Leiden Centre for Applied Bioscience
Het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) is het kenniscentrum van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden. Hier wordt praktijkgericht onderzoek gedaan naar vraagstukken binnen het thema Biodiversiteit & Gezondheid en Veiligheid. Het LCAB beschikt over kennis en apparatuur om onderzoek uit te voeren op het gebied van meten en detecteren in biologische systemen. Het LCAB ontwikkelt nieuwe meettoepassingen en technologieën. Ook geven we advies en uitleg bij de resultaten van deze nieuwe toepassingen en technologieën.
Onze onderzoeksgroepen
De onderzoeksgebieden van het LCAB zijn zeer gevarieerd, resulterend in een diversiteit aan onderzoeksprojecten. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek naar een snelle identificatie van bacteriën binnen de voedselverwerkende industrie of een onderzoek naar de diversiteit van de bodem. Alle projecten zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe meettoepassingen waarbij innovatieve technieken worden ingezet. Hieronder vallen de omics-gebieden Genomics, Metagenomics, Transcriptomics, Metabolomics, Microbiomics, Culturomics. De relaties tussen de met deze sleuteltechnieken gegenereerde data worden geanalyseerd met behulp van bio-informatica tools.
Uitgelicht
Afscheidssymposium lector Peter Taschner: Een decennium Genome-based Health
Moderne DNA-techniek LCAB bevestigt vondst unieke vogelsoort
Biodiversiteit in de polder: veldwerkdag van het LCAB
Samenwerken
Leiden Centre for Applied Bioscience
Voor studenten
Volg jij de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bio-informatica, Chemie, Informatica of Biologisch Analist bij het MLO? Dan ben jij mogelijk onze collega van de toekomst!
Wij laten je graag kennismaken met verrassende en boeiende stages op het gebied van maatschappelijke thema’s: Landbouw, water & voedsel en Gezondheid & zorg. Wij bieden veel verschillende onderzoeksprojecten en daarmee ook een grote verscheidenheid aan partners. De onderzoeksprojecten worden uitgevoerd door studenten, docenten en analisten afkomstig van de faculteit Science & Technology.
We hebben een brede keuze aan stageplekken voor verschillende opleidingen. Meld je snel aan en verzeker je van een plek bij het Kenniscentrum LCAB!
Voor docenten
Docenten kunnen bij het LCAB terecht om te werken aan hun eigen professionalisering. Ze kunnen meedoen aan onderzoek bij de verschillende onderzoeksgroepen. Dit draagt bij aan het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs dat zij verzorgen. Daarnaast kunnen docenten door middel van deze activiteiten hun carrièremogelijkheden en arbeidsmarktpositie verder ontwikkelen. Sommige docenten hebben extra aandacht voor de vertaling van onderzoek naar onderwijsprogramma’s.
Voor professionals
Het vakgebied van de Biosciences staat nooit stil. Juist daarom zoeken bedrijven naar actuele opleidingen voor hun medewerkers in diagnostiek en research laboratoria. Het Centrum Bioscience Diagnostiek (CBD) van de faculteit Science & Technology biedt verschillende opleidingen en nascholingen aan. Neem ook een kijkje.
Samenwerking staat bij ons centraal. We werken aan de opbouw van nieuwe relaties en het verduurzamen van bestaande samenwerkingen. Doel hiervan is om als LCAB met praktijkgericht onderzoek een directe meerwaarde te kunnen bieden voor zowel het werkveld als het onderwijs van de toekomstige professional.
Wij werken met ruim 150 partners samen in diverse onderzoeksprojecten. De onderzoeksresultaten worden vertaald en geïmplementeerd in het werkveld en het onderwijs. De kernpartners op het LCAB zijn LUMC, Universiteit Leiden, Naturalis Biodiversity Center en BaseClear. Zij zijn structureel betrokken bij onderzoeksprojecten binnen de verschillende onderzoekslijnen. Wij hebben twee lectoren aangesteld in samenwerking met twee van deze partners: BaseClear en Naturalis.
Onderzoeksgebieden
Er zijn diverse onderzoeksgebieden te onderscheiden waarbinnen praktijkgericht onderzoek door het LCAB wordt verricht. De onderzoeksgebieden zijn zeer gevarieerd, resulterend in een grote diversiteit aan onderzoeksprojecten. Zoals onderzoek naar het monitoren van de biodiversiteit van de bodem en de samenstelling van gefermenteerde voeding mbv DNA-analyse technieken of het ontwikkelen van een diagnostische methodiek voor de detectie van schimmels bij tulpen.
Biologische indicatoren in omgeving
In dit onderzoeksgebied wordt onder andere gezocht naar geschikte methoden voor bemonstering in diverse omgevingen en wordt onderzoek gedaan naar geschikte analysemethoden voor deze monsters.
Gezonde en weerbare gewassen
Binnen het onderzoeksgebied dat gericht is op de gezondheid van gewassen, vinden verschillende onderzoeken plaats. Zo is er onder andere gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor specifieke detectie van de schimmel Fusarium Oxysporum bij de tulp.
