Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Groeien in Life Science & Health

Werk je als professional binnen het vakgebied Life Science en Health en zoek je verdieping met een blik op de toekomst? Bij het Centrum voor Bioscience & Diagnostiek (CBD) van Hogeschool Leiden geven wij diverse cursussen die aansluiten bij jouw werkveld.

Cursist met Labjas met logo CBD

Centrum Bioscience en Diagnostiek

Onze cursussen helpen jou in je dagelijkse werk. Onze enthousiaste docenten kennen de praktijk op hun duimpje en hebben een uitgebreid professioneel netwerk. Samen met hun specialismecoördinator en andere deskundige gastdocenten nemen ze jou mee in je volgende carrièrestap.

Onze coördinatoren
  • Tonny de Vos: microbiologie, moleculaire microbiologische diagnostiek, kwaliteitszorg
  • Roel de Nooijer: klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde
  • Maria Plug: moleculaire biologie, moleculaire diagnostiek, life sciences algemeen, chemie
  • Anke Tiggelman: pathologie en histotechnologie, immunologie en immunochemie, agrobotanie
  • Bart Appelhof: moleculaire biologie, moleculaire diagnostiek en genomics 
  • Bo Blanckenburg: genomics en bio-informatica 
Onze expertisegebieden

Wat heeft jouw interesse?

Kwaliteitszorg & Algemeen Life Science

Leer de basis van de Life Sciences of duik de diepte in met Good Manufacturing Practices (GMP) of Statistiek.

Bekijk het aanbod van het specialisme Kwaliteitszorg en Life science algemeen.

Immunologie en Immunochemie

Onze immunologie cursussen richten zich op de oorzaak en behandeling van stoornissen aan het afweersysteem. Met immunochemie laten we zien hoe je onder meer antilichamen in cellen herkent.

Bekijk het aanbod van het specialisme Immunologie en Immunochemie

Microbiologie

Leer meer over de achtergronden van dit veelomvattende vakgebied en ontwikkel je vaardigheden; van klassieke technieken tot aan de laatste stand van zaken.

Bekijk het aanbod van het specialisme Microbiologie.

Moleculaire biologie

Leer meer over het opzetten van moleculairbiologische technieken, data-analyse en troubleshooting of over de theorie die dit vakgebied zo boeiend maakt.

Bekijk het aanbod van het specialisme Moleculaire biologie
 

Pathologie en Histotechnologie

Bekijk het aanbod van het specialisme Pathologie en Histotechnologie

Genomics & Data analyse

Leer meer over DNA-sequencing, Bioinformatica, data-analyse en programmeren. Breidt je laboratoriumskills uit met automatische analyses en maak moeiteloos prachtige figuren van je onderzoek.

Bekijk het aanbod van het specialisme Genomics & Data analyse.

Digital Forensics

Would you like to experience if the Master Digital Forensics suits you? Or are you interested in a specific module? It is now possible to follow separate modules of the Master Digital Forensics! 

Experience all separate modules of the Master Digital Forensics.

Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Werk je op een klinisch chemisch hematologisch lab of in de laboratoriumgeneeskunde en is er behoefte aan bijscholing?

Bekijk het aanbod van het specialisme Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Leer meer over effectief communiceren, efficiënt werken of een projectmatige aanpak. Ontwikkel je persoonlijke effectiviteit of vaardigheden voor teamgericht leidinggeven.

Bekijk het aanbod van het specialisme Professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Onderwijs op maat

Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring met het verzorgen van scholing op maat en zijn voor veel bedrijven en instellingen uitgegroeid tot een betrouwbare partner.

De kracht van onze aanpak is dat wij specifiek trainen wat in de werksituatie van uw medewerkers van belang is. Per medewerker, afdeling en instelling kan de scholingsvraag verschillen. In overleg met jou maken wij jouw vraag concreet en vervolgens stellen wij een scholingsprogramma samen.

Vier voordelen van maatwerktrajecten

  • opzet en werkvormen zijn afgestemd op jouw scholingsdoel en de doelgroep;
  • jouw dagelijkse laboratoriumpraktijk staat centraal;
  • deelnemers leren zelf problemen herkennen en oplossen;
  • discussie over praktijkproblemen en casusbesprekingen zorgen voor inbedding van het geleerde in de dagelijkse praktijk.
Incompany training

Met een groep collega's dezelfde scholingswens? Dan is een incompany training wat je zoekt. Op al onze kennisgebieden kunnen incompany trainingen worden verzorgd, de werkvormen worden afgestemd op de scholing en doelgroep. E-learning en live online lessen of fysiek klassikaal, het kan allemaal. Incompany trainingen kunnen worden verzorgd in het Nederlands en in het Engels.

Individueel traject

Een individueel leertraject is er voor één of een kleine groep medewerkers die een specifieke leervraag hebben. Met de vakdocent kan binnen de laboratoriumwereld een uitdagende en prikkelende onderzoeksvraag worden geformuleerd. Zo worden medewerker(s) uitgedaagd om doel, onderzoek en beoordeling van de resultaten ervan tot in de puntjes te verantwoorden.

Over elk onderwerp en op elk kennisniveau, binnen de biomedische en chemische laboratoriumtechniek, kunnen wij voor jou een individueel traject verzorgen. Naast contacturen met de docent, zijn er mogelijkheden van e-learning en live online lessen. Individuele trajecten kunnen worden verzorgd in het Nederlands en in het Engels.

E-learning

Bij e-learning maak je gebruik van een digitaal programma waarin presentaties, teksten en opdrachten bij de leerstof staan. De respons op de opdrachten volgt direct digitaal of tijdens het contact met de docent.

