Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Vakspecialist Muziek

Post-hbo opleiding
  • Duur: 8 maanden
  • Start: n.t.b.
  • Kosten: € 2.250,-
  • Certificaat
Ik heb interesse
Student met koptelefoon op lacht

Ben jij leraar in het basisonderwijs en breng je graag kinderen in contact met muziek, kunst, verschillende instrumenten, culturen en voorstellingen? Met jou als Vakspecialist Muziek in huis kan een school veel beter inspelen op de behoeften van kinderen. En kun jij vanuit jouw specialisme in afstemming met jouw team en ook met ouders boeiend muziekonderwijs bieden. De post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek leidt leraren van de basisschool op tot muziekspecialist, zowel in de eigen school als bovenschools. Zingen, spelen en leidinggeven aan musiceren staan hierbij centraal. 

Verdiep je als onderwijsprofessional

Iets voor jou?

Je bent leraar basisonderwijs en zet muziek graag in tijdens jouw les of als aanvulling op jouw Pabo-studie. En je wilt je doorontwikkelen in het vakgebied muziek. In het programma stemmen we jouw kennis en vaardigheden af op de lesstof. Daarom is het belangrijk dat je over een aantal startcompetenties beschikt. Meer hierover vind je onder 'Inhoud programma' op deze pagina.

Vakspecialist muziek meisje dansend

Over de cursus

Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis en vaardigheden in verschillende gebieden: zingen, luisteren, spelen, vastleggen en bewegen. De opleiding bestaat uit 13 bijeenkomsten waarin het samenspel tussen de deelnemers een belangrijk onderdeel is. Ook werken we met verschillende werkvormen. Bijvoorbeeld gezamenlijk musiceren, theorie, slagtechniek, zangtechniek en didactiek, practicum in de vorm van oefensessies. 

 

Inhoud programma

De post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek leidt leraren uit de basisschool op tot vakspecialist muziek, zowel in de eigen school als bovenschools. Zingen, spelen en leidinggeven aan musiceren staan centraal. We geven basale muziektheorielessen en ook is er aandacht voor instrumentaal samenspel. Tijdens de bijeenkomsten werken we met actueel methodisch materiaal.

Bijeenkomsten en werkvormen

De opleiding bestaat uit 15 bijeenkomsten waarin het samenspel tussen de deelnemers een belangrijk onderdeel is. We zetten verschillende werkvormen in:

  • gezamenlijk musiceren
  • theorie, slagtechniek, zangtechniek en didactiek
  • practicum in de vorm van oefensessies
  • workshops waarin je ook voor elkaar presenteert
  • voortgangsgesprekken op basis van het portfolio 
  • persoonlijke coaching
  • lessen van gastdocenten
Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Tijdens de opleiding werk je aan jouw eigen Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). In overleg met de studiebegeleider bespreek je steeds het traject dat je gaat volgen. Op deze manier kun je aansluiten op jouw niveau. En nieuwe uitdagingen aangaan die passen bij je huidige ontwikkeling en bij de situatie van de school waar je werkzaam bent. In het POP leg je vast welke competenties je al bezit. Je kiest voor opdrachten die jou uitdagen voor het ontwikkelen van nieuwe competenties. Tijdens de opleiding evalueer je jouw individuele studietraject met je begeleider en met de andere deelnemers.

Wat ga je doen en leren

Als deelnemer aan de opleiding werk je aan de ontwikkeling van je competenties. Hierbij komt muziektheorie en ook didactiek aan bod. Naast de vaste bijeenkomsten investeer je onder andere in zelfstudie, intervisie, het uitvoeren van praktijkopdrachten en in overleg met teamleden. Je werkt aan opdrachten die bijdragen aan een muzikale rijke leeromgeving van de basisschool. Denk aan het instuderen van een musical, het leidinggeven aan een schoolkoor of instrumentale speelgroep.

Keuzeopdracht
In het programma krijg je een keuzeopdracht over het organiseren van een schoolconcert op school. Je werkt hiervoor samen met kunstzinnige instellingen zoals schouwburgen, muziekscholen, muziekgezelschappen, de plaatselijke harmonie/fanfare of een band. Als Vakspecialist Muziek ben je hierin de verbindende factor.

Portfolio
De opleiding sluit je af met een muzikale presentatie en een portfolio. In dit portfolio zijn onder andere verslagen van de lessen, projecten, werkstukken van kinderen, beeld- en geluidsverslagen en liedbewerkingen opgenomen. Met je portfolio bewijs je dat je in alle competentiegebieden op het niveau van de vakspecialist functioneert.

Eindpresentatie
Ter afsluiting van de opleiding geef je een presentatie van ongeveer 30 minuten. Je kiest hiervoor jouw eigen vorm, waarmee je laat zien dat je competent bent als vakspecialist muziek. 