Gezonde voeding
Onderzoek naar voeding wordt uitgevoerd op het LCAB. Bij de onderzoeksgroep Food, Health & Innovation ligt het accent op nieuwe manieren van voedselbereiding. Het LCAB levert hieraan een bijdrage door bijvoorbeeld het ontwikkelen van analysemethoden voor het meten van inhoudsstoffen in voedingsingrediënten, of het in kaart brengen van micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten) die een rol spelen bij fermentatieprocessen
Gezondheid van de mens
Bij ons staat onder andere de gezondheid van de mens centraal. Binnen dit onderzoeksgebied wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het verband tussen de samenstelling van darmmicrobiotica en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning. Een ander voorbeeld is het ontwikkelen van een zorginnovatie om een doelmatiger behandeling van urineweginfecties en een sterk verminderd antibiotica gebruik te realiseren.
Gezondheid van dieren
Binnen het onderzoeksgebied dat gericht is op de gezondheid van het dier, worden met name technieken en markers ontwikkeld om de gezondheid van dieren te kunnen monitoren. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van nanopore sequencing.
Sleuteltechnologieën
We voeren onderzoek uit op het gebied van meten en detecteren van biologische systemen binnen verschillende onderzoeksgebieden. Alle projecten zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe meettoepassingen waarbij innovatieve technieken worden gebruikt. Een aantal projecten richt zich specifiek op de ontwikkeling van deze zogeheten sleuteltechnologieën.
Tools in het onderwijs
Onderwijsontwikkeling is een speerpunt binnen het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB). Daarom wordt ook onderzoek gedaan naar tools die het onderwijs kunnen verbeteren.
Rol en impact
Wij vinden de doorwerking van onderzoek naar het onderwijs een heel belangrijk doel. Ons onderzoek staat voortdurend in verbinding met het onderwijs en draagt bij aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van studenten. Vice versa wordt het onderzoek binnen het LCAB uitgevoerd in samenwerking met studenten, docenten en bedrijven. Via onderzoeksactiviteiten verbeteren wij het onderwijs bij de Applied Science-opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bio-informatica, Chemie, het MLO van MBO Rijnland en de opleiding Informatica.
Onderzoeksprojecten
-
Meet de MeesIn ‘Meet de Mees - de koolmees als biomonitoring tool voor de verspreiding van bestrijdingsmiddelen (MdM)’ verzamelen we met behulp... Lees meerover Meet de Mees
-
Omics in de PolderHet veenweidegebied in Nederland is bijzonder, maar staat ook onder druk. Het gebied is belangrijk voor landbouw, wonen, natuur,... Lees meerover Omics in de Polder
-
Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chipsGeneesmiddelenonderzoek richt zich grotendeels op het bepalen van de verwerking van geneesmiddelen in het menselijk lichaam: absorptie,... Lees meerover Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chips
-
Geneesmiddelenonderzoek met Organs-on-Chips (AC/OC)De ontwikkeling van organs-on-chips (OoCs) kan zorgen voor een paradigmaverschuiving in geneesmiddelonderzoek. Door het kweken van... Lees meerover Geneesmiddelenonderzoek met Organs-on-Chips (AC/OC)
-
Environmental OMICS: van lab, via Levend Lab, naar het veenweidegebiedDe afgelopen decennia is biodiversiteit in Nederland ondanks alle maatregelen dramatisch afgenomen. Deze afname voltrekt zich in de... Lees meerover Environmental OMICS: van lab, via Levend Lab, naar het veenweidegebied
Publicaties & resultaten
-
ArtikelJos Griffioen (Augustus 2023), Forensisch ICT: een andere manier van kijken naar informatica, Informatiebeveiliging Magazine
-
ArtikelHans Henseler (Mei 2023), De opkomst van kunstmatige intelligentie in expertise en recht: de invloed van ChatGPT en grote taalmodellen, Expertise en Recht
-
ArtikelHenseler, H & van Beek, H. (juni 2023), ChatGPT as a Copilot for Investigating Digital Evidence, International Conference on Artificial Intelligence
-
ArtikelHenseler, H. (februari 2023), ChatGPT: A Digital Sleuth For Detectives?, Forensic Focus
-
ArtikelHenseler, H. (februari 2023), ChatGPT: digitale speurneus voor rechercheurs, AG Connect
-
ArtikelHans Henseler (2023), Unraveling Digital Mysteries: How AI Copilots can Revolutionize Digital Forensic Investigations, eForensics Magazine
-
ArtikelSpeksnijder, A., Oog voor metagenomics - Hoe komt bekende en verborgen biodiversiteit met DNA-technologie tot leven?
Thema's van LCAB
Duurzaamheid
Goed en toegankelijk onderwijs is cruciaal voor de ontwikkeling en het welzijn van mensen, en geldt als belangrijke basis voor een duurzame democratie. Leiden heeft een lange historie als onderwijsstad. Binnen onze hogeschool hebben we een van de grootste pabo’s van het land, met een sterk pedagogisch en innovatief karakter.
Gezondheid en welzijn
Hogeschool Leiden heeft sinds haar oprichting en mede vanwege haar ligging op het Leiden Bio Science Park een sterke positie in de zorg en het sociaal domein. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen vitaal blijven en worden, zodat zij actief kunnen deelnemen aan de samenleving.
Veiligheid
Op het gebied van veiligheid staan we voor grote uitdagingen. Daarom willen we de komende jaren onze bijdrage aan een veilig Nederland zichtbaarder maken en onze samenwerking met politie en andere veiligheidsdiensten versterken.