Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs

Cursus
 • Duur: 10 maanden
 • Start: 18 sept 2024
 • Kosten: € 2.050,-
 • Certificaat
Schrijf je in

Jezelf specialiseren in leesonderwijs kan bij Centrum onderwijs & innovatie Leiden met de cursus ‘Vol van Lezen’. Als leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs leer je hoe je jeugdliteratuur boeiend, effectief en vakoverstijgend inzet tijdens jouw lessen. Laat je inspireren door boeken zoals de 'Zweetvoetenman' en het 'Land van de Grote Woordfabriek'. Word een specialist in jeugdliteratuur en verrijk jouw onderwijservaring. 

Groei verder als onderwijsprofessional

Iets voor jou?

Je bent leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs en beschikt al over de basiskennis van leesonderwijs. Je wilt je verdiepen in jeugdliteratuur en ontdekken hoe je jouw enthousiasme hiervoor kunt overbrengen op leerlingen. 

Boek de gruffalo jeugdliteratuur
3 Kleuters met letterspel

Over de cursus

Duik je in de wereld van jeugdliteratuur en word een expert in het basisonderwijs! Je ontwikkelt tijdens de cursus ‘Vol van Lezen’ je vaardigheden om jeugdboeken op een functionele en effectieve manier te integreren in het leerproces. Je leert niet alleen voor jezelf, maar ontdekt ook hoe je deze kennis kunt delen met je collega's. Met als resultaat dat je het leren en lezen op jouw school naar een hoger niveau tilt. Word een pionier in het leesonderwijs en geef jouw carrière een inspirerende boost met deze interessante cursus.  

Bijeenkomsten 'Vol van lezen'

Jeugdliteratuur helpt bij het vormen van een nieuwsgierige, open en kritische blik op de wereld en haar bewoners. Elke bijeenkomst van ‘Vol van Lezen’ staat er een recent jeugdboek centraal. In de cursus wordt lezen gezien als meer dan een technische vaardigheid. Lezen gaat ook om (lees-)motivatie, begrip en beleving. Je leert hoe je de rijke tekst van jeugdboeken bij alle domeinen van het taalonderwijs (lezen, schrijven én mondelinge taalvaardigheid) kunt inzetten. En ook vakoverstijgend bij zaakvakken en kunst- en cultuuronderwijs. 

Elke cursusdag een actueel thema

Verrijk je kennis over jeugdliteratuur. Leer effectieve lessen te ontwerpen rondom kinderboeken die aansluiten bij de kerndoelen en specifieke leerdoelen per leerjaar. Ontwikkel vaardigheden zoals voorlezen en interactief werken met prentenboeken. En ontdek effectieve methodieken zoals de ‘Vertel eens’-aanpak van Aidan Chambers. Kortom: vergroot je expertise en maak je klaar om boeiende en samenhangende lessen te creëren in het basisonderwijs. 

Iedere cursusdag gaat in op een actueel thema, zoals: 

 • Lezen, basis van onderwijs - Visie op lezen en leesbevordering; 
 • De kracht van literatuur - Leesbevordering en literatuureducatie; 
 • Spreken is zilver en lezen is goud - Leesbevordering en taalverwerving;
 • Jeugdliteratuur als bron en spiegel - Van lezen naar (creatief) schrijven;
 • Letters komen tot leven - Leesbeleving en technisch leren Lezen;
 • Lezen, leren en presenteren - Leesbeleving en begrijpend/studerend lezen;
 • De wereld gaat voor je open - Fictie en verhalende non fictie in relatie tot de zaakvakken;
 • Er gaan andere werelden voor je open - Fictie in relatie tot kunst- en cultuureducatie;
 • Klaar voor de toekomst - Leesbeleving in het perspectief van 21st century skills;
 • Jeugdliteratuur in het curriculum – Alle aangereikte kennis en vaardigheden vergeleken en toegepast op actuele methodieken;
 • Werk aan de winkel - Effectief ontwikkelen op je eigen school. 

Vol van lezen, cursus tot Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs richt zicht op de toepassing binnen jouw eigen praktijk. In het programma behandelen we verschillende thema’s. Je kijkt dan steeds vanuit een andere invalshoek naar lezen. En leert over de praktische meerwaarde van kinderboeken in het onderwijs. 