Benodigde starcompetenties

Doorgroeicompetenties
De opleiding is competentiegericht opgezet. De benodigde competenties voor de Vakspecialist Muziek zijn de afgelopen jaren in samenwerking met de SLO ontwikkeld. Ze sluiten goed aan bij de huidige methodiek van het vak muziek aan de pabo. Deze methodiek is gericht op het competentiegericht opleiden rondom zingen, spelen, luisteren, vastleggen en bewegen.

De post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek gaat uit van de doorgroeicompetenties: nieuwe kennis en vaardigheden worden geïntegreerd in wat de deelnemer al kan en weet. Hierbij gaan we er wel van uit dat je beschikt over zogenaamde ‘startcompetenties’.

Startcompetenties:

  • Je zingt regelmatig (dagelijks) met je klas en merkt dat je je leerlingen daarmee enthousiasmeert.
  • Je kent zangrepertoire wat aansluit bij de leeftijd van je leerlingen, maar ook bij andere leeftijdsgroepen.
  • Je kunt zuiver zingen, op de juiste toonhoogte, je hebt daar ook gehoor naar en je hebt gevoel voor maat en ritme.
  • Je leest vlot een notenschrift, in elk geval in de G- sleutel en kan dat verklanken op een instrument.
  • Je hebt interesse in een gevarieerd repertoire van muziekgenres, door de eeuwen heen.
  • Je hebt de intentie om kinderen muziek te laten ervaren, door onder meer met ze te bewegen op muziek.
  • Je hebt een enthousiaste, positieve en leergierige instelling.
Praktische voorwaarden voor deelname
  • Je hebt mogelijkheden om opdrachten van de opleiding in verschillende leeftijdsgroepen op een basisschool uit te voeren.
  • Je krijgt de kans om op je school klas overstijgende activiteiten te verrichten, zoals het oprichten/leiden van een ensemble of schoolkoor.
  • Je hebt mogelijkheden om wekelijks tijd te maken voor theoretische verdieping en voorbereiding van je opdrachten en bijeenkomsten.
  • Je hebt de ambitie om het muziekonderwijs op jouw school een stap verder te brengen.
  • Je ziet reikhalzend uit naar elke volgende bijeenkomst.
Over de docent

Jaap Rovers verzorgt de post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek. Jaap is docent Muziek aan Hogeschool Leiden en musicus. Heb je vragen over de opleiding, of twijfel je of je voldoet aan de startcompetenties? Neem gerust contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden[email protected] t.a.v. Jaap Rovers.

Na afronding

  • ben jij vakspecialist om boeiende muzieklessen aan kinderen op jouw basisschool te geven.
  • heb je meer kennisverwerving rondom het muzikale spel van jonge kinderen (4-12 jaar) en de muzikale ontwikkeling die zij hierin doormaken.
  • weet je hoe je binnen de school het muziekonderwijs naar een hoger niveau kunt tillen.
  • kun je met jouw expertise ook andere carrièrepaden volgen.
  • weet je hoe je de muziekvaardigheid bij kinderen kunt doorontwikkelen.

 

Puur praktisch

Duur en locatie

De opleiding duurt 8 maanden en bestaat uit 15 bijeenkomsten van drie uur. Deze vinden op de woensdag plaats op Hogeschool Leiden.

Studie-investering

De totale studiebelasting bedraagt circa 200 uur.

Startdatum en rooster

De startdatum voor de opleiding Vakspecialist Muziek is nog nader te bepalen. Neem gerust contact op als je interesse hebt!

De kosten

De kosten voor deelname bedragen € 2.250,-. Dit is inclusief e-learningomgeving, materialen en excursies en exclusief benodigde literatuur. (Dit bedrag is onder voorbehoud: De kosten voor deze opleiding moeten voor schooljaar 24/25 nog geïndexeerd worden)

Certificaat

Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ontvang je een certificaat Vakspecialist Muziek van Hogeschool Leiden. 

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst.

Omdat de specifieke startdatum nog niet bekend is, kun je contact met ons opnemen om alvast je gegevens door te geven. Wij houden je dan op de hoogte van de eerstvolgende startdatum en als de inschrijvingen gestart zijn.

Laat je gegevens achter

Vragen of even sparren?

Voor vragen, meedenken en meer informatie staan wij je graag te woord. Bel met onze experts van Centrum onderwijs & innovatie Leiden op 071-51 88 726. Of stuur een e-mail naar [email protected].

Bekijk onze LinkedInpagina

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Nog even verder kijken

Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)

Training
Lees meerover Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)
bvo-kunst_geschilderde_voet

Specialist Jonge Kind

Post-hbo opleiding
Lees meerover Specialist Jonge Kind
Kind met blad voor het gezicht

Train de Trainer Muzikaal Spel

Cursus
Lees meerover Train de Trainer Muzikaal Spel
Muziekdocent geeft uitleg aan kleutergroep

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.