Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)

Maatwerk / incompany
 • Duur: In overleg
 • Start: In overleg
 • Kosten: variabel
 • Certificaat
Vraag een gratis consult aan
Kind speelt met bladeren

Er is veel bekend over de betekenis van natuur voor de ontwikkeling van de mens; het verhoogt de kwaliteit van leven. Die kwaliteitsverbetering zien we ook als natuur de plek is waar geleerd en gewerkt mag worden. Wil jij ook (verder) leren hoe je natuur kunt inzetten voor je werk? De Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) ondersteunt je graag in maatwerktrainingen, de invulling van een studiedag, innovatieprojecten en/of advies op maat.

Kinderen in de natuur met konijnen
Inge Kies, docent Natuur & Techniek Hogeschool De Kempel
Heel prettig om met gelijkgestemden, met hetzelfde werk, te wisselen van perspectief.

Iets voor jou?

Je bent:

 • leraar of schoolleider in het basisonderwijs;
 • docent in het mbo en/of hbo;
 • professional in de vrouwen- en/of maatschappelijke opvang;
 • pedagogisch professional of pedagogisch coach in de kinderopvang;
 • ontwerper of hovenier van groene schoolpleinen.

Bij de Outdoor Living & Learning Academy hebben we ruime ervaring met professionalisering van diverse doelgroepen.

Kleuter met paardenbloem

Over het aanbod

Bij OLLA bieden we scholing en advieswerk op maat; kort en krachtig of langdurig en diepgaand. We verzorgen workshops voor studiedagen, interactieve lezingen voor teambijeenkomsten en ouderavonden. We bieden teamtrainingen en meerjarige innovatietrajecten. Ook adviseren we bij bestaande, of nieuw te ontwikkelen onderwijstrajecten. En begeleiden we organisaties om tot visie- en beleidsvorming te komen. 

Trainingen kinderopvang

Thema's:

 1. Natuur & de kinderdagopvang
  Interactieve workshop, of als teamtraining van vijf bijeenkomsten. 
  Lees meer in de flyer (pdf).
   
 2. Op expeditie in de babytuin 
  Teamtraining speciaal gericht op baby’s van vijf bijeenkomsten. 
  Lees meer in de flyer (pdf).
   
 3. In contact met natuur 
  Workshop of teamtraining. 
  'De eerste slak in je hand'
  Lees meer in de flyer (pdf).
Trainingen basisonderwijs

Thema Groene Schoolpleinen & Onderwijs

 ‘Groene pleinsafari’ wordt georganiseerd in Leiden. 
Bezoek diverse groene schoolpleinen en krijg zicht op kansen en mogelijkheden voor onderwijs en opvoeding.
Interactieve lezing ‘Groene schoolplein expeditie’ met workshop.
Lees de flyer (pdf) om te zien welke mogelijkheden er nog meer zijn.
 

Thema Natuur & Verhalen

Teamtraining ‘Verhalen op het spoor’ van vier bijeenkomsten.
Lees meer in de flyer (pdf).
 

Thema Natuur & Muziek

Workshop, of als teamtraining van zes bijeenkomsten.
Lees meer in de flyer (pdf).
 

Thema Natuur & de Taal-denkontwikkeling

Interactieve workshop en lezing.
Lees meer in de flyer (pdf).
 

Thema Natuur & Wereldoriëntatie

Interactieve workshop, of als teamtraining van vier bijeenkomsten.

Trainingen vo / mbo / hbo

Studiebegeleiding doe je buiten

Interactieve workshop, of als teamtraining aangeboden van vier bijeenkomsten.
Bekijk hier de flyer (pdf).

Advieswerk curriculumontwikkeling

Om natuur in te passen in het curriculum van jouw opleiding, bieden deskundigen van The Outdoor Living and Learning Academy advies en praktische tips voor het onderwijs aan studenten.

"Heel prettig om met gelijkgestemde, met hetzelfde werk, te wisselen van perspectief. Zowel de grote lijn en de uitgangspunten van het waarom, als de kleine praktische tips kwamen aan bod en dat was precies wat we wilden."