Over de aanpak

De onderwerpen benader je zowel vanuit theorie als de praktijk. Met gerichte opdrachten verken je de aangereikte theorie. Deze vertaal je naar wat er speelt in je eigen werkomgeving. De kennis, methodieken en vaardigheden die je hierbij opdoet, kun je meteen toepassen binnen jouw school. Je werkt toe naar een meesterstuk. Daarin laat je zien dat je vaardig bent in het optimaal inzetten van een kinderboek voor effectief onderwijs. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je het meesterstuk kort aan je medecursisten. 

Bij de cursus hoort een boekenpakket met ongeveer 15 kinderboeken en een lijst met online beschikbare achtergrondstudies. 

Docent Inger Bos

Inger Bos werkt sinds 2016 bij Stichting Lezen, de landelijke organisatie voor leesbevordering en literatuureducatie. Wanneer mensen naar haar werk vragen, grijpt ze die kans met beide handen aan om te vertellen hoe belangrijk lezen is voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Via haar werk volgt ze de ontwikkelingen op het gebied van leesbevordering op de voet. Haar titelkennis houdt ze op peil door veel jeugdliteratuur te lezen. In haar vrije tijd is zij selectielezer voor de Vlaamse Leesjury en schrijft ze inspiratiefiches bij de geselecteerde boeken. Vijf jaar geleden heeft zij zelf met veel plezier de cursus Vol van Lezen gevolgd.

Docent Inger Bos COIL
Docent Elizabeth van Helm

Elizabeth van Helm was eerder werkzaam als cultuurcoördinator en vakdocent beeldende vorming op een basisschool in hartje Amsterdam. Inmiddels werkt zij als docent Beeldende vorming en Vertellen aan de Hogeschool Leiden. Haar interesse in de nieuwsgierige kijk op de wereld van het kind verbindt haar met jeugdliteratuur en kunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het ontwerpen en ontwikkelen van lessen waarin verbindingen met kunst, cultuur, literatuur en populaire cultuur en vak-integratieve mogelijkheden worden benut. Ze heeft de master Illustratie aan de Koninklijke academie in Den Haag afgerond en is altijd op zoek naar de actuele ontwikkelingen op het gebied van illustratie en jeugdliteratuur. Ze volgt deze ontwikkelingen op allerlei manieren. Door zelf jeugdliteratuur te lezen, door galeries en tentoonstellingen te bezoeken. Door voor te lezen, te vertellen, te genieten en te inspireren. Haar hele huis staat vol met (kinder)boeken.

Puur praktisch

Studie-investering

De totale studie-investering is circa 110 uur, bestaande uit circa 33 uur contacttijd (11 lesdagen) , 77 uur voorbereiding en zelfstandig werken aan het portfolio en het meesterstuk.

Duur en locatie

De opleiding bestaat uit 11 bijeenkomsten van 3 uur en vindt plaats in Leiden.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 2.050,- (incl. studiemap, koffie/ thee, één herkansingsmogelijkheid en een boekenpakket met literatuur à € 300,-). 

Startdatum en rooster

Deze opleiding gaat in september 2024 van start. Klik hier om het rooster te bekijken. 

Certificaat

Na afronding ontvang je het certificaat ‘Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs’ van Hogeschool Leiden. 
 

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De cursus Specialist Jeugdliteratuur gaat 18 september 2024 van start.

Schrijf je in

Vragen of even sparren?

Voor vragen, meedenken en meer informatie staan wij je graag te woord. Bel met onze experts van Centrum onderwijs & innovatie Leiden op 071-51 88 726. Of stuur een e-mail naar [email protected].

Bekijk onze LinkedInpagina

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Scholing op maat

Heb je een ontwikkelvraagstuk, of interesse in een traject op maat voor jouw organisatie? Of zoek je een betekenisvolle invulling voor een studiedag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Vertel mij meer!

Ook interessant

Vakspecialist Muziek

Post-hbo opleiding
Lees meerover Vakspecialist Muziek
Student met koptelefoon op lacht

Specialist Jonge Kind

Post-hbo opleiding
Lees meerover Specialist Jonge Kind
Kind met blad voor het gezicht

Bewegend Leren

Maatwerk
Lees meerover Bewegend Leren
Springen in de klas mppo

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.