onderbelichte invalshoeken, zoals muziek en natuur, met stevige wetenschappelijke onderbouwing aan om zich te verbreden en verdiepen.

Gezondheid en Welzijn

Zowel de fysieke gezondheid als het mentale welzijn krijgen bij POP de nodige aandacht. De onderzoeksresultaten pleiten voor meer buiten, meer lichamelijk, muzikaal en zintuiglijk leren. Daarnaast richt POP zich op het welzijn van leerlingen die iets anders van ons huidige onderwijs verlangen, zoals hoogbegaafde leerlingen en kinderen die opgroeien in een achterstandspositie.

Duurzaamheid

Het goed zorg leren dragen voor de aarde is een belangrijke pijler van ons kenniscentrum. "Hoe kunnen we natuur meer integreren in het onderwijs?"  is een centrale vraag van onderzoeksgroep Natuur & Ontwikkeling Kind. Maar ook naar de duurzaamheid van het onderwijssysteem zelf wordt kritisch gekeken - welke rol spelen bijvoorbeeld de huidige toetscultuur, (het gebrek aan) kunstzinnige uitingen, of de uitdagingen voor kansengelijkheid en inclusiviteit in ons onderwijs?

Ons netwerk

Wij werken samen met partners uit de betrokken werkvelden en met wetenschappelijke en maatschappelijke instellingen. Met een aantal hebben we een duurzame samenwerkingsrelatie ontwikkeld: Nivoz, Vereniging van Vrije Scholen, SLO, IVN, Naturalis, Diverse universiteiten (zoals de RUG, UvA, VU en de Erasmus Universiteit), Thomas More Hogeschool (Rotterdam), Kinderpostzegels, IONA stichting, BVS-schooladvies.

Man laat kinderen een bos zien

Uitgelicht

Presentatie mini-documentaire 'Buitenbaby's'

Evenement
Lees meerover Presentatie mini-documentaire 'Buitenbaby's'
Baby ligt op schapenvacht in het gras
Onderzoeksgroep Natuur en ontwikkeling Kind voert praktijkonderzoek uit in kas

Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam onderwijs. Daarom ontwikkelde Hogeschool Leiden in het kenniscentrum van de faculteit Educatie de nieuwe Master Duurzaam Onderwijs.

Lees meer over deze opleiding

Taal leren in de natuur: een inspirerend praktijkboek

Nieuws | Publicatie
Lees meerover Taal leren in de natuur: een inspirerend praktijkboek