Inge Kies, docent Natuur & Techniek Hogeschool De Kempel

Studiebegeleiding doe je buiten
Trainingen vrouwen en maatschappelijk opvang

Natuur ter ondersteuning van ouderschap in de opvang

Interactieve lezing voor studiedagen.
 

Huisje, boompje, beestje

Teamtraining van vijf bijeenkomsten op de eigen locatie. Bekijk de flyer (pdf) voor meer informatie over deze training.

Meerdaagse scholingsreizen

Als je meer verdieping zoekt in je werk, is het mogelijk om meerdaagse scholingsreizen te volgen in het binnen- en buitenland. Tijden deze reizen is er ruimte, rust en aandacht om in een natuurrijke omgeving stil te staan bij je professionele identiteit. Tijdens de reizen ervaar je hoe natuur zowel een kracht- als inspiratiebron kan zijn.

NatuurBOOSTkamp

Werk je in de hoogste versnelling en voel je dat jouw energie weglekt? Ervaar je dat je grip verliest op wat je werkelijk belangrijk vindt en lukt het je niet goed stappen te zetten om dit te veranderen? Dan is het NatuurBOOSTkamp in Drenthe de plek om je onder te laten dompelen in een natuurrijke omgeving. Ervaar gemak en ongemak, momenten van ontspanning en weerstand, plezier en chagrijn. En onderzoek je intrinsieke krachtbron en waar je wat te leren hebt om met energie en plezier aan het werk te zijn.

Karavaantocht

Wil je nog meer loskomen van je telefoon, van de plekken die je al zo goed kent, loskomen van je routines en van het aspect 'tijd'? Ga dan mee op een karavaantocht in Marokko. Reis met ons mee langs een stuk van de Trans Sahara route die al eeuwenlang door de woestijnbewoners wordt gevolgd. Tijdens deze reis is er volop ruimte, rust en aandacht om in deze bijzondere omgeving stil te staan bij je professionele identiteit. Ervaar hoe het is om op te gaan in een andere natuurlijke en culturele omgeving. Bemerk hoe de woestijn en haar bewoners je een spiegel voorhouden en zowel een krachtbron als een inspiratiebron voor je kunnen zijn.

De eerstvolgende Karavaantocht vindt plaats op

Bekijk voor meer informatie de flyer (pdf) of neem contact op met Loes van't Hoff via [email protected] of bel: 06-48133805.

Trainingen Natuurcoaching

Je zult het wellicht herkennen; je werkt al enige tijd in het onderwijs, de zorg of kinderopvang en hebt daarin met plezier professionele routines en gewoonten ontwikkeld. Toch knaagt er iets. Je hebt in de loop der jaren je werkwijze regelmatig aan moeten passen aan nieuwe vragen, ontwikkelingen en/of reglementen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je bij jezelf merkt dat je energie en voldoening voor je vak afnemen.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we naar buiten om een frisse neus te halen en coachen we je in jouw ontwikkelproces. Deze coaching kan zowel individueel, als in teamverband worden ingezet.

Bekijk de flyer (pdf) voor meer informatie.

Puur praktisch

Duur workshops en trainingen

De workshops en trainingen van OLLA zijn wisselend qua duur en aantal bijeenkomsten. Graag bespreken we met je wat de wensen en mogelijkheden zijn.

Over de kosten

De kosten variëren per workshop en training. Ook hier geldt dat de kosten afhangen van jouw wensen en behoeften. Dit kunnen we met elkaar bespreken in een vrijblijvend adviesgesprek.

Maatwerk voor jouw team!

Wil je natuurinclusief onderwijs leren in te zetten in jouw dagelijkse praktijk? Welke ontwikkelstap kun jij maken met jouw team, om zo de kwaliteit van de werkplek te versterken?

Wij verzorgen studiedagen en scholingstrajecten op maat. Interesse in een incompanytraject? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Neem contact op

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen, of meer informatie?

Bel: 071-51 88 726
Mail: [email protected]
Volg ons op LinkedIn

 

Blijf op de hoogte!