Online lessen

Bij online lessen volg je de lessen live achter een computer op je werk of thuis, in een digitale klas. Je kunt elkaar horen, spreken, chatten en indien gewenst ook zien met een webcam. Net als in een gewone les kun je tijdens deze lessen vragen stellen en opdrachten maken.

Om voldoende interactie te garanderen wordt bij deze online lessen gewerkt met kleine groepen. Een voordeel van deze lesvorm is dat je niet hoeft te reizen om de lessen te volgen. De lessen worden gepland op een geschikt moment van de werkdag, of 's avonds, en duren maximaal twee uur.

Meer weten?

Wil je hulp bij het kiezen van de juiste nascholing of meer informatie? Vul het contactformulier in of bel ons op 071-51 88 743 / 071-51 88 753.

Neem contact op
Tim Schuijt - Dicoon ZGV Ede
Ik heb Roel benaderd om samen een Incompany opleiding te implementeren voor analisten klinische chemie. Roel heeft een flinke passie voor laboratoriumgeneeskunde. Met humor weet hij mijn analisten continu te boeien en de essentiële kennis over te dragen. Roel heeft TBL (team-based learning) als instrument geïntroduceerd.

Online informatieavond

Dinsdag 19 november
Meld je aan
Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop

Jouw succes, onze expertise

Hogeschool Leiden biedt jou inspirerende opleidingen en cursussen die aansluiten bij het snel veranderende werkveld waar jij als professional binnen het vakgebied Life Science & Health in werkt. Of je nu de stap maakt van mbo naar hbo of je als post-hbo'er toe bent aan verbreding of verdieping. Wij leiden je op om de nieuwste ontwikkelingen van vandaag, morgen al in de praktijk te brengen.

Bekijk ons aanbod binnen het vakgebied ICT
Bekijk ons aanbod binnen het vakgebied Laboratorium

Portret Anke Tiggelman van CBD
Docent Anke Tiggelman
Geweldig als ik zie dat ik bijdraag aan het plezier van leren.

Overtuig jezelf

Jouw tevredenheid over onze scholingen staat voorop, wij willen maximale kwaliteit leveren en jij staat altijd centraal. Cursussen en maatwerktrajecten worden geëvalueerd door middel van een schriftelijke enquête. Bij maatwerktrajecten bespreken wij de cursistenevaluatie en de organisatie van de scholing met de opdrachtgever. Alle evaluatiegegevens worden gebruikt bij de inhoud, opzet en organisatie van een volgende scholingsactiviteit.

Kwaliteit

Het Centrum voor Bioscience en Diagnostiek is onderdeel van Hogeschool Leiden, een geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs. Hooggekwalificeerde docenten verzorgen de opleidingen en cursussen. Daarnaast werken wij nauw samen met het beroepenveld bij de ontwikkeling, organisatie en uitvoering van de cursussen. Gastdocenten uit het beroepenveld leveren met hun specifieke kennis en vaardigheden een relevant bijdrage aan onze cursussen.

Goede leslocaties

Cursussen worden gegeven in de uitstekende les- en praktijkfaciliteiten van Hogeschool Leiden. Hogeschool Leiden is gesitueerd in het Bioscience Park in Leiden en gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer. 

Ervaren (gast)docenten

Onze ervaren docenten en gastdocenten behandelen in theorie als praktijk de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. CBD cursussen zijn sterk op de praktijk gericht, de opgedane kennis is direct toepasbaar in het werk. 

Samenwerkingen

Om professionals te ondersteunen bij groei in hun loopbaan, leiden wij samen met partners uit het werkveld en gastdocenten op. Zij brengen de actuele praktijkkennis in onze cursussen.

Leiden Centre for Applied Biosciences (LCAB)

Leiden Centre for Applied Biosciences (LCAB) van de Faculteit Science & Technology, Hogeschool Leiden, bij diverse cursussen op het gebied van moleculaire technieken.

Leids Universitair Medisch Centrum

Vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) leveren veel specialisten hun bijdrage door tijdens onze cursussen gastcolleges te verzorgen.

Naktuinbouw

Naktuinbouw is een specialist op het gebied van de agrobotanie.

Symbiant

Symbiant verzorgt voor Hogeschool Leiden de opleiding voor Pathologist's assistant.

Het laatste nieuws

Leerzame Pathasdag over Gynaecologie

7 november 2023 | Algemeen
Met ruim 130 bezoekers was het een gezellige drukte op de pathasdag over Gynaecologie.
Lees meerover Leerzame Pathasdag over Gynaecologie
Foto van het publiek bij de Pathasdag over Gynaecologie

Workshop Zakelijk tekenen in het lab groot succes!

6 september 2023 | Onderzoek
In juni volgden diverse labprofessionals de workshop ‘Zakelijk tekenen in het lab’. Niemand kon nog tekenen, maar na vier uurtjes oefenen met dikke stiften maakte iedereen een mooie praatplaat om een protocol of proces op hun werk uit te leggen.
Lees meerover Workshop Zakelijk tekenen in het lab groot succes!
Gebouw Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden verzorgt online practicum voor studenten Geneeskunde LUMC

16 juli 2020 | Algemeen
Hogeschool Leiden en het LUMC werken sinds jaar en dag samen. Zo verzorgt de hogeschool ieder jaar een practicum voor studenten Geneeskunde van het LUMC. Vanwege de coronamaatregelen werd het practicum dit jaar online ingevuld.
Lees meerover Hogeschool Leiden verzorgt online practicum voor studenten Geneeskunde LUMC
Gebouw Hogeschool Leiden