Kenniscentrum Toegepaste Brede Welvaart
Wij verbinden onderwijs, onderzoek en praktijk om toegepaste brede welvaart concreet te maken. Met onze focus op een inclusieve samenleving en een gezonde leefomgeving werken we samen aan duurzame oplossingen voor echte maatschappelijke vraagstukken. Brede welvaart is ons kompas: we vernieuwen onderwijs, ontwikkelen praktische inzichten en creëren impact – lokaal én wereldwijd. Door disciplines te verbinden en samen te werken, bouwen we aan een toekomst die waardevol is voor mens, samenleving en leefomgeving.

Onze onderzoeksprojecten
De komende vijf jaar richten we ons op twee onderzoeksthema's: inclusieve samenleving en een gezonde leefomgeving. Brede welvaart vormt daarbij onze leidraad.
Inclusieve samenleving
In deze onderzoekslijn zetten we ons in voor een toegankelijke, veilige en rechtvaardige samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen, ongeacht achtergrond of afkomst, de kans krijgt volwaardig mee te doen. Binnen deze onderzoekslijn richten we ons op drie hoofdthema's: gelijke kansen en toegankelijkheid, een inclusieve arbeidsmarkt, sociale veiligheid en inclusieve organisaties.
Gezonde leefomgeving
In deze onderzoekslijnstreven we naar het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. Dit doen we door de interactie tussen mensen, organisaties en hun leefomgeving te onderzoeken vanuit het perspectief van brede welvaart. Binnen deze onderzoekslijn richten we ons op zowel de fysieke als de digitale leefomgeving.
Gelijke kansen en sociale veiligheid: een interventiemethodiek
In een internationaal consortium met de gemeenten Rotterdam, Genua en Gent ontwikkelen we een interventiemethodiek voor diversiteit en inclusie binnen organisaties. Deze methodiek, gebaseerd op negen principes en een interdisciplinaire aanpak, bevordert gelijke kansen, toegankelijkheid en sociale veiligheid. Het project richt zich op het wegnemen van barrières en het bevorderen van gelijke kansen, zodat iedereen, ongeacht achtergrond of omstandigheden, kan participeren. Hiermee dragen we bij aan een inclusieve samenleving waarin sociale veiligheid en participatie centraal staan
Water en Bodem: Sturend in de Omgevingswet
In een consortium met gemeenten, hogescholen, omgevingsdienst, hoogheemraadschappen, waterschappen werken de lector Recht & Rechtvaardigheid en docent-onderzoekers aan een groot onderzoek dat partijen moet helpen te komen van omgevingsvisies tot omgevingsplannen, richting te geven aan duurzame watersystemen, en de samenwerking tussen provincies, gemeenten en waterschappen op het gebied van water en bodem te intensiveren.
Inclusiebeleving onder medewerkers en studenten TU Delft
Onderzoekers van het kenniscentrum hebben de inclusiebeleving van medewerkers en studenten aan de Technische Universiteit Delft onderzocht. Uit het medewerkersonderzoek blijkt dat de meeste medewerkers een inclusieve cultuur ervaren, maar dat minderheidsgroepen barrières signaleren op het gebied van gelijkwaardigheid, psychologische veiligheid en ongewenst gedrag. Leiderschap speelt hierbij een cruciale rol: het actief bevorderen van inclusie vergroot betrokkenheid en waardering. Het onderzoek onder studenten toont vergelijkbare patronen. Veel studenten ervaren sociale cohesie, maar internationale en minderheidsgroepen voelen zich minder verbonden en vrij om zichzelf te zijn. Er is behoefte aan toegankelijkere ondersteuning bij uitsluiting en ongewenst gedrag. Beide onderzoeken bieden concrete handvatten om sociale veiligheid te versterken en gelijke kansen binnen de universiteit te bevorderen
Samenwerken?
We voeren onze onderzoeken uit in opdracht van – én in nauwe samenwerking met - partners uit de beroepspraktijk; van overheid tot bedrijfsleven. Onze onderzoekers en studenten bundelen hun expertise om concrete, waardevolle oplossingen te creëren die echt impact maken en zich richten op het versterken van de samenleving. Benieuwd naar onze aanpak of samenwerken? Neem dan contact met ons op!
Tanja Neijboer

Toegepaste Brede Welvaart
De mens centraal
Toegepaste brede welvaart is een manier om naar succes of ontwikkeling te kijken. Bij welvaart zijn we gefocust op materiële welvaart. Zodra het bruto binnenlands product omhoog is gegaan, zeggen we dat het goed gaat met het land. Deze tijd vraagt om een bredere blik. Brede welvaart stelt mensen in al zijn aspecten centraal: economische, maar ook het milieu en sociale aspecten. De nauwe economische bril laat je dus los en je kijkt met een veel bredere blik naar ontwikkeling en succes, zowel bij complexe maatschappelijke vraagstukken als bij organisatorische.
In praktijk
Brede welvaart bestaat uit heel veel verschillende aspecten. Daarom is het moeilijk om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Brede welvaart is de bril die wezenlijke vragen in de samenleving en organisaties naar boven haalt. Het legt dilemma's bloot en de brede impact van je keuzes liggen op tafel. Het gaat hier ook om het kunnen toepassen van brede welvaart. Dus hoe kom je van een abstract begrip tot iets wat je in de praktijk kunt gebruiken? Daar gaan we binnen ons kenniscentrum mee aan de slag.
Rol en impact

Het onderzoek vindt zijn doorwerking in het onderwijs, de praktijk en in de samenleving.
Een aantal voorbeelden;
- De quickscan Diversiteit & Inclusie die studenten Commerciële Economie in hun stagebedrijf doen.
- Workshops Diversiteit & Inclusie voor studenten HBO-Rechten.
- Departementen van de rijksoverheid maken gebruik van het format Diversiteit & Inclusie.
- Er is input geleverd voor het SER-rapport ‘Tijd voor versnelling’.
- Het kenniscentrum is partner van het kenniscentrum Mens en Organisatie van de Politieacademie.
- In een consortium werkt de lector Recht & Rechtvaardigheid aan handvatten voor de Omgevingswet Sturend op Water en Bodem voor enkele gemeenten, hoogheemraadschappen en waterschappen.
Onze resultaten en publicaties
-
ArtikelVan der Geest, L., Van Eijk, P., Groenhuijzen, P., Kuiper, G. (2025), Van koudwatervrees naar kansen voor het programma
-
ArtikelVan Eijk, P., Van der Geest, L.Q, Groenhuijzen, P., Hobma, F.A.M., Kuiper, G. (2024), Het programma in het kader van de Omgevingswet: stedenbouwkundigen aan zet
-
ArtikelÇelik, S. & Westrink, M. (2023), Van moeten naar willen: diversiteit en inclusie bij de Nederlandse politie, Antwerpen: Gompel & Svacina, 301-318.
-
BoekJ.P. van de Vorstenbosch & L.Q. van der Geest (2022), Praktisch omgevingsrecht, Groningen: Noordhoff 2022

Thema's van Duurzaam Organiseren
Duurzaamheid
Duurzaamheid is voor het kenniscentrum een rode draad. De thema’s inclusie en rechtvaardigheid vallen onder de SDG’s.
Gezondheid en welzijn
Hogeschool Leiden heeft sinds haar oprichting en mede vanwege haar ligging op het Leiden Bio Science Park een sterke positie in de zorg en in het sociaal domein. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen vitaal blijven en worden, zodat zij actief kunnen deelnemen in de samenleving.
Ontdek meer over Gezondheid en welzijnVeiligheid
Toegankelijkheid, gelijkheid en rechtvaardigheid zijn onderwerpen waar de lector Recht & Rechtvaardigheid in thuis is. De lector Diversiteit en Inclusie werkt veel samen met de Politie.
Ons team
Nieuws
Flitscollege lector Christine Carabain tijdens estafettestaking in Leiden

Saniye Çelik wint Vrouw in de Media Award 2024

Water en bodem als fundament voor een klimaatadaptieve omgeving