Studiebegeleiding doe je buiten

Uitgelicht
Uitgelicht

Het begeleiden van jongeren is betekenisvol en leuk. Hun frisse kijk op de wereld en hun ideeën zijn boeiend. Door met hen op te trekken, leer je wat hen motiveert en ondersteunt tijdens hun studie. Met de workshop/teamtraining 'Studiebegeleiding doe je buiten' laten we zien hoe je je eigen begeleidingstraject naar buiten kunt verplaatsen, gebruikmakend van de natuur.

Prestatiedruk en zorgen

Jongeren ervaren steeds meer druk om te presteren en zorgen over de toekomst. Als mentor of studiebegeleider kan het een uitdaging zijn om hen hierbij te helpen. ‘Studiebegeleiding doe je buiten’ biedt nieuwe manieren om deze druk te verlichten en jongeren te begeleiden.

Studiebegeleiding, maar dan anders

De natuur helpt jongeren om stress te verminderen, zich te concentreren, en energie te krijgen. Ook jij als begeleider profiteert hiervan. De natuur zorgt voor rust en reflectie, wat bijdraagt aan een betere begeleiding van studenten.

Wat gaan we doen?

We gaan naar buiten en doen praktische opdrachten die je direct kunt toepassen. We gebruiken de omgeving als metafoor voor de ontwikkeling van jongeren en besteden aandacht aan jouw professionele ontwikkeling als begeleider.

Praktische informatie

‘Studiebegeleiding doe je buiten’ is geschikt voor mentoren en studiebegeleiders in het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Het kan als workshop of teamtraining worden vormgegeven, afgestemd op jouw doel en doelgroep.

Trainers:

 • Marieke van Ierschot, pedagoog, communicatietrainer en onderzoeker bij het lectoraat Natuur en Kind, Hogeschool Leiden.
 • Reyer Ploeg, musicus, docent methodiek en onderzoek bij de opleiding Docent Muziek, Hogeschool Leiden, en onderzoeker bij het lectoraat Muziek in Onderwijs.
spelend-leren-foto_jongen_met_rups

Expertisegebied Spelend Leren

Spelen is gezond
Spelen is gezond

Van de vijf expertisegebieden die Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) biedt, omvat Spelend Leren een krachtig palet om spelen meer te integreren binnen jouw onderwijs. Spelen is gezond! Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Het zorgt voor (werk)plezier, bevordert vitaliteit en creativiteit en helpt bij herstel van stress en angst. In onze visie is spelen een cruciale factor voor leren. Het gaat om het überhaupt kunnen spelen en met name ook het effect ervan. Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld? Hoe makkelijk of moeilijk vind je het om dan volledig jezelf te zijn en welke energie ontstaat er?

Meer over Expertisegebied Spelen Leren

Onderzoeksgroep Natuur en Ontwikkeling Kind

In samenwerking met Centrum onderwijs & innovatie Leiden heeft de onderzoeksgroep Natuur en Ontwikkeling Kind de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) opgericht. OLLA biedt een rijk aanbod van workshops en trainingen, waarbij het betrekken van de natuur in het onderwijs, zorg en kinderopvang centraal staat. 

De natuur als Leraar

Blog
Blog

Gedurende dit schooljaar wandelt Marieke van Ierschot iedere maand twee dagen mee met de kleuterleerkrachten van een basisschool. Van haar ervaringen tijdens deze schooldagen doet zij verslag in haar terugkerende blog: "De natuur als leraar".

De muis
De natuur als leraar

De muis

Lees haar blog over de muis
Foto van Marieke van Ierschot
De natuur als leraar

Kijk eens wat ik durf

Lees haar blog over durven

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Kijk nog even verder

Leergang Onderwijs Buiten

Cursus
Lees meerover Leergang Onderwijs Buiten
kleuters die buitenonderwijs krijgen

Train de Trainer Muzikaal Spel

Cursus
Lees meerover Train de Trainer Muzikaal Spel
Muziekdocent geeft uitleg aan kleutergroep

Specialist Sportieve en Gezonde School

Bachelor / post-hbo
Lees meerover Specialist Sportieve en Gezonde School
studenten_specialist_sportieve_en_gezonde_school.

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